YENİLENDİ III

Avrupa'nın emekçi ve ezilen halkları 1 Mayıs'ı alanlarda kutladı

Avrupa kentlerinde binler savaşlara, yoksulluğa, emek sömürüsüne, göçmen karşıtlığına karşı sokağa çıktı. Kutlamalara “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” hamlesi kapsamında katılan Kürtler, Türk faşizmine karşı birlik çağrısı yaptı.

1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI

Avrupa'da yüz binlerce kişi, 1 Mayıs İşçi Bayramı için sendikal örgüt ve hareketler öncülüğünde alanlara çıktı.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde 8 sendikanın organize ettiği 1 Mayıs’a Demokratik Kürt Toplum Merkezi, siyasi partiler, sol-sosyalist kurumlar, ekolojist örgütler, kadın kurumları, göçmen ve mülteci dernekleri katıldı.

Palais Universitaire’de başlayan 1 Mayıs yürüyüşünde “Justice & Liberte” (Adalet ve Özgürlük) öne çıkan başlıklardan oldu.

Büyük bir tepkiye rağmen yasalaşan emeklilik yasası, meclisten geçen Mülteciler Yasası ve Filistin, Kurdistan ve Ukrayna'daki savaş, emekçilerin temel gündemiydi. Özellikle Mülteciler Yasası'yla birlikte Fransa devletinin insan haklarına dönük hak ihlallerinin önünü açması ve bunun emekçilere yansımasına tepkiler, hazırlanan dövizlere ve atılan sloganlara da yansıdı.

Kürtler ise temel gündemlerin yanı sıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve Kurdistan’daki Türk devletinin işgal saldırılarına dikkat çekti. Hazırladıkları broşürlerle kitle çalışması yaptı.

Katılımcılar “Barış, özgürlükler ve sosyal bir Avrupa için” pankartının arkasında yerlerini aldı. İstihdam, satın alma gücünün savunulması, işsizlik sigortası reformunun yürürlükten kaldırılması, savaşların sona ermesi için silah ticaretinin engellenmesi gibi talepler ise sloganlara ve hazırlanan afiş ve dövizlere yansıdı.

Sendikaların verdiği bilgiye göre 20 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs Dünya İşçi ve Emekçiler Günü’ne katılımın diğer yıllara göre kitlesel geçmesinin temel nedenlerinden birisi de bütün tepkilere rağmen senatonun da onayladığı “Emeklilik Reformu” oldu.

MULHOUSE

Fransa’nın Mulhouse kentinde de işçi sendikaları, siyasi partiler ve çok sayıda başka sivil toplum örgütleri alanlara indi. Kürtler de kendi bayrakları ile eylemlerdeki yerlerini aldı.

Mulhouse kent merkezinde toplanan binler sloganlar ile yürüyüşe geçti. Yürüyüş kortejinin ön sıralarında yer alan Kurdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ile "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankartlar taşıyarak 1 Mayıs’ı kutladılar.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da her yıl düzenlen Dünya İşçi ve Emekçiler Günü olan 1 Mayıs’a Kürt halkı renkleri ile katıldı.

Bir Mayıs etkinliği kentte geniş bir program ile kutlandı. Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) 134 senedir her sene belediye binası önünde binlerle buluşup 1 Mayıs’ı kutluyor. FEY-KOM temsilcileri öncülüğündeki Kürtler, sabah saatlerinde SPÖ ile Westbahnhof‘da buluşup yürüyüşe geçti. Yürüyüşte ‘Bijî Yek Gulan“ ve „Hoch die internationale Solidarität“ sloganları atıldı. Belediye binası önüne kadar yürüyen binlerce insan ve sol gruplar sahnede selamlandı.

İnsan hakları, azınlıklar, etnik gruplar ve yerinden edilmiş kişilerin bölge sözcüsü olan SPÖ'nün federal parti başkanı Andreas Babler, Avrupa Parlamentosu Üyesi Andreas Schiedler, Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig ve daha yüzlerce politikacı Kürt halkını selamlayıp alkışladı.

