Ýsveçte 7 siyasi parti Saddam Hüseyin rejiminin Şubat-Eylül arasında sürdürdüðü ve 182 bin Kürdün yaşamını yitirdiði Al-Anfal olarak adlandırılan katliamın soyırım olduðu konusunda görüş birliðine vardı. Sözkonusu karar 15 Kasım günü Dış Politika Komisyonunun toplantısında oybirliði ile alındı.
Ýsveçte Enfalın soykırım olarak kabul edilip edilmemesi tartışmaları 2007 yılından beri sürüyor. Sol Parti ve Çevre Partisi Yeşillerin 2008 yılında Enfalın soykırım olarak kabul edilmesi önerisine diðer partiler karşı çıkmıştı.
11 Mart 2010 günü Ýsveç Parlamentosunda yapılan oylamada da Sol ve Çevre Partisi Milletvekilleri Enfalın soykırım olarak kabul edilmesine evet oyu verirken diðer partilerin karşı çıkması sonucu önerge reddedilmişti.
Bu yılın Ekim ayında, bu kez Ýsveç Sosyal Demokrat Ýşçi Partisi (SAP) üyesi 5 milletvekili ortak bir önerge vererek Parlamentonun Enfalın soykırım olarak kabul etmesini talep etti. Shadiye Heydari, Anna-Lena Sörensson, Arhe Hamednaca, Lars Johansson ve Roza Güçlü Hedin imzalarını taşıyan önergede Kandil bölgesi ve Ortadoðuda yaraların sarılabilmesi için Anfal sırasında gerçekleştirilen katliamların soykırım olarak kabul edilmesi isteniyor ve gerçeklerin gün ışıðına çıkarılması için Parlamentonun Anfalın soykırım olarak kabul etmesinin önemine vurgu yapılıyordu.
Konunun Parlamento Dış Politika Komisyonunda görüşülmesi sırasında iktidarda bulunan Muhafazakar Parti, Merkez Partisi, Halk Partisi ve Hıristiyan Demokratların temsilcileri Enfalın soykırım olarak kabul edilmesi yönünde görüş belirttiler. Böylelikle Çevre Partisi Yeşiller ve Sol Parti ile birlikte 7 parti Enfalın soykırım olarak kabul edilmesi üzerinde anlaştı.
Konu bu ayın sonunda Parlamento gündemine getirilerek oylamaya sunulacak. Ýsveçte Komisyonların aldıkları kararlar belirleyici bir öneme sahip. Bu nedenle kararın herhangi bir surpriz olmadan Parlamentodan geçmesi bekleniyor.
Soykırım Karşıtı Ýnsan Hakları Örgütü, Kurdocide Watch CHAK Başkanı Azad Heyderi yaptıðı yazılı açıklamada kararın Dış Politika Komisyonundan geçmesinin Kürt Halkına verilmiş bir destek olduðu deðerlendirmesinde bulundu. Kuruluşlarının 2007 yılından bu yana Enfalın soykırım olarak kabul edilmesi için mücadele ettiðini hatırlattı ve kararın oybirliði ile alınmasından duydukları memnuniyeti ifade etti.
Ýsveç Iraktan sonra 182 bin Kürdün yaşamını yitirdiði ve onbinlercesinin sakat kaldıðı Enfalı soykırım olarak kabul eden 2. ülke olacak. Irak Parlamentosu Enfalı 2008 yılında soykırım olarak kabul etmişti.