'Tecritle Kürtler rencide ediliyor'

HDP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin, aynı zamanda Kürtleri rencide etmeye yönelik olduğunu söyledi.

HDP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı, Öcalan üzerindeki tecrit ne kadar derinleşirse Türkiye’deki krizin de o kadar derinleştiğini belirtti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 27 Temmuz 2011’den beri avukatları, 5 Nisan 2015’ten beri İmralı heyeti ve 11 Eylül 2016’dan beri de ailesi ile görüştürülmüyor. Öcalan'ın avukatlarının Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı 744 başvuru “hava muhalefeti”, “koster bozuk”, “koster onarımda” ve “OHAL” gerekçeleriyle reddediliyor. Ailenin yaptığı 70'e yakın görüşme başvurusu da aynı gerekçelerle reddediliyor. Son olarak Türkiye’nin birçok kentinden 250 avukatın Öcalan ile görüşmek için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuru da reddedildi. HDP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı, mutlak tecritle hukuksuzluğun süreklileştirildiğini söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ne kadar derinleşirse Türkiye’deki krizin de o kadar derinleştiğini belirten Camcı, aslında tüm toplumun rehin alındığını kaydetti. Camcı, şöyle devam etti: “Tecrit her şeyden önce Kürtleri rencide etmeye yöneliktir. Sayın Öcalan’ın koşulları, Türkiye’nin savaşı mı yoksa barışı mı tercih ettiğinin, turnusol kağıdı görevi de görüyor."

İmralı Cezaevi’nde incelemelerde bulunan CPT’nin, raporunu iki yıl sonra açıklamasını eleştiren Camcı, CPT'nin kendi içtihat, hukuk ve evrensel normlara göre suç işlediğini vurguladı.

Türkiye'de siyaset yollarının tıkandığını kaydeden HDP Amed İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı, son olarak şunları söyledi: "Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılırsa Kürt sorununda çözümün önü açılacaktır. Öcalan'ın çözümün yolu, planı vardır. Bunun için de acilen diyalog yolu açılmalıdır.”