Turan: Bizler gümbür gümbür geliyoruz

HDP’nin seçim kampanyası akşam da sürdü. Seçim heyecanının mahallelere sığmadığı büro açılışları, mitinge dönüştü. HDP Mersin adayı Rıdvan Turan, "Tüm baskılara rağmen dimdik ayaktayız. Bizler gümbür gümbür geliyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim çalışmalarını akşam saatlerinde de sürdürdü. İftar programlarına katılan HDP adayları, seçmenlerin sorunlarını dinleyerek partilerinin Meclis’te olması gerektiğine vurgu yaptı.

İzmir’de kendilerini “Tamam Diyen Kadınlar” olarak tanıtan bir grup kadın ve LGBTİ bireyler, Kültürpark’ta bulunan Fuar Çim Alanı’nda yeryüzü sofrası kurdu. HDP İzmir kadın vekil adaylarının da katıldığı yeryüzü sofrasında Tamam Diyen Kadınlar adına Tülin Tümer konuştu. Toplumun adalet inancının kalmadığını belirten Tümer, 24 Haziran’ın kadınlar için çok önemli olduğunu vurguladı. Tümer’in ardından Gonca Özer ve Yasemin Benli, şarkılarını seslendirdi.

Ardından söz alan İzmir milletvekili adayı Cemile Aydın da Meclis’te annelerin haklarını arayacaklarını söyledi. Gençlerin haklarını savunacaklarını dile getiren Aydın, “Biz barış annesiyiz. Her yerde barış istiyoruz. Barış demek, sevmek ve aydınlık demektir” dedi.

KEMALBAY: KADINLAR HAYATINI GÜZELLEŞTİRİYOR

Ardından söz alan HDP İzmir milletvekili adayı Serpil Kemalbay da kadınların hayatı güzelleştirdiklerini ve ürettiklerini ifade etti. Arin Mirxan’dan, Pakiz Nayır’a kadar kadın mücadelesinde yaşamını yitiren kadınları saygıyla andığını belirten Kemalbay, “Bizler güçlü ve mücadeleci kadınlarız. Özgürlük ufku olan kadınlarız. 21’nci yüzyıl kadınların yüzyılı olacak. Kadınlar yok sayıldı. Bunun karşısında güçlü bir direniş var. Bu direnişi anlamayan, halklarımıza hiçbir şey vermez. Her gün canımız, kanımız pahasına bedel ödediğimiz kapitalist erkek zihniyetidir. Bazen konuşuluyor, ‘kadınlara şu yapılacak’ diye. Hayır önce zihniyetlerinizin değişmesi gerekiyor. Politikaların kadın öznesi olması gerekiyor. Kadınlar kendi kendine üretiyor. Kendi, kararlarını verdiği sürece bu sözümüz ortadan kalkıyor. Türkiye, her gün 3 kadın cinayeti ile sarsılıyor. Biz bu tabloyu değiştirmek istiyoruz. Gölge etmeyin başka ihsan istemiyoruz. Kadınlar yeni bir yaşam inşa eder. Bizler kadınlar olarak mücadelenin en önünde yer alıyoruz” dedi.

Kadınların emeğinin görülmediğini dile getiren Kemalbay sözlerine şöyle devam etti: “Çalışma yaşamında kadınlar çok az yer alıyor. Kadınların ekonomik şartlar altında ne kadar ezildiğini hepimiz görüyoruz. Son dönemde yaşanan kriz, en çok kadınları etkiliyor. Erdoğan, ‘kadınlar altınlarınızı alın bana getirin’ diyor. Kadınlardan altını alıp kadını sömürecek. Bizler kadına yönelik şiddete karşı ancak birlikte olabiliyoruz. Türkiye’de en önemli yapıcı sorunlardan biri de LGBTİ arkadaşlarımızın yok sayılması. Eşit yurttaşlığı savunmak bizim görevimizdir. Kadına yönelik şiddeti bitirmeye son vermeye geliyoruz. İzmir’in yaşamına yönelik saldırıların karşısında en önde kadınlar olacak. İzmir bir kadın şehridir. Birlikte Meclis’te haklarımızı koruyacağız.”

Aday Derkay Tan ise, “Nefret cinayetleri ve bunun başlangıcı olan nefret söylemi yasalarda suç olarak kabul edilmeli ve bununla en etnik mücadele sürdürülmelidir” dedi.

Konuşmaların ardından yeryüzü softası kurularak iftar yemeğine geçildi. Yemekten sonra da Kürtçe şarkılar eşliğinde kadınlar halay çekti.

