Tutuklu gazetecilerin aileleri Mecliste siyasi partilerle görüştü. Aileleri kabul eden BDP GrupBaşkanvekili Ýdris Baluken, dünyada tutuklu bulunan 170 gazeteciden 91inin Türkiyede bulunduðuna dikkat çekti.
Tutuklu gazetecilerin yakınları Mecliste BDP, CHP ve AKP gruplarını ziyaret etti. Görüşmeye DÝHA Ankara Temsilcisi Kenan Kırkayanın eşi Nevruz Şanlı Kırkaya, Dersim Gazetesi Yazı Ýşleri Müdürü Ýsmail Yıldızın eşi Berna Yıldıztaş Yıldız, Özgür Gündem Gazetesi Editörü Turabi Kişinin akrabası Sevgi Kışin Sazan, DÝHA Ýstanbul Muhabiri Çaðdaş Kaplanın babası Nesim Kaplan, DÝHA Ýstanbul Muhabiri Ömer Çelikin babası Ahmet Çelik, DÝHA Muhasebecisi Pervin Yerlikayanın babası Kerim Babir, Demokratik Modernite Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Nahide Ermişin akrabası Necip Ermiş, DÝHA Editörü Ramazan Pekgözün kardeşi Ahmet Peköz, DÝHA Yazı Ýşleri Müdürü Fatma Koçakın ailesinden Yusuf Gölpınar ve tutuklu gazetecilerin avukatlarından Hasan Erdoðan katıldı. Tutuklu gazetecilerin yakınları ziyaret ettikleri grup başkanvekillerine davanın 800 sayfalık iddianamesini ve davaya ilişkin hukuki deðerlendirme içeren metinleri verdi.
9 AYDIR NEYLE SUÇLANDIKLARINI BÝLE BÝLMÝYORLAR
Ýlk ziyaret BDP grubuna yapıldı. Tutuklu gazetecilerin yakınlarını BDP Grup Başkanvekili Ýdris Baluken ve BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt karşıladı. Görüşmede aileler adına konuşan DÝHA Ankara Temsilcisi Kenan Kırkayanın eşi Nevruz Şanlı Kırkaya, yakınlarının 9 aya yakın süredir neyle suçlandıklarını bilmeden tutuklu kaldıðını belirterek, tutuklu gazetecilerin muhalif Kürt gazeteciler olduðunu ve anadillerinde savunma yapmalarının en doðal hakları olduðunu söyledi. Kırkayanın ardından konuşan BDP Grup Başkanvekili Ýdris Baluken, BDP olarak gazetecilerin ve siyasetçilerin, toplumsal muhalefetin tüm dinamikleri açısından bir an önce özgürlüklerinin saðlanması için çalışma içinde olduklarını belirterek, Bunu Meclis zemininde de gündeme getiriyoruz. Birçok etkinlik yaptık. Ama iktidarın duyarsızlıðı, hukuk dışı ve antidemokratik tutumlar nedeniyle bu konuda ilerleme saðlayamadık. Bugün basın özgürlüðü açısından ülkenin içinde olduðu durum vahimdir. 91 gazeteci, siyasi rehine olarak cezaevlerinde tutuluyor. Bunlar sadece AKP güdümünde gazetecilik yapmadıkları için, mesleki etik deðerlerine sadık kaldıkları için cezaevlerinde tutuluyorlar" dedi.
DÜNYADA TUTUKLU 170 GAZETECÝDEN 91Ý TÜRKÝYEDE
Düşünce ve ifade özgürlüðü kapsamında aralarında gazeteci, aydın ve öðrencilerin de bulunduðu 8 bine yakın kişinin cezaevinde olduðunu iddia eden Baluken, AB'nin yayınladıðı Ýlerleme Raporu'nda Türkiye'deki basın özgürlüðü konusunda uyarılarda bulunduðunu hatırlattı. Baluken, "Dünyada tutuklu bulunan 170 gazeteciden 91'i Türkiyede ve yarısı da Kürt gazeteci" dedi. BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ise cezaevinde olan gazetecilerin büyük çoðunluðunun mesai arkadaşı olduðunu belirterek, "Onlar ne kadar teröristse ben de o kadar teröristim" dedi.
AKP: SORUN BÝZDE DEÐÝL YARGIDA!
Aileler ardından ise AKP grubunu ziyaret etti. Aileler ile AKP Grup Başkanvekili adına Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın görüşme yaptı. Görüşmede aileler yaşanan süreci ve süreçten nasıl etkilendiklerini söylediler. Aileler ayrıca yaşanan süreç karşısında muhatap bulamadıklarını da iletti. Aydının ailelere, Duruma sizin gibi bakmıyoruz. Ben de Kürdüm sizi anlıyorum. Yaşadıklarınız kolay deðil. AKP iktidarı birçok şey yaptı. Cezaların ertelenmesi ve uzun tutukluluk sürelerine ilişkin şeyler yaptık. Sorun bizde deðil yargıdadır. 4. Yargı paketinde anadilde savunma sorunu çözülecektir yanıtını verdiði öðrenildi. Tutuklu gazetecilerin yakınları ardından ise CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ile görüştü. Görüşmede Hamzaçebinin bu konuda duyarlı olduklarını ve sessiz kalmayacaklarını söylediði öðrenildi.