Ýsveç Parlamentosu, Sosyal Demokrat Ýşçi Partisi, Çevre Partisi Yeşiller ve Sol Parti Milletvekillerinin Batı Sahranın devlet olarak tanınmasını talep eden önergelerini kabul ederek Sahra Demokratik Arap Cumhuriyetini devlet olarak tanıdı.
Böylelikle Ýsveç Batı Sahrayı baðımsız devlet olarak kabul eden ilk Avrupa Birliði ülkesi oldu. Parlamento Ýsveç Hükümetine Batı Sahranın diðer Avrupa Birliði ülkeleri tarafından kabul edilmesi için girişimde bulunması görevini de verdi.
Ancak Ýsveç hükümetinin bunu yapmaya niyeti yok. Kararın alınmasından bir kaç gün önce açıklama yapan Muhafazakar Partili Parlamento Dış Ýlişkiler Komisyonu Başkanı Sofia Arkelsten Batı Sahranın devlet olma kriterlerine sahip olmadıðını, işleyen kurumları bulunmadıðı ve Batı Sahranın baðımsızlıðı için mücadele eden Polisarionun Batı Sahranın sadece üçte birini denetimi altında olduðunu ileri sürerek Sahra Demokratik Arap Cumhuriyetini devlet olarak tanınamıyacaðını öne sürdü. Batı Sahranın baðımsız devlet olarak tanınmasının Fas ile Batı Sahra arasında süren barış görüşmelerini zorlaştıracaðını söyleyen Arkelsten Parlamentonun kararın Avrupa Birliði içinde Ýsveçi izole edeceðini iddia etti.
HÜKÜMET PARLAMENTONUN ÝRADESÝNE UYMAK ZORUNDA
Parlamentoda yapılan oylamanın ardından görüşlerine başvurduðumuz muhalefet partileri Hükümetin büyük ortaðı Moderat Partinin tutumuna tepkili. Sosyal Demokrat Ýşçi Partisi Dış Politika Sözcüsü Urban Ahlin Ýsveçin Batı Sahrayı tanımasının on yıllar boyu Fasın işgalinde yaşayan Sahravi Halkına destek, Avrupa Birliði ve diðer ülkelere sorunun çözümü için adım atmaları gerektiðini belirten bir sinyal niteliðini taşıdıðını söylerken Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Bodil Cebellos Parlamentonun aldıðı kararın tarihi nitelikte olduðunu, Ýsveçin Batı Sahrayı tanıyan ilk ülke olduðunu ve Hükümetin Parlamentonun iradesine uygun davranması gerektiðini söyledi.
Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Hans Linde Batı Sahra sorununu on yıllardır Parlamento gündemine getirdiklerini belirttikten sonra Avrupa Birliði ile Fas arasında imzalanan ticari anlaşmalara karşı olduklarını, Fas yönetiminin Batı Sahranın zenginliklerini Batılılara peşkeş çektiði için Avrupanın Batı Sahrada süren insan hakları ihlallerine sessiz kaldıðını söyledi. Ýsveç Halkının çoðunluðunun Batı Sahra halkının mücadelesini desteklediðini hatırlatan Linde Ýsveç hükümeti Parlamentonun iradesine uymak ve Batı Sahrayı devlet olarak tanımak zorunda şeklinde konuştu. Linde Hükümetin parlamentonun iradesine uymaması durumunda muhalefet partileri olarak alacakları tutumu belirlemek için bir araya geleceklerini söyledi.
GÖÇEBE BÝR HALK
Bugün Batı Sahrada yaşayan Sahravilerin atalarının 1200lü yıllarda Yemenden geldikleri tahmin ediliyor. Yüzyıllar boyu Berberiler ve Güney Batı Afrikadan gelen siyahlarla birlikte yaşadılar. 1700lü yıllarda bu halkların karışımlarından Arapça benzeri bir dil olan Hasaniye konuşan göçebe bir topluluk ortaya çıktı. Sunni Ýslamı benimseyen Sahravilerde toprak herkese aitti. . Zenginlik kişi ve kabilelerin sahip olduðu develer ve keçilerle ölçülüyordu. Hayvanlardan elde ettikleri süt ve etle beslenen Sahraviler giysi ve çadır itiyaçlarını da hayvanların deri ve kıllarından karşılıyorlardı. Batı Sahra Birinci Dünya Savaşından hemen önce Fransız, 1934 yılında da Ispanyol sömürgeciler tarafından işgal edildi.
AFRÝKANIN SON SÖMÜRGESÝ
1973 yılında kurulan Polisario (Demokratik Arap Sahra Cumhuriyeti Cephesi) ülkenin işgalden kurtarılması için Ispanyol sömürgecilerine karşı silahlı mücadele başlattı. Bazı bölgeleri ele geçirerek Ispanyol sömürgecilerine önemli darbeler vurdu. 1975 yılında Ispanya uzun yıllar elinde tutuðu Batı Sahradan çekilirken balık avlanma ve fosfat kaynaklarından yararlanma karşılıðı bölgeyi Fas ve Moritanyaya arasında bölüştürdü. Fas kendisine verilen bölgeyi işgal ederek 300 bin Arabı Batı Sahraya yerleştirdi. Fas ordusundan kaçan 160 bin civarındaki Sahravi o tarihten beri Cezayirde bulunan kamplarda yoksulluk içinde yaşıyor. Polisario artık savaşı Fas ve Moritanyaya karşı vermeye başladı. 1979 yılında Moritanya yenilgiyi kabul ederek kendisine verilen bölgeden tamamen çekildi ve bölge Polisarionun denetimine girdi. Polisario 27 Şubat 1976 günü Demokratik Sahra Arap Cumhuriyetini kurduðunu açıkladı. Silahlı mücadelede gösterdiði başarıyı diplomatik alanda da göstermeyi başaran Polisario Afrika Birliðine üye olunca Fas Afrika Birliðinden çekildiðini açıkladı. 70 civarında ülke Demokratik Sahra Arap Cumhuriyetini resmen tanıdı.
BATI SAHRA HALKI BAÐIMSIZLIK ÝSTÝYOR
16 yıl süren gerilla mücadelesi Fasa ciddi darbeler vururken 1991 yılında Birleşmiş Milletlerin gözetiminde ateşkes anlaşması imzalandı. Taraflar Batı Sahralıların kendi kaderlerini tayin etmeleri için referandun yapılması konusunda anlaştılar. Ancak ABD, Fransa ve Ispanya gibi emperyalist ülkelerin desteðine sahip Fas deðişik gerekçeler öne sürerek referandum yapmaya yanaşmıyor. Fas altına imza attıðı anlaşmaya uymadıðı gibi Batı Sahrayı ortadan bölen Çin setinden sonra 2100 kilometrelik Dünyanın ikinci büyük duvarını inşa etti.
Arap Baharı olarak adlandırılan halk hareketlerinin ardından Fasta AKP ile benzer görüşleri savunan Adalet ve Kalkınma Partisinin işbaşına gelmesi Batı Sahra sorununun çözümü için bir beklenti yarattıysa da kısa süre sonra Fas AKPnin kralcı ulus devlet anlayışını savunduðu anlaşıldı. Polisario ile Fas yönetimi arasındaki görüşmeler Birleşmiş Milletlerin gözetiminde sürüyor.