MANİSA

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde de HDP milletvekili adayları halkla iftar programında bir araya geldi. Atatürk Mahallesi Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen programa, halk yoğun ilgi gösterdi. Düğün salonunun tıka basa dolduğu programda geniş bir kitle orucunu dışarıda kurulan sofralarda açtı. Okunan mevlidin ardından HDP Manisa milletvekili adayı Sırrı Sakık, konuşma yaptı. HDP Turgutlu ilçe örgütü tarafından düzenlenen mevlitte halka ikram edilen yemekler yendikten sonra mevlit son buldu.

KOCAELİ

HDP Kocaeli adayları Ali Buğdaycı ve Necati Altınyaprak, Tavşantepe mahallesinde ev ziyaretleri ve bildiri dağıtımı yaparak halkın sorunlarını dinledi. Adaylar, yaşanan sosyal krizin içinden çıkılması için 24 Haziran’da HDP’ye oy verilmesi çağrısında bulundu.

Adaylardan Alattin Enül ise Körfez ilçesi Yukarı Hereke halkı ve pazar esnafı ile bir araya gelerek ekonomik kriz ve çözümleri noktasında sohbetler gerçekleştirdi. Vekil adayı Yasemin Üçer ve Sevcan Yaşar ise Siirtliler Derneği’nin hazırladığı iftar programında halkla bir araya geldi. Aday Ömer Faruk Gergerlioğlu da Dilovası’ndaki esnaflarla bir araya gelerek halkın yaşadığı ekonomik krizler hakkında sohbet etti. 24 Haziran günü, yaşanan krizlerin sona ereceğini belirten Gergerlioğlu, “Ekolojik ve üretime dayalı ekonomik sistemle ekonomiyi yeniden canlandıracağız ve halkın yeniden kazanç sağlayacağı günlere döneceğiz” dedi.

BURSA

Bursa’nın birçok ilçe ve mahallesinde stant açan HDP, sivil toplum örgütleri ve esnaf ziyaretleriyle Türkiye’nin demokratik bir yapıya ulaşması için partilerinin Meclis’te yer alması gerektiği vurgusu yaptı.

Bursa’nın kalbi olan Kent Meydanı’nda adayların katılımıyla açılan seçim çadırına halk yoğun ilgi gösterdi. Yıldırım ilçesi Hacıvat mahallesinde seçim bürosu ise miting havasında açıldı.

Yüzlerce kişinin katılımıyla halaylar ve zılgıtlarla açılan büro açılışında milletvekili adayı Mehmet Emin Adıyaman kısa bir konuşma yaptı. Adıyaman, medyanın HDP’ye ambargo uyguladığını belirterek, “Sizlere siyasi bir ajitasyon çekme eğilimine girmeyeceğim; ama ana akım medyanın HDP’ye yer vermediği bir ülkede bunları sizlerle buluşarak anlatacağız. Az da olsa da ülkede yaşananları bizzat sizler görüyorsunuz. 24 Haziran seçimi bir korku bir panik seçimidir. Çünkü AKP faşizmi bu ülkeyi yönetemiyor, yönetemediği için de alelacele bir seçimi halkımızın önüne koydu. Zararın yarısında nasıl dönebiliriz hesabına girdiler” dedi. Adıyaman, tüm bu yaşananların hesabını 24 Haziran’da soracaklarını kaydetti.

Açılıştan sonra yüzlerce kişi adaylarla birlikte halaylar çekti.

ADANA

Adana’da da HDP milletvekili adayları seçim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Sabahtan akşama kadar sokaklarda olan adaylar, seçmenlerden hem HDP'ye hem de Selahattin Demirtaş için oy istiyor. HDP Adana milletvekili adayları Tülay Hatimoğulları, Beritan Önen, Rozerin Tosun, Deniz Varol, Türkan Bakır ve beraberindekiler, gençlerle Baraj Yolu caddesinde halka bildiri dağıttı. Kadın ve gençlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan adaylar, esnaf ve halkın sıkıntılarını dinleyerek yaşanan ekonomik sıkıntılara cevap olabilmenin yolunun HDP'den geçtiğini dile getirdi.

Yüreğir ilçesinde bulunan Cumhuriyet mahallesinde seçim bürosu açıldı. Adayların katıldığı açılışta kadınların, gençlerin ve çocukların yoğun ilgisi dikkat çekti. Halayla başlayan açılışa, seçmenler adaylarla birlikte dakikalarca halaya durdu. Gençlerin üzerindeki Selahattin Demirtaş resmi halk tarafından ilgiyle karşılanırken kitle sık sık, "Biji Serok Apo", "Bizler HDP, bizler Meclis’e" ve "Şehit Namirin" sloganlarını attı.

