Taşdemir: Türkiye'ye dönen IŞİD'lilere devlet mi yardım etti?

 HDP Milletvekili Dirayet Taşdemir, Türkiye'ye dönen DAİŞ'lileri Meclis gündemine taşıdı ve "Devlet mi yardımcı oldu" diye sordu.

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, Türkiye'ye dönen DAİŞ çetelerine ilişkin, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

'HERHANGİ ENGELE TAKILMADAN DÖNDÜLER'

Taşdemir, önergesinde şunları ifade etti:

"ABD merkezli düşünce kuruluşu Soufan Center tarafından yayımlanan 'Halifeliğin Ötesi: Yabancı Savaşçılar ve Geri Dönenlerin Yarattığı Tehdit' adlı son raporunda, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan verilerle yaklaşık 900 Suriye’de savaşmış Türkiye vatandaşı IŞİD teröristinin herhangi bir engele takılmadan Türkiye’ye geri döndüğü ifade edilmektedir.

33 ülkeden IŞİD'e katılan cihatçıların incelendiği raporda Türkiye’nin, en fazla vatandaşı IŞİD'e katılan 7. ülke olduğu saptanmıştır.

Geçtiğimiz hafta Buzzfeed Muhabiri Mike Giglio’nun bölgede görev alan ABD'li istihbarat yetkilileri ve IŞİD üyelerinin Türkiye'ye girişini sağlayan insan kaçakçılarıyla konuşarak hazırladığı haberde IŞİD’in ölüm ya da gözaltına alınma tehditi karşısında dünyaya açılan kapısı olan Türkiye’ye kaçmayı tercih ettikleri ifade edilmektedir."

DEVLETİN GEÇİŞLERDEKİ ROLÜNÜ SORDU

HDP'li Taşdemir, Başbakan Yıldırım'dan şu sorularına yanıt istedi:

"Sınır güvenliğinin üst seviyede olduğu bilinen Suriye sınırından IŞİD’lilerin geçişi nasıl mümkün olmuştur? Bu geçişlerde devlet yetkililerin yardımcı olduğu iddiaları doğru mudur?

Kamuoyunu oldukça tedirgin eden bu rahat geçişlerle ilgili olarak ne zaman açıklama yapacaksınız?

Dönen IŞİD’lilerin Türkiye’de yol açabileceği tehlikeler ile ilgili olarak hangi önlemler alınmıştır?

IŞİD’in Deyr ez Zor’daki sağlık tesislerini denetlemekten sorumlu üst düzey bir militanın İstanbul’da sığınmacılara hizmet veren bir sağlık merkezinde çalışmaya başladığı, IŞİD propagandalarıyla örgütün en bilinen Batılı yüzlerinden biri haline gelen Avustralyalı Tareq Kamleh'in İstanbul'a yaşadığı iddia edilmektedir. Bu iddia doğru mudur?"