BDP, tutuklu vekiller Gülser Yıldırım ve Kemal Aktaşın talebiyle Meclise sunduðu 2 önergede cezaevlerindeki tutuklu sayısını ve yayın yasaklarını sordu.
BDP Grup Başkanvekili Ýdris Baluken, tutuklu bulunan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile Van milletvekili Kemal Aktaşın talepleri doðrultusunda Meclise 2 ayrı soru önergesi sundu.
Milletvekili Gülser Yıldırımın talebi doðrultusunda Adalet Bakanı Sayın Sadullah Erginin yanıtlaması istemiyle sunulan önergede, yargılama süresinin uzunluðunun yol açtıðı sorunlara dikkat çekildi. Hükümetin gerekli düzenlemeler yerine gündelik politikalar gereði geçiçi önlemler aldıðına vurgu yapılan önergede, 3. Yargı Paketi olarak bilinen 6352 sayılı yasa örnek gösterildi. Ergine, 6352 Sayılı yasanın tutuklu sayısı konusunda ne gibi deðişiklikler getirdiði, bu yasayla kaç kişinin tahliye olduðu, tahliye edilenlerin hangi suçlamayla cezaevinde bulunduðu soruldu.
Tutuklu Van Milletvekili Kemal Aktaşın talebi doðrultusunda sunulan önergede ise, cezaevlerinde yasaklı olmadıðı halde engellenen yayınlar soruldu.
Son olarak Sincan 2 Nolu F Tipinde bulunan tutsaklara Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetelerinin verilmediði bilgisinin yer aldıðı önergede, Ceza Ýnfaz Kurumları Ýle Tevkif evlerinin Yönetimine Ve Cezaların Ýnfazına Dair Tüzük hatırlatıldı.
Uygulamanın sözkonusu tüzükteki Mahkemelerce yasaklanmamış olması koşuluyla hükümlü ve tutuklularca getirilen veya onlara dışarıdan gönderilen basılı eser ve yayınların kuruma alınmasına izin verilir maddesinin ihlali anlamına geldiði vurgulandı.
Ergine şu sorular yöneltildi:
-2011-2012 yılları arasında, cezaevlerinde erişimi engellenen yayınlar hangileridir? Bunların gerekçeleri nelerdir?
-Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevinde 15/08/2012-24/09/2012 tarihleri arasında daðıtımı engellenen yayınlar hangileridir?
-Söz konusu gazetelere erişimin engellenmesinin nedenleri nelerdir?
-Türkiyenin hemen her cezaevinde Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetelerine erişimde bu tür sıkıntıların doðmasının nedeni nedir?