‘Türkiye'nin niyeti Şanghay'ın içinde Truva atı olmak’

‘Türkiye'nin niyeti Şanghay'ın içinde Truva atı olmak’

Geçtiðimiz hafta Erdoðan'ın "Putin'e 'Alın bizi Şanghay Beşlisi'ne, biz de AB'yi gözden çıkaralım' dedim" şeklindeki sözleriyle gündeme gelen Türkiye'nin Şanghay Ýşbirliði Örgütü'ne girme niyeti tartışılıyor. Rus basınına göre ise Türkiye, Asya'yı hakimiyetine alan bu örgüte batı ve NATO için 'Truva atı' olmak istiyor.

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996 yılında kurduðu, Özbekistan'ın 2001'den bu yana üye olduðu Şanghay Ýşbirliði Örgütü'nün son yıllarda güçlenmesi batılı ülkeleri endişelendiriyor. Özellikle NATO'nun Asya'daki hakimiyetini kıran ve 'Soðuk Savaş' döneminde Sovyetlerin öncülüðünde kurulan Varşova Paktı'nın devamı olarak yorumlanan Şanghay Ýşbirliði Örgütü üyeleri arasında sıkı güvenlik ve ekonomi işbirliði dikkat çekiyor.

Avrupa Birliði üyelik süreci tıkınan Türkiye uzun bir süredir bu örgüte girme niyetinde. Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoðan, ülkesinin bu niyetini ilk kez 2005 yılında Moskova'ya yaptıðı gezide açıklamıştı. Erdoðan, konun geçtiðimiz Temmuz ayında Rus Devlet başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde yeniden gündemi geldiðini önceki gün bizzat açıkladı.

Bir televizyon kanalına katılan Erdoðan, ''Putin bana 'Ne işiniz var AB'de?' dedi. Ben de kendisine 'Alın bizi Şanghay Beşlisi'ne, biz de AB'yi gözden çıkaralım' dedim" şeklinde aktardıðı diyalog farklı yorumlara yol açtı. Kimilerine göre Erdoðan AB'ye "Vazgeçilmez deðilsiniz" mesajını vermeye çalışıyor. Ancak Rus basınında yer alan kimi yorumlara göre Türkiye'nin niyeti farklı.

RUSYA TÜRKÝYE'YE GÜVENMÝYOR!

Türkiye'nin örgüte girme girişimini doðrulayan Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Moskowskije Nowosti'de dün yayımlanan bir yoruma göre bunun gerçekleşme ihtimali zayıf. Ria Novist haber ajansının Almanca'ya servis ettiði yorumda Türkiye'nin NATO'nun önemli bir üyesi olduðuna dikkat çekilerek şu görüşler yer aldı:

" Rusya'nın kilit bir rol oynadıðı Şanghay Ýşbirliði Örgütü'ne Ankara'nın ilgisi farklı senaryolar içeriyor olabilir. Türkiye bu örgüte girerek Truva atı rolünü üstlenmek istiyor, ya da bu NATO gücünün gerçekten azaldıðını gösteriyor. Türkler, ayrıca sadece ABD ile deðil, 'dev uyanış' içinde olan doðu ile ilişki halinde olmak istiyor."

1990'lı yılların başında Ankara'nın Türkçe konuşulan Orta Asya'daki eski Sovyet ülkeleri için kilit bir rol oynamak istediðini, ancak bunun için yeterli kaynaða sahip olmadıðını hatırlatan gazete "Türkiye, Şanghay'a girdiðinde Çin ve Rusya arasında sıkışan Orta Asya ülkelerini de kendisine baðlama tehlikesi var" yorumunu yaptı.

Uygur sorunu nedeniyle Çin'in Türkiye'nin üyeliðini kabul etmeyeceðini yazan Rus gazetesine göre aynı şekilde Ankara, Uygur Türklerini Asya'da politik malzemeye yapıyor.