Tutsakların bir kısmı hastanelere kaldırıldı

Açlık grevi ve ölüm orucunu zaferle sonuçlandıran tutsaklar, hastanelere kaldırılıyor. Bazı kentlerde tutsakların henüz hastane sevklerinin yapılmadığı öğrenildi. Tutsaklardan bazılarının sevk sırasında darp edildiği de görüldü.

VAN
Açlık grevi ve ölüm orucu direnişini bitiren siyasi tutsaklardan ölüm orucuna giren 17  tutsak 5 ambulansla Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Yüzüncü Yıl Dursun Odabaşı Tıp Merkezine götürüldü.
Jandarma ve emniyet, hastaneleri abluka altına alırken, hastaneye giren çıkan halka kimlik kontrolü yaptı.
Yüzüncü Yıl Araştırma Dursun Odabaşı  Tıp Merkezi'ne götürülen ölüm orucu direnişçileri, hastane koşullarının kötü olduğunu belirterek tedaviyi kabul etmedi ve cezavine geri götürüldü. Bölge Eğitim Araştırma Hastanesine kaldırılan 4 tutsağın tedavisi ise sürüyor.
Van TUYAD-DER Eşbaşkanı Önder Soğukbulak, Yüzüncü Yıl Araştırma Hastanesi'nin koşullarının çok kötü durumda olduğunu ve bu yüzden ölüm orucu direnişçilerinin tedaviyi kabul etmediğini belirtti. Soğukbulak, 306 açlık grevi direnişçisinin hastanelere getirilerek tedavi edileceğini de söyledi.

İSTANBUL
Bakırköy L Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutsakların hastane sevklerinin yapılmadığı öğrenildi. Avukatlar, cezaevi müdürü ile görüştüklerini belirterek, “Müdürün aktarımına göre, Sağlık Bakanlığı'na bağlı 17 No’lu Sağlık Ocağı cezaevine getirilmiş. Her türlü testlerin yapıldığı, serum verildiği belirtilerek doktor sevklerine gerek olmadığı söylendi. Ancak biz sevk konusundaki ısrarımızı sürdürüyoruz” dedi. 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri de cezaevlerini dolaşarak, tutsaklar hakkında bilgi alıyor. 

AMED
Eylemlerin sonlandırılması ile birlikte cezaevinde tutsak iken başladığı açlık grevi eylemini tahliyesi sonrası evinde sürdüren ve 200 güne ulaşan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP’li diğer 3 milletvekili Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç ile birlikte dışarıdaki diğer eylemciler hastanelere kaldırılıp, tedavi altında alındı.
Eylemlerini Amed'de sürdüren Leyla Güven ve HDP’li 3 milletvekili ile birlikte İsmet Yıldız, Sevican Yaşar, Salih Tekin, Bilal Özgezer, Mustafa Yıldız, Naime Çelik’in yanı sıra  Mardin'den Gurbet Ektiren, Mahsun Şen, Murat Aksin, Halef Yiğit ve Ahmet Öngün; Batman’dan Sedat Akın; Urfa’dan Hüsnü Kılınç ve Hedle Oğur ambulanslarla kentteki özel hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. 4’ü milletvekili 18 kişinin tedavileri sürüyor.  
Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalıp, 5'i ölüm orucunda olan toplam 221 tutsaktan ise şu ana kadar sadece 21’i kaldırıldıkları 21’si Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. 
Hastaneye getirilen ölüm orucu eylemcilerinin Ahmet Topkaya, Ferhat Turgay, Abdulhalik Kaplan, Enver Dönmez ve Ergin Akhan olduğu öğrenildi.
Tedavi altına alınan açlık grevi eylemcilerinin isimleri ise şöyle: Recep Bal, Adnan Yiğittekin, Bahattin Demir, Mazlum Dilek, Faruk Akbay, Fırat Ertunç, Mahsum Şanolan, Evin Kaya, Kibriye Evren, Hilal Ölmez, Kumri Tokay, Sercan Gümüş, Nimettullah Cinkılıç, Rıdvan Kaya, Hayati Özmen ve Cüneyt Aslan.
Eylemcilerin tedavileri için hastanenin 10'uncu katında özel bir bölüm oluşturulduğu ve tedavilerinin devam ettiği öğrenildi.
Cezaevlerinde minibüslerle elleri kelepçeli halde hastaneye getirilen eylemciler, morg kapısından hastaneye alındı. Hastane önüne gelen yakınlarıyla temaslarına izin verilmeyen tutsakların bazıları içeriye alındıkları sırada askerler tarafından darp edildi. Tutsakları darp eden askerlerin, o anlara tanıklık eden ailelerine de yine ‘bozkurt’ işareti yapması dikkat çekti.
Recep Bal, Adnan Yiğittekin, Bahattin Demir, Mazlum Dilek, Faruk Akbay, Fırat Ertunç ve Mahsum Şanolan isimli tutsakların darp edilmesi, ailelerinin ve hastaneye gelen halkın tepkilerine neden oldu.  
Hastaneye getirilen 21 tutsağın tedavilerine, tetkikler ve tahlil sonuçlarına göre başlanacağını öğrenildi. Ailelerin hastane önündeki bekleyişi ise devam ediyor. 

