Türk devleti Efrîn için hala ‘somut kanıt’ gösteremedi!

Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırı için yaptığı “meşru müdafaa hakkımı kullanıyorum” açıklaması Alman meclisi tarafından inandırıcı bulunmadı. Federal meclise bağlı Bilimsel Hizmetler Dairesi “meşru müdafaa için somut kanıt yok” dedi.

Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’e yönelik saldırı ve katliamları karşısında hiçbir ciddi açıklama yapan federal Alman hükümeti dolaylı yollardan kaygı ve endişelerini dile getirmeye devam ediyor.

Türkiye 20 Ocak’ta başlattığı saldırının ardından BM Güvenlik Konseyi’ni “Bu operasyon Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51. Maddesi gereği meşru müdafaa çerçevesinde yapılıyor” şeklinde bilgilendirmişti. Türk devleti, Suriye’nin içinden yapılan saldırılarından dolayı sınırlarının tehdit altında olduğunu iddia etmişti.

Sol Parti milletvekili Alexander Neu da federal mecliste “bilirkişi heyeti” olarak bilinen Bilimsel Hizmetler Dairesi’ne yaptığı bir başvuruyla Türkiye’nin söz konusu iddialarının inandırıcı olup olmadığını sormuştu.

Parlamenter Neu’ya yazılı yanıt veren Bilimsel Hizmetler Dairesi, Türkiye’nin Efrîn saldırısı için “Meşru müdafaa” açıklamasına ilişkin somut delillerin bulunmadığını bildirdi. ARD televizyonun elindeki belgeye göre federal meclisteki uzmanlar şu yanıtı verdi:

"Türkiye'nin meşru müdafaa hakkının somut olarak hangi silahlı saldırıya dayandırıldı konusu mevcut olgular çerçevesinde henüz açıklığa kavuşturulmuş değil. NATO üyesi Türkiye'den somut kanıtlar sunmak ve Suriye'nin kuzeyindeki askeri stratejik hedefleri takip etmekten kaçınmasını talep etmek NATO üyesi devletlere düşüyor.”

‘ALMANYA VE NATO SESSİZ KALARAK SUÇA ORTAK OLUYORLAR’

Federal meclisindeki resmi bir dairenin bu açıklaması ardından Sol Parti milletvekili Alexander Neu Merkel’in liderliğindeki federal hükümete ve NATO üyesi diğer ülkelere sert tepki gösterdi. Almanya ve diğer NATO üyesi ülkelerin uluslararası hukuka aykırı olan Türk devletinin bu saldırısına sessiz kaldıklarına dikkat çeken Sol Partili politikacı “Hiçbir somut alt yapısı olmamasına rağmen bu saldırıya sessiz kalmak, suça ortak olmaktır” mesajını verdi.

Federal mecliste yapılan söz konusu bu bilimsel tespite rağmen dışişleri bakanı Gabriel’in hala Türk ordusuna ait Leopard 2 tanklarının modernizasyonu işinden söz ettiğini belirten parlamenter Neu “Federal hükümet uluslararası yasaları ihlal anlamına gelen bu saldırının destekçisi olmak istemiyorsa Ankara ile bütün silah işbirliğini derhal bitirmeli” dedi.

Federal meclisin bilirkişi heyetinden yapılan açıklamanın bir benzeri de federal hükümetin AfD’nin soru önerisine verdiği yanıttı almıştı. Ancak bu açıklamalara rağmen hala Almanya, yüksek sesle Türkiye’ye “Bu saldırıyı bitir” çağrısını yapmış değil. Efrîn saldırısı öncesi Türk devleti YPG’nin Hatay ve Kilis’e roketlerle saldırdığını iddia etmişti.