Temel: Öcalan üzerindeki tecrit hemen kaldırılmalı

TUHAY-DER Van Şubesi Eşbaşkanı Kudret Temel, "Öcalan üzerinde uygulanan tecrit hemen kaldırılmalıdır, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri de son bulmalıdır" dedi.

Van Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Kudret Temel, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride tepki gösterdi. Aylardır Öcalan’la görüşmelerin yapılamadığını belirten Kudret Temel, görüşmelerin engellenmesi ile Türkiye’de barışın önünü tıkadığını vurguladı.

Yakınlarının ve avukatlarının bir an önce Öcalan’la görüşmesi gerektiğini belirten Temel, "Öcalan üzerinde uygulanan tecrit hemen kaldırılmalıdır, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri de son bulmalıdır. Bizler barış elimizi uzatıyoruz ama maalesef onlar, bu barışın olmaması için çaba harcıyorlar" dedi.

‘CEZAEVLERİNDE HAK İHLALLERİ ARTTI’

"Öcalan yönelik tecrit, barışın önündeki en büyük engeldir" diyen Temel, "Bu kesim Türkiye’de barışın gelmesini istemiyor. Yıllardır birçok can yandı ve yanmaya devam ediyor. Daha önce tecridin kaldırılması için açlık grevleri yapıldı. Bu açlık grevleri başarılı bir şekilde sonuçlandı. Avukatlar ve ailesi Öcalan’la görüşme imkanı buldu. Daha sonra Öcalan'ın çağrısı ile açlık grevleri son buldu. Ama bugün tecrit hala devam ediyor. Uygulanan tecrit, insan haklarına aykırıdır. Açlık grevlerinin yeniden başlamasını istemiyoruz. Bu yüzden Öcalan’a uygulanan tecrit kaldırılmalıdır" şeklinde konuştu

Tecridin yanı sıra cezaevlerindeki hak ihlallerinin de arttığını ifade eden Temel konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Hasta tutuklular bir an önce serbest bırakılmalıdır. Tutuklulara görüş ve telefon yasaklarının yanı sıra, tek kişilik hücrelere konulması, işkenceler yapılması gibi hak ihlalleri son bulmalıdır. Özellikle hasta ve yaşlı tutuklular bir an önce bırakılmalıdır."