Türkiye’ye ilk ‘potansiyel suçlu’ sınır dışı!

Almanya’da suç işlememesine rağmen polis tarafından sadece ‘potansiyel suçlu’ şeklinde fişlendiği için bir göçmenin Türkiye’ye sınır dışı edildiği öğrenildi.

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti yönetimi ilk kez yabancılar yasasında “terör maddeleri” olarak bilenen yasalara dayanarak bir göçmeni sınır dışı edildi. Konuya ilişkin açıklama yapan NRW Uyum Bakanı Joachim Stamp, söz konusu sınır dışının geçtiğimiz yılın son günlerinde gerçekleştiğini bildirdi.

Türkiye’ye sınır dışı edilen göçmenin ise “radikal İslamcı” olduğu öğrenilirken, Hür Demokratlar Partili (FDP) bakan ayrıntı bilgi vermekten kaçındı. Türk vatandaşı göçmene yöneltilen suçlamaları açıklamayan bakan Stamp “Bütün araçlarla İslami teröristlere karşı mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Alman bakan kriminel ve tehlikeli kişilerin sınır dışı edilmesi için yoğun şekilde çalıştıklarını bildirdi. Almanya’nın en büyük eyaleti NRW’de polis tarafından fişlenen 13 kişinin daha sınır dışı edilmeyi beklediği öğrenildi.

11 Eylül 2001’de ABD’de gerçekleşen saldırıların ardından Almanya’da çıkartılan “anti-terör” yasalarından birisi de “Ülkenin güvenliğini tehdit edebilecek potansiyel suçlu” göçmenlerin oturum haklarının iptal edilerek vatandaşı oldukları ülkelere sınır dışı edilmelerini öngörüyordu.

Ancak “Tehlikeli kişiler” maddesi olarak adlandırılan bu madde şimdiye kadar hayata geçirilmiyordu. Anis Amri adlı mültecinin 2016 yılın Neol bayramı öncesi Berlin’de tır kamyonu ile saldırmasının ardından bu yasa tekrar gündeme gelmişti.

Yasanın uygulanmasının önündeki bir başka engel ise göçmenlerin geldiği ülkelerin Almanya ile işbirliği yapmamasıydı. Çünkü göçmenlerin vatandaşı olduğu ülkelerin sınır dışına onay vermesi ve sınır dışı belgelerini düzenlemesi gerekiyordu. Ancak şimdiye kadar özellikle Batı Afrika ülkeleri Almanya ile çalışma konusunda birçok zorluk çıkartıyordu.

Türkiye’nin ilk kez böyle bir sınır dışıya onay vermesi, Ankara ile Berlin yönetimlerinin işbirliği olarak görülüyor. Şimdilik “İslami teröristlere” yönelik uygulanan bu yasanın önümüzdeki günlerde diğer siyasi suçlarda da hayata geçirilip geçirilmeyeceği merak ediliyor.