BATMAN
Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'nde 23 Mart tarihinden bu yana açlık grevinde bulunan 32 tutsağın, eylemlerine son vermelerine rağmen tedavilerine henüz başlanmadı.
Tutsakların, tedavi için cezaevi idaresine dilekçe verdiği ancak tedavi taleplerinin şu ana kadar kabul görmediği öğrenildi. Dün gece geç saatlere kadar tutsakların tedavi edilmesi için milletvekilleri, avukatlar ve Batman Barosu yöneticileri, cezaevi yetkilileri ile iletişime geçmeye çalıştı. Ancak cezaevi savcısına ulaşılamaması nedeniyle tutsaklar, hastaneye sevk edilemedi.

ANKARA
Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde açlık grevine giren 4 tutsağın Sincan  Cezaevi Kampüs Hastanesinde muayene edildiği öğrenildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından oluşturulan Merkez Kriz Masası’nın verdiği bilgiye göre 26 Aralık tarihinde açlık grevine giren Süheyla Taş, Saliha Taşkesen, Zeliha Ustabaş ve adı öğrenilemeyen bir tutsak, Sincan Cezaevi Kampüs Hastanesinde muayene edildikten sonra tekrar cezaevine gönderildi. Tutsakların bugün tekrar aynı hastanede kontrole götürüleceği bilgisi de verildi.

ÇANKIRI
Çankırı Cezaevinde açlık grevini sonlandıran 5 tutuklu ve Amasya Cezaevindeki 3 tutuklunun da hastaneye sevk edilerek muayene edildiği öğrenildi.
Kriz Masasından edinilen bilgilere göre birçok cezaevinde sevklerde sorun yaşanıyor. SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, açlık grevlerinin başladığı günden bugüne cezaevlerine bağımsız heyetler girmediği için açlık grevi yapan tutukluların durumunun ne olduğunu bilmediklerini söyledi. Erden, bu yüzden açlık grevine giren bütün tutukluların hastanelere sevkinin yapılıp hem tahlillerinin yapılması gerektiğini hem de ilk müdahalenin hastanede yapılması gerektiğini belirtti.

KOCAELİ
Kandıra Cezaevi'nde açlık grevinde olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Hakkari Milletvekili Selma Irmak ve Sebahat Tuncel ile 18 kişi Kocaeli Seka Devlet Hastanesine kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan tutsakları, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ziyaret etti.
Gergerlioğlu, Tuncel ve Irmak’ın sağlık durumlarının iyi göründüğünü ancak kilo kaybı yaşadıklarının altını çizdi. Gergerlioğlu, “Seka Devlet Hastanesine girdim. Selma ve Sebahat ile görüştüm, durumları iyiydi ama zayıflamışlardı. Kan tahlilleri iyi çıktı. Doktor durumu iyi olan tutukluların tümünü beslenme polikliniğine sevk etti” dedi.

URFA
İmralı tecridine karşı Urfa T Tipi Kapalı Kampüs Cezaevinde açlık grevinde olan ve dün Öcalan'ın çağrısı ardından açlık grevini sonlandıran 12 kişi, Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedavi altına alınan tutukların 10'unun 5 Ocak tarihinde açlık grevine başladığı belirtilirken, diğer 2’sinin ise 1 Mart tarihinde açlık grevine başladığı kaydedildi. 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Cezaevleri Komisyonu'ndan alınan bilgiye göre, sağlık durumu tedavi gerektiren cezaevindeki açlık grevcileri de Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmeye başladı.

SİVEREK
Siverek T Tipi Kapalı cezaevinde 5 Ocak tarihinden beri süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan ve dün itibarıyla eylemlerini sonlandıran 6 tutsak, Siverek Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Tedavi altında olan tutsaklardan isimleri öğrenilen tutuklular şöyle: Sunay Yaman, Sozdar Çiçek, Ayten Tikit ve Serhat Yılmaz. 
Öte yandan İHD Cezaevi Komisyonu üyesi avukatlar, Siverek T Tipi Cezaevi’nde toplam 26 tutsağın süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu, ilk elden durumu kritik olan 6 tutsağın hastaneye kaldırıldığını belirtti. Bugün tüm tutukluların hastaneye sevk edilmesi bekleniyor.  

ŞIRNAK
Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde farklı tarihlerde başlattıkları açlık grevi eylemlerini dün sona erdiren 22 tutsağın tümü, dün akşam saatlerinde tedavi için Şırnak Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. 
HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şırnak Şubesi'nden oluşan bir grup gece saatlerinde tutsakları tedavi eden doktorla yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. HDP'li İmir, yaptıkları görüşmede tutsakların tümünde yaşamsal bir riskin bulunmadığı ve Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) hazırladığı kılavuz doğrultusunda hareket edildiğinin kendilerine aktarıldığını belirtti. 
Konunun takipçisi olacaklarını kaydeden İmir, tutsakların tümünün gece geç saatlerinde taburcu edilerek, tekrardan cezaevine gönderildiklerini söyledi.