Dünya Adalet Projesi tarafından yayınlanan yıllık raporda Türkiye hukukun üstünlüðü konusunda 97 ülke içinde 71inci oldu. Temel haklar konusunda Ürdünün gerisinde kalan Türkiye ceza yargısı konusunda Ugandaya geçildi.
Hükümetin yetkilerinin sınırlandırılması, yolsuzluðun ortadan kaldırılması, düzen ve güvenlik, temel haklar, hükümetin şeffaflıðı, düzenleyici uygulama, sivil yargı ve ceza yargısı kriterleri ele alınarak deðerlendirmelerin yapıldıðı raporda Türkiye şaşırtıcı (!) bir başarısızlıða imza attı.
Hukuk devleti tanımına en yakın devletlerin sıralandıðı listede Türkiye 71. sırada kalırken sivil yargı sisteminde 44. sırada yer aldı.
Deðerlendirmede AKP hükümetinin hesap verebilirlik boyutuyla ve temel haklar konularında Türkiye düşük not aldı. 97 ülke arasında Türkiye, hükümetin hesap verilebilirliði açısından 68. sırada, temel haklar konusunda ise 76. sırada kendine yer buldu. Bunun nedeni olarak da Türkiyenin denetim mekanizmalarının işlerliðindeki eksiklikler, siyasetin yasama ve yargıya etkisi ve ifade özgürlüðü konusundaki kötü sicili gösterildi.
Hukukun üstünlüðü endeksi faktörleri açısından ise Türkiye, hükümetin yetkilerinin sınırlandırılması konusunda 97 ülke arasında 68. 21 bölge ülkesi arasında ise 13. oldu. Türkiye yolsuzluklar konusunda 35., düzen ve güvenlik başlıðında 70., temel haklar başlıðında 76., hükümetin şeffaflıðı başlıðında ise 57. sırada kendine yer buldu. Türkiye, düzenleyici uygulamada 39uncu, sivil yargıda 44üncü, ceza yargılamasında ise 71inci sırada yer aldı.