Avusturya'daki Kürt Toplumunun Konseyi FEYKOM adına okunan bildiride, FEYKOM’un kuruluş gerekçeleri ve çalışmaları aktarıldı. 1992 yılında kurulan Konsey’in Avusturya'da yaşayan yaklaşık 150 bin Kürt’ü temsil ettiği belirtilen bildiride, “FEYKOM demokratik, ekolojik ve ataerkillikten arınmış bir toplum hedefini gütmektedir ve dünya çapında bir hareketin parçasıdır. Ayrıca FEYKOM, Ortadoğu'daki Kürt sorununa çözüm bulmaya kararlıdır ve Kurdistan'ın özgürleşmesine katkıda bulunmak istemektedir. İşçiler olarak Kürtler ve göçmenler sömürüden, düşük ücretlerden ve kötü çalışma koşullarından özellikle etkilenmektedir. Bu nedenle FEYKOM'un onların haklarını savunması ve çıkarlarını temsil etmesi çok önemlidir“ denildi.
Sık sık “Jin Jiyan Azadî“ sloganını atan Kurdistanlılar, “Bijî 1 Gulan”, “Yaşasın 1 Mayıs” ve “Es lebe der 1. Mai” yazılı bir pankart ve YPG, YPJ ve HPG’nin bayraklarını taşıdı.
Selamlama faslı ardından onlarca örgüt ve partiden oluşan binler, ikinci kez yürüyüşe geçerek  Votivpark’a ulaştı.

Stantlar açılan alanda kitle sabahtan akşam saatlerine kadar müzik çalındı, halay çekildi.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da 1 Mayıs dolayısıyla bir araya gelen binlerce kişi Kurdistan’dan, Filistin ve Ukrayna’ya kadar savaşlara, yoksulluğa, emek sömürüsüne, göçmen karşıtlığına ve  kapitalist moderniteye karşı sokağa çıktı. Kutlamalara “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” hamlesi kapsamında katılan Kürtler, Türk faşizmine karşı birlik çağrısı yaptı.

İşçi ve emekçi sendikaları, göçmen örgütleri, savaş karşıtları, anti-faşist ve anti-kapitalistler, anarşist gruplar ile Kurdistan ve Türkiyeli Kürt, Alevi, sol-sosyalist devrimci örgütlerin katılımıyla binlerce kişi Marx Memorial Kütüphanesi önünde bir araya geldi.

Kürt Halk Meclisi ve enternasyonal gruplar, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” hamlesi kapsamında alanda yerini alırken, KCK, YPG ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamaları taşındı. Sık sık “Freedom for Öcalan”, “Long live May Day”, “Biji PKK “Kahrolsun TC faşizmi”, “Yaşasın gerilla direnişi”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.

Kürtlerin taşıdığı ve üzerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrardır” yazılı pankartı alanda dikkati çekerken, Halkların Birleşik Devrim Hareketi de pankart ve dövizleri ile kortejde yerini aldı.

Kitle Trafalgar Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kortej de yerini alan emek örgütleri, yaptıkları müzik performansları ile coşkuyu artırdı. Renkli görüntülerin oluştuğu kortejlerde, danslar, şarkılar, sloganlar ile dünyanın bütün emekçilerine ve işçilerine ‘birleşin’ mesajı verildi.

Yürüyüş Trafalgar Meydanı’nda son bulurken, burada yapılan konuşmalarda, soykırım politikalarında kullanılan silahların ticaretinin sonlandırılması, Rojava’dan Filistin ve Ukrayna’ya kadar savaşlara, yoksulluğa, emek sömürüsüne, göçmen karşıtlığına ve kapitalist moderniye karşı birlik çağrısı yapıldı.

Trafalgar Meydanı’nda Kurdistanlılar meydandaki yüksek noktalara Abdullah Öcalan’ın flamalarını astı. Londra 1 Mayıs kutlamaları yapılan konuşmaların ardından danslar ve halaylar eşliğinde sona erdi.  

MİLANO

İtalya’nın Milano şehrinde Cobas sendikasının çağrısı ile bir araya gelen çeşitli sendika ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin coşkulu bir Mayıs kutlamasına Kürt Komitesi ile Rete Kurdistan Dayanışma Ağı da katılım sağladı.

24 Mayıs meydanında toplanan kitle, sağanak yağmura rağmen yürüyüşe geçti.

Kortejin en önünde "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kurdistan'a Demokratik Çözüm" pankartı ve kendine özgü bayraklarla yer alan Kürt Komitesi, katılımcılar ve çevredeki kitle tarafından büyük bir ilgiyle karşılaştı.

Rete Kurdistan ve Kürt Komitesi'nin bildirisi okunduktan sonra “Bijî Kurdistan”, “Öcalan'a özgürlük” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı. Kutlama geç saatlere kadar devam etti.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te Demokratik Güç Birliği’nin çağrısıyla Kurdistanlılar ve dostları tarihi Republique meydanında buluştu.

Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ardından KCDK-E, CDK-F ve Demoktatik Güç Birliği adına konuşmalar yapıldı. 

