Taşdemir: CPT işkence suçuna ortak olmuştur

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, CPT, BM, AB, AİHM gibi kurumların İmralı işkencesine ve tecrite onay vererek suça ortak olduklarını söyledi.

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, İmralı işkence sistemini ve uluslararası hukuk kurumlarının tecrit işkencesine karşı tutumunu ANF’ye değerlendirdi.

İmralı tecrit sisteminin BM, AB, AİHM, CPT gibi kurumların ortaklığı ve işbirliği ile yürüdüğünü kaydeden Taşdemir, “İmralı, Türkiye ve uluslararası hukuka aykırı. Aslında tamamıyla keyfi ve hukuk dışı bir sistem. Dolaysıyla bütün kurumların suskunlukları zımni bir desteği de ortaya koyuyor. Hukuk açıkça ihlal ediliyor. Adalet Bakanlığı, tüm Türkiye’de tutuklu ve hükümlülere yönelik işkence uyguluyor. Uluslararası hukukta uygulanması gereken mevzuat uygulanmıyor. Bir hukuksuzluk süreci devam ediyor. Dolaysıyla hükümetin, uluslararası güçlerin oluşturduğu bir sistemden söz ediyoruz” diye konuştu.

CPT’nin Türkiye’ye geldiğini söylediğini ama açıklama yapmaktan kaçındığına dikkat çeken Taşdemir; “Bir açıklama yapmıyor, rapor sunmuyor. Ortada sürdürülen tecrit rejimine ilişkin olumlu ve olumsuz bir izahatta bulunmuyor. Mevcut hükümete basınç uygulanması gerekirken bunu da yapmıyorlar. Gizli, saklı bir durum söz konusu. İmralı sıradan bir cezaevi değil, Sayın Öcalan da sıradan bir tutsak değil. Konjonktürel gelişmelerle alakalı bir durum ve Kürt sorununa yaklaşımını buradan görebiliyoruz. Egemen devletlerin etkisine girdikleri ortada. İnsan hakları, evrensel hukukun bir anlamı kalmadı. Bu değerler devletlerin taleplerine kurban edildi. İmralı sistemi ile bunu çok net görüyoruz. Parti olarak bu konuda başvurular yapıyoruz. Buna yönelik girişimlerimiz var. Mekanizmaların işletmesi ile sistematik tecridin bitmesi için itirazlarımız devam edecek” dedi.