Türkiye’de boş kalan şatolar sitesi...

Fransız haber kanalı France 24, Türkiye’nin kuzey batısında zenginler için kurulan şatolara dikkat çekerek “boş şatolar sitesi” başlığını kullandı.

France 24, şatolar için şu yorumda bulundu:

“Bir Disney filmi ya da Loire kıyılarındaymışız hissi veriyor. Türkiye’nin kuzey batısındaki bir vadide yuvalanmış, Fransız şatolarını anımsatan bir stildeki 350 villanın yabancı zengin alıcıları karşılaması gerekiyor. Sorun şu ki: bu yapılar boş ve teşvikçiler için bir masaldan başka bir şey değil.”

Mimar Yalçın Kocacalıkoğlu, projelerinin esin kaynağının Kuveyt başta olmak üzere Körfez ülkeleri olduğunu söylüyor.

Fransız televizyonuna göre hedef, birbirine benzer 732 şato yapmaktı. Şimdiye kadar 350 şato tamamlandı. Bu sitenin adı Burj al-Babas. Ancak şatolar boş ve şantiyeler durdu. Nedeni ise şöyle ifade ediliyor: Petrol fiyatlarının düşmesinden etkilenen Körfez ülkelerinden gelen müşterilerin kalmayışı. Buna bir de Türkiye’deki ekonomik krizin yarattığı koşulları eklemek gerekiyor.

Krizin ağırlaştığı, enflasyonun zirve yaptığı, yoksulluğun derinleştiği bir sırada, bu şatoların nasıl ve hangi teşviklerle yapıldığı, ne kadar par harcandığı, bu paraların kaynağını nereden aldığı ve neden zenginler için böylesine devasa projeler yapıldığı ise soru işaretlerine yol açıyor.