Türkiye güvenlikte 136 ülke arasında 120’nci

Economics and Peace (IEP) adlı araştırma enstitüsü tarafından yayınlanan 2017 Global Barış Endeksi raporuna göre, Türkiye 136 ülkenin değerlendirildiği sıralamada  Kolombiya ile birlikte 146’ıncı sırada geliyor.

Raporda 136 ülke değerlendirilse de, bazı ülkelerin puanları eşit olduğundan sıralama 163’e kadar çıkıyor.

Tüm dünyada savaşların ve krizlerin devam ettiği ülkelerin de değerlendirildiği araştırmada, iç savaşın devam ettiği Suriye, dünyanın güvenlik açısından en kötü ülkesi olarak yer aldı. Suriye’yi Afganistan, Irak, Güney Sudan, Yemen, Somali, Libya ve Sudan gibi ülkeler takip etti.

Kuzey Kore’nin 150’inci sırada olduğu bu ülkelerle birlikte toplam 14 ülke ‘çok düşük güvenliğin olduğu’ kırmızı ülkeler kategorisinde yer alıyor. Rusya ise 151’inci sırada kaldı.

Dünya’nın en güvenli olarak olarak ise çoğunluğu Avrupa’da olan gelişmiş ülkeler gösteriliyor. İzlanda bu konuda ilk sırada yer alırken, Yeni Zelanda, Portekiz, Avusturya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya da en güvenli ülkelerin olduğu yeşil gruba dahil edildi.

Avrupa’nın önde gelen ülkesi Almanya ‘güvenli’ ülkeler sıralamasında 16’ıncı sırada kalırken, İtalya ise bir sıra yükselerek 38’inci oldu. DAİŞ çetelerinin çok sayıda katliam düzenlediği Fransa ise, güvenli ülkelerin olduğu yeşil kategoride yer alsa da, 2016’ya oranla 5 sıra gerileyerek 51’inci sıraya geriledi.

TÜRKİYE 146’INCI SIRADA

Raporda dikkat çeken bir diğer ülke ise, Türkiye oldu. Türkiye’ye yönelik güvenlik değerlendirmesinde birçok üçüncü dünya ülkesini geride bırakarak ‘az güvenli ülkeler’ kategorisinde kalmaya devam etti.

Türkiye, iç savaşın geçtiğimiz yıl barış anlaşmasıyla sonuçlandığı Kolombiya ile aynı puanı alarak 146’ıncı oldu. Türkiye, 2016’ya oranla 1 sıra gerilemiş oldu.

Toplamda ise, 136 ülke arasında Türkiye’den ‘daha az güvenli’ olan ülke sayısı sadece 16. Yani Türkiye, toplamda 120’inci sırada kalıyor.