Türkiye'de sendikalı işçi sayısı yüzde 6'ya düştü

Demokrasi İçin Hukukçular (DİH), 234 gündür direnişte olan Flormar işçilerine destek ziyareti gerçekleştirdi. 

Demokrasi İçin Hukukçular (DİH) üyeleri, 12 Eylül darbesi sonrası 3 Ocak 1991'de işçi sınıfının gerçekleştirdiği ilk genel grevinin 28’inci yıl dönümünde, sendikalı oldukları için işten çıkartılan ve 234 gündür Gebze’deki fabrika önünde direnen Flormar işçilerini ziyaret etti. 

'SENDİKALI İŞÇİ ORANI YÜZDE 6 SEVİYESİNE GERİLEDİ'

Coşkuyla karşılanan DİH üyeleri, Flormar işçileriyle bir müddet sohbet ettikten sonra açıklama yaptı. “Flormar işvereni suç işliyor, sendikal örgütlenme haktır. Flormar işçisi yalnız değildir” yazılı pankartını açan DİH üyeleri adına açıklamayı Avukat Yıldız İmrek okudu.

İmrek, işçi ve emekçilerinin büyük mücadeleler sonucunda kazandığı demokratik hakların bugün yine tehdit altında olduğunu vurguladı. 1990’lı yılların başlarında %22 olan sendikalı işçi oranının bugün %6 seviyesine gerilediğine dikkat çeken İmrek, Türkiye'nin, sendikalaşmada OECD sonuncusu, sendikasızlaşmada OECD birincisi olduğuna işaret etti. 

'ÖLDÜREN PATRONLAR CEZASIZ KALDI'

İmrek, Soma'da, Ermenek'te, Torunlar'da, 3. Havalimanında yaşanan iş cinayetlerinde patronların cezasız kalırken, haklarını arayan işçilerin gözaltına alınıp tutuklandığına işaret etti. İmrek, OHAL fırsatçılığı ile grev ve toplu sözleşmelerini engelleyen hükümetin doğrudan grev kırıcılığı yaparak THY, Paşabahçe grevlerini yasaklandığını hatırlattı. 

'FLORMAR İŞÇİSİ DEĞİL, PATRONU YASA DIŞI'

Anayasadaki sendika, toplu sözleşme ve grev haklarına atıfta bulunan İmrek, iddia edildiği gibi Flormar işçilerinin değil Flormar işvereninin yasa dışı davrandığını ve suç işlediğini vurguladı.