AKP Hükümeti'nin yürürlüðe koyduðu Üçüncü Yargı Paketi'nden yararlananlar katliamcılar ve "çete" suçlarına karışanlar oluyor. Siyasetçi, gazeteci, öðrenci ve sendikacıların tutukluluðu ise devam ediyor.
Temmuzda yürürlüðe giren Üçüncü Yargı Paketi, hükümetin söylediðine göre 'denetimli serbestlik hükümlerini' daha da genişletecekti. Bu, kamuoyunda pek çok tahliyenin yolunun açılacaðı fikrini hakim kıldı. Ancak Kürt ve muhalif çevrelerin Üçüncü Yargı Paketi'nden yararlanmasının önüne geçen AKP; kimi çete üyelerinin ise tahliyesini saðlamaya başladı.
Ýki şüpheli hakkında 67 yıla kadar hapis cezası istenebilecek suç örgütü dosyasında da, 7 şüphelinin tümü geçtiðimiz ay tahliye edildiði ortaya çıktı.
Şubattaki "Kumar Operasyonu"nda Ahmet Turgut ile Fatih Bucakın da aralarında bulunduðu 41 kişi gözaltına alınmış ve Turgut ile Bucak dahil yedi kişi tutuklanmıştı. Tutuklananlar, Suç örgütü kurmak, yönetmek, nitelikli yaðma, tehdit, kasten öldürmeye teşebbüs ile suçlandı. Ýki şüpheli hakkında 34 yıldan 67 yıla kadar hapis cezası öngörülüyordu. Ancak şüphelilerin avukatlarından Gökhan Kılıç, Üçüncü Yargı Paketi'ni dayanak göstererek tahliye talebinde bulundu. Ankara TMKnin 10. maddesi ile Görevli 3 Nolu Hâkimliðinin, suç örgütü dosyasındaki 7 şüphelinin tümünü 28 aðustosta tahliye ettiði öðrenildi.
AKP Hükümeti, 3. Yargı Paketi kapsamında, TMK'nin 10. maddesi ile oluşturduðu görevli hâkimliklere, "özgürlük hakimleri" tarifini yaptı. Ankara'da bu amaç doðrultusunda atanan "özgürlük hakimleri"ne KESK, 28 Şubat, Redhack gibi soruşturmalarda tutuklananlar da başvurdu. Ancak katliam düzenlediði bilinenler ile çete üye ve liderlerini serbest bırakan hakimler, bu başvuruları ise reddetti. Hakimler ret yanıtlarını somut gerekçelere dayandırmaya bile gerek görmedi.