'Türk devleti Libya'da istikrarsızlığa neden oluyor'

Libya'nın da gündeme alındığı Münih Konferansı'nda eleştiri oklarını hedefinde Türk devleti vardı. BM, silah ambargosunun şaka gibi bir hal aldığını kaydederken, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Türk devletinin istikrarsızlığa neden olduğunu belirtti.

Libya'daki durumun da ele alındığı Münih Güvenlik Konferansı'nda gündem, Libya'daki silah ambargosunun delinmesi oldu. Birleşmiş Milletler (BM) ambargonun "şaka" gibi bir hal aldığını belirtirken, Suudi Arabistan, Türk devletini suçladı.

BM'nin Libya Özel Temsilcisinin Yardımcısı Stephanie Williams, Libya'ya yönelik uygulanan silah ambargosunun ihlal edildiğini belirterek, "Silah ambargosu şaka gibi birşeye dönüştü. Bu konuya önem verilmeli. Karadan, havadan ve denizden yapılan ihlaller nedeniyle durum iyice karmaşık bir hal aldı ancak bunun yakından izlenmesi ve hesap sorulması gerekiyor" dedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan da Libya’ya dış müdahalenin bir an önce son bulması çağrısı yaptı. Ferhan, “Şimdi de Türkiye tarafından Suriye’den gönderilen birlikler bölgeye geliyor. Tüm bunlar tabii ki durumun iyileşmesine hiçbir katkıda bulunmadığı gibi; daha da fazla istikrarsızlığa neden oluyor” dedi.

Ferhan, Libya’da gelecekte bir uluslararası barış misyonunun görev yapabileceğini ama henüz bu tür bir misyon için doğru zaman olmadığını belirterek, bunun "süreç doğru yönde gelişirse ve etkili olursa iyi bir fikir olabileceğini" söyledi.