Halkların 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlayan ve 1 Mayıs şehitlerini anan KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, şöyle konuştu: “1 Mayıs, bizim için direnişi ve mücadeleyi ifade eder. Ağır bedeller ödeyerek bu direnişi bu günlere getirdik. Bu direnişi yıllardır Kürt halkı ve dostlarımızla birlikte yürütüyoruz. İşgalci Türk devleti ve uluslararası işgalci güçlerin soykırım politikalarını kınıyoruz. Fransa hükümeti Erdoğan'ın talimatı ile buradaki Kürt aktivistlere yönelik bir saldırı gerçekleştirerek diasporadaki mücadelemizi baskılar ve gözaltılar ile engellemeye çalışıyor. Bulunduğumuz her alanda olduğu gibi bu alanda da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü haykırıyoruz. Rêber Apo özgürleşmeyene kadar Ortadoğu’nun da dünya halklarının da sorunları çözülmez. Önder Apo, 45 yıldır vermiş olduğu emek ile tüm dünya halklarının ortak yaşam umutlarını ortaya çıkarmıştır. Bizler Önder Apo'ya Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm hamlesi kapsamında başta Kürtler, Kürt kadınları, gençler ve dostlarımızla birlikte hamleden sonuç alıncaya dek mücadelemizi sürdüreceğiz. 

CDK-F Eşbaşkanı Şahin Polat da, 1 Mayıs’ı kutlayarak, “direnişin daha büyük olacağı, geleceğin emek üzerine kurulu olacağı bir dünya dileği ile” herkesi selamladı.

Demokratik Güç Birliği adına açıklama yapan Murat Kur da 1 Mayıs’ın emperyalist kapitalist sömürü düzenine karşı dünya işçi sınıfının elinde bir kavga bayrağı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: “Kapitalist sistem koşar adım savaşlara ilerlemektedir. Emekçilerin kanını kendi çıkar kavgalarında meze yapmak için başta Ukrayna olmak üzere savaş çığırtkanlığında ve silahlanmada sınır tanımıyorlar. Haksız ve soykırımcı savaşlarla başta Türkiye ve Kuzey Kurdistan olmak üzere Filistin halkına karşı Siyonist İsrail’in saldırılarında halkların kanı akıyor. Dünyanın her yerinde devletlerin emekçilere, ezilenlere, kadınlara, gençlere şiddet ve zorbalığı artarak devam etmektedir. İş isteyen işsize, ekmek isteyen yoksula, örgütlenmeve hak eşitliği isteyen tüm ezilenlere reva görülen, şiddet ve sopa. Ezilen inanç ve uluslar yok sayılıp şiddetle hizaya getirilmeye çalışılıyor. Kürt halkına 100 yılı aşkındır reva görülen imha politikası artarak sürüyor, Alevi inancından halkımız Sünni Müslüman olma dayatması ile karşı karşıya. Hayır, her şey onların istediği gibi gelişmiyor. Dünyanın her yerinde emekçiler, halklar direniyor. Ülkemiz Türkiye ve Kurdistan’da halklarımızın direnişi ısrarla sürüyor. Wan seçim gaspında olduğu gibi Kurdistan’da serhildanlar Türkiye’de gelişen öfke umutsuzluğa inat büyüyor. 

Dünya halkları bilmeli ki her şeyi yaratan ellerinizle bu yıkılmaya yüz tutmuş, köhnemiş, emek sömürü sistemini tarihin antikalar çöplüğüne atabilirsiniz, atabiliriz. İnsanın insanı sömürüsünün son bulduğu, ezen ve ezilenin olmadığı siz işçilerin umut ve öfke yüklü ellerinizle sosyalizmi kurabilirsiniz. Sosyalizm, dünya halklarının kardeşliğidir. Sosyalizm savaşsız bir dünyadır. Sosyalizm kadının özgürleşmesidir. Köleliğin, sömürünün son bulduğu sosyalizm, hepimizi umutla kavgaya çağırıyor Yaşadığımız Fransa’da yerlisiyle, göçmeniyle kapitalizmin krizine, savaşa, yoksullaşmaya karşı birlikte mücadeleye çağırıyoruz.”

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde bir araya gelen binlerce kişi, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Am Eiserner Tor'a kadar yürüyerek kutladı. Graz Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin de yer aldığı etkinlikte pek çok örgüt ve kurum kendi renkleri, pankart ve flamalarıyla katıldı. Kurdistanlılar, "Bijî 1 Gulan" ve "Jin Jiyan Azadî" pankartlarının arkasında yürüdü. Yürüyüş boyunca "Bijî Serok Apo", "Jin Jiyan Azadî", "Yaşasın Halkların Dayanışması" gibi faşizme karşı pek çok slogan atıldı. Dağıtılan bildirilerde Türk devletinin Kurdistan’a işgal saldırılarına ve yürüttüğü savaşın bedelini yoksullara ödettiğine dikkat çekildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tecrit ve izolasyon koşullarında 25 yıldır hapsedildiğine dikkat çekilen konuşmalarda, Rojava devriminin, Rojhilat’ta "Jin Jiyan Azadî" isyanının ve Kürt halkının faşist Erdoğan'a karşı Bakurê Kurdistan’da sürdürdüğü özgürlük mücadelesinin umut olduğu ve bunun desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Eylem müzik dinletisi ardından sona erdi.

