Ýsveç’te öðretmenler meydanlarda

Ýsveç’te öðretmenler meydanlarda

Geçtiðimiz aylarda ücretlerinin artırılması talebiyle Ýsveç’in bir çok yerleşim biriminde gösteriler yapan öðretmenler, bu kez de sendika bürokratlarının istifa etmeleri talebiyle meydanlara çıktı.

11 ilde eşzamanlı olarak yapılan gösterilerde öðretmenler, sendika yöneticilerinin istifalarının yanı sıra Hükümetin uyguladıðı ekonomi politikayı da protesto etti.

Ýsveç’te öðretmenler düşük ücret alan meslek grupları içinde. 2008 yılından bu yana ücretlerinin yükseltilmesi için deðişik eylem biçimlerine başvurdukları gibi sendikanın grev kararı almasını istedi.

Ancak öðretmenlerin üyesi olduðu Öðretmenler Federasyonu ile Öðretmenler Birliði greve gitmek yerine işveren konumundaki Belediyeler ve Ýl Ýdare Meclisleri (SKL) istekleri doðrultusunda 4 yıllık toplu sözleşme imzaladı. Sözleşmede öðretmenlerin ücretlerine 2012 yılı için yüzde 4,2 oranında, 2013 yılında iş piyasasının durumuna göre zam yapılacak. Ondan sonraki yıllar içinse herhangi bir oran belirlenmedi. Sendika ve işverenler yeniden bir araya gelerek yeniden müzakare edecekler.

10 bin Kron ücret talebiyle başlayan toplu sözleşme görüşmelerinin bin Kronu bile bulmayan ücret zammı ile sonuçlanması öðretmenler tarafından tepki ile karşılandı. Oluşturulan Facebook gruplarının çaðrısı üzerine sendika bürokratlarının istifa etmesi talebiyle 11 ilde binlerce öðretmenin katıldıðı protesto gösterileri yapıldı.

Ücretlerinin yükseltilmesi için 30 bin öðretmenin katıldıðı kampanyayı başlatan üç öðretmen, Jens Kroneman, Philip Dante ve Lars-Göran Hultberg günlük yayımlanan Svenska Dagbladet gazetesinin Tartışma köşesinde yayımlanan makalelerinde öðretmenlere yapılan ücret zammının diðer meslek gruplarına kıyasla daha düşük olduðunu, 3 ve 4. yıllar için ücret zammı oranlarının belirlenmemesinin ücretlere zam yapılmayacaðı anlamına geldiðini belirterek sendika yöneticilerinin istifa etmelerini istedi.

Aynı gazetenin Tartışma köşesinde suçlamalara cevap veren sendika yöneticileri iyi bir sözleşme yaptıklarını belirterek istifaların söz konusu olmadıðını açıkladılar.

Sözleşmeden hoşnutsuzluk duyan bazı öðretmenler sendikalardan istifa ederlerken, bazı öðretmenler de mücadeleci üçüncü bir sendikanın kurulması için girişimde bulunuyor.