Açılışta söz alan aday Tülay Hatimoğlu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çekerek 24 Haziran seçimlerindeki başarının tecride cevap olacağını aktardı. Ülkede günbegün derinleşen ekonomik krizin olduğunun altını çizen Hatimoğulları,"Ülkedeki halklar ekonomik krize maruz bırakılırken, AKP iktidarı ise halkı unutmuş. ‘Kendi iktidarımı nasıl devam ettirebilirim' diye düşünerek halkı baskın seçimlere zorluyor. Halk geçim derdinde, onlar seçim derdinde” diye konuştu.

MERSİN

HDP Mersin İl Örgütü de seçim kampanyası kapsamında milletvekili adaylarının katılımıyla Akdeniz, Toroslar ve Yenişehir ilçelerinde kahvehaneleri ziyaret ederek halk toplantılarına katıldı. Milletvekilleri adayları Rıdvan Turan, Atilla Güney ve de Fatma Kurtalan Toroslar ilçesine bağlı Güneykent mahallesinde seçim bürosu açılışına katıldı. Açılışta konuşma yapan Rıdvan Turan, tüm güçlerin HDP'yi baraj altında bırakmak istediklerini dile getirdi. Turan, "Tüm baskılara rağmen dimdik ayaktayız. Bizler gümbür gümbür geliyoruz. Bizleri yolumuzdan döndüremeyecekler. Bizler 24 Haziran'da barajları yıkarak bize düşman olanlara en iyi cevabı vereceğiz" dedi.

HATAY

Hatay'ın İskenderun ilçesinde ise HDP milletvekili adayları Kerem Nalbant, Bayram Yılmaz, Kadriye Turhan ve Fatma Özdemir ile beraberindeki heyet Gültepe mahallesinde seçim bürosu açılışına katıldı. "HDP kazanırsa Türkiye kazanır" diyen HDP milletvekili adayı Kerem Nalbant, AKP'nin politikalarının halklara bir şey getiremeyeceğini ve AKP'yi tarihin çöp sepetine atacaklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından alkış ve zılgıtlar eşliğinde seçim bürosu açıldı.

MARDİN

Çalışmaların en yoğun geçtiği Mardin'de seçim heyecanı tüm coşkusuyla sürüyor. Gündüz yapılan köy ve ilçe ziyaretlerinden sonra iftardan sonra Kızıltepe'de yüzlerce yurttaşın katılımıyla seçim bürosu açılışı yapıldı. Medya mahallesinde gerçekleştirilen açılışa, yüzlerce yurttaşla birlikte HDP adayları Ebru Günay ile Dilaver İnal da katıldı.

İftardan sonra seçim bürosunun önünü dolduran yüzlerce seçmen, saatlerce halay çekti. Müzikler eşliğinde sonu gelmez bir kuyrukla halaya duran ve gençlerin yoğunlukta olduğu halayda kitle sık sık " “Biji HDP" sloganları attı. Çekilen halaydan dolayı yolun kapandığı açılış, mitinge dönüştü. Halaya katılamayan bazı kadınlar oturdukları yerden zılgıtlarla açılışa heyecan katarken yoldan geçen araçlar da korna sesleriyle destek verdi.

HDP Mardin Milletvekili adayı Dilaver İnal yaptığı konuşmasında, kalabalığı işaret ederek “İşte bütün korku bu. MHP ve AKP faşizminin bütün korkusu halkların bu coşkusu. HDP'yi baraj altı bırakıp halkları mağdur etmek istiyorlar. Ama bunu asla yapamayacaklar. Hakların bu coşkusu, heyecanı önünde duramayacaklar. Bu gençliğin bu coşkunun bu kadınların önünde durmak mümkün mü? Onun için bizler kazanacağız, bizler başaracağız.

Zindanların arkasından seçim mücadelesi veren Selo Başkan’a en büyük desteği vereceğiz. Tutukluluğun nedeni de bu korku ve endişe. Çünkü, o dışarıda olsa onun yaratacağı heyecanı biliyorlar. Bunu her zaman da bilsinler. Bizler kazanacağız" diye konuştu.

Adaylardan Ebru Günay ise, "Her geçen gün coşkumuz ve heyecanımız artıyor. Sizin coşkunuz bizim 24 Haziran'a olan inancımızı artırıyor" dedi.

Adayların konuşmaları sırasında ise gençlerin ve çocukların yoğunlukta olduğu kitle ise sık sık "Jin, jiyan, azadi" ve "Biji HDP" sloganları atarak destek verdi. Konuşmaların ardından seçim bürosunun kurdelesini kesen kadınlar, zılgıt ve alkışlar eşliğinde açılışı gerçekleştirdi. Açılışın ardından, kitle geç saatlere kadar halay çekmeye devam etti.