TBM ‘Vekillere dokunmayın’ diyecek

TBM ‘Vekillere dokunmayın’ diyecek

BDP’li vekillerin dokunulmazlıkların kaldırılması için Meclise gönderilen fezlekeye tepki gösteren Türkiye Barış Meclisi 1 Aralık Cumartesi günü ‘vekillere dokunma’ yürüyüşü düzenleyecek.

Türkiye Barış Meclisi (TBM) BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırılmasına ilişkin fezlekenin Meclis'e gönderilmesiyle ilgili Taksim Hill Otel'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya TBM üyeleri Hakan Tahmaz, sanatçı Deniz Türkali, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Meryem Koray, Ýslami yazar Yavuz Delal, Antikapitalist Müslümanlardan Sedat Doðan, sanatçı Sevinç Altay katıldı. Ayrıca çok sayıda sanatçı, gazeteci ve siyasetçi de toplantıya destek sundu. TBM adına ortak basın metnini okuyan Hakan Tahmaz, Kürt sorununun demokratik çözümüne yönelik bir toplumsal duyarlılık oluşturmak istediklerini söyledi. Açlık grevlerinin 68. gününde ölümler olmadan sona ermesinin deðişik kesimlerde barış umutlarını yükselttiðini ancak dokunulmazlıkların kaldırılmak istenmesiyle bunun yeniden yok edildiðini belirtti. "Barış için müzakerelerin başlamasının artık kaçınılmaz olduðu dönemde Meclis'in adeta barış için beliren umudu yok etmeye yeltenmesi anlaşılır gibi deðil" diye konuştu. Kürt sorununda demokratik çözümün öncelikle Meclis'te diyalog ve müzakere zemini yaratmaktan ve sivil siyaseti güçlendirmekten geçtiðini vurgulayan Tahmaz, "Milletvekillerine dokunulmamalı ve derhal müzakere başlatılmadır" dedi. Tahmaz, TBM olarak 1 Aralık saat 17.00'de Tünel Meydanı'ndan başlayacak yürüyüşe katılım çaðrısı yaptı.

Toplantıda söz alan Meryem Koray, Kürt sorununun demokratik yollardan çözümü mümkünken, yapılan sert açıklamaların ve bu yaklaşımın vahim olduðunu söyledi. Türkiye tarihinde bu tür girişimlerin sonuç vermediðini belirten Koray, 1994'de milletvekillerinin Parlamento'dan çıkarılmasının Kürt sorununu çözmediðinin açıða çıktıðını vurguladı. Koray, konuşmasının sonunda hükümetin bir yandan müzakereden bahsederken diðer yandan "PKK ile kucaklaştılar" diyerek dokunulmazlıkları kaldırmasının birbiriyle çeliştiðine dikkat çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoðan'ın Kürt halkını yok farz ederek politika yürütmeye başladıðını belirten Gençay Gürsoy ise, Türkiye Başbakanı Erdoðan’ın Başkanlık hedefine kilitlendiðini belirterek, Başbakan'ın oradan kendisine bir ekmek gelmeyeceði konusunda karara varmış bir siyasetçi olarak insanlarla oynadıðını söyledi. "Artık Erdoðan'ın hedefinde başkanlık sistemi var ve diðer hedeflere ulaşma konusunda Kürtlerden oy alamayacaðının bilincinde hareket ediyor" diyen Gürsoy, herkesi bu politikalara karşı birlikte hareket etmeye çaðırdı.

Ýslami yazar Yavuz Delal de, Kürt sorunu konusunda entelektüel camianın, sanatçıların hakikati ortaya koyması gerektiðini söyledi. Entelektüellerin mevcut siyasetin emrinde memur gibi davrandıðına dikkat çeken Delal, "Türkiye'de Ýslami camia Kürt sorununda Müslüman deðildir" dedi. AKP'nin iktidara gelmeden önce Kürt sorununu aracı olarak kullandıðını; ama artık ihtiyacı kalmadıðını ifade eden Delal, dokunulmazlıkların kaldırılmasının da Kürtlerin siyasi iradesine şiddet uygulama olduðunu kaydetti.