ULM

Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından tüm Almanya’da “Daha fazla ücret daha fazla boş zaman ve daha fazla güvenlik” sloganıyla gerçekleştirilen dünya işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Sendikaların yanı sıra Ulm şehrinde bulunan örgütlenmelerden ADHF, AGEB, AGİF, AKM, ATİF, FED-GEL, DEM Aktivistleri, DİDF, Cultura, Tohum Kültür Merkezi, AJK, SOL Parti (TR), Umweltgewerkschaft, SDAJ, DKP, Die Linke, SPD, Yeşiller, Rebell, InterBündnis ve diğer çok sayıda kurum 1 Mayıs’ı coşkuyla kutladı. Örgütlenmelerin gençlik ve kadın yapılanmaları da ayrıca bayrak ve pankartlarıyla alanla yerini aldı. Yürüyüş ve mitinge toplamda iki binin üzerinde katılım oldu.

Bündnis Gemeinsam für Vielfalt und Demokratie (Çeşitlilik ve Demokrasi için Birlikte) adlı oluşumun pankartının yer aldığı, şehir içinde yapılan uzun yürüyüşten sonra, yine başlangıç noktası olan DGB Sendika Binası önünde, Weinhof meydanında miting gerçekleştirildi. Mitingde, konuşmalar ve müzik programı gerçekleştirildi. Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (AKM) Ulm’un müzik korosu büyük ilgi gördü. Koronun seslendirdiği özellikle 1 Mayıs marşına ve Çav Bella (Bella Ciao) şarkısına tüm kitle eşlik etti.

Sendikacılar, Ulm Belediye Başkanı Martin Ansbacher ve diğer konuşmacıların yanı sıra göçmen kurumları adına Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) Ulm temsilcisi de bir konuşma yaptı. Barış Çaktı, yaptığı konuşmada güncel sorunlara değindi. Şehirdeki tüm göçmenler adına konuşan ADGB temsilcisi Barış Çaktı işçilerin sorunu, Türkiye ve Almanya politikası gibi bir çok konuya değildi.

Miting alanında kurulan yemek ve enformasyon standları da yoğun ilgi görürken, havanın güneşli olması da miting alanının hıncahınç dolmasını ve uzun süre boşalmamasını da beraberinde getirdi.

Yürüyüş boyunca en çok atılan sloganlar şunlardı: “Yaşasın 1 Mayıs!, Bijî Yek Gulan!, Es lebe der 1. Mai!”, “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma” ve “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm!”.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kentinde 1 Mayıs etkinliği, Alman sol grupları ile birlikte yürüyüş ve mitingle kutlandı. Stantların kurulduğu miting alanında dans edildi, halay çekildi. 

BONN

Almanya’nın Bonn kentinde 1 Mayıs İşçi Bayramı, düzenlenen bir yürüyüş ve mitingle kutlandı. Kürt gençleri yürüyüşe Kurdistan Özgürlük Gerillası kıyafetlerini giyerek katıldı. Yürüyüş ardından frankenbadplazt’ta kitle halay çekti.

ATİNA

Mücadeleci İşçi Sendikası Cephesi (PAME), Memur Sendikaları Konfederasyonu (ADEDY) ve İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (GSEE) çağrısıyla başkent Atina'da toplanan binler, 1 Mayıs bayramını kutladı.
Demokratik Kurdistan Kültür Merkezi ve Atina Eylem Birliği Platformu öncülüğünde bir araya gelen Kurdistanlı ve Türkiyeli devrimciler kendi kortejlerini oluşturdu.

1 Mayıs ve “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” hamlesi kapsamında pankartlar açılırken Yunan kamuoyu bildiri çalışması yapılarak süreç hakkında bilgilendirildi.

Kitle, “Öcalan’a Özgürlük”, “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Bijî Partiya Karkerên Kurdistan“ sloganları atarak halay çeketi.

Lavrio’da da emek ve işçi sendikaları öncülüğünde 1 Mayıs kutlamaları gerçekleştirildi. Kutlamalara Kurdistanlılar da katılarak, Kurdistan Özgürlük Gerillasının direnişine ve Özgürlük Hamlesine dikkat çeken pankartlar taşıdı ve halay çekti.

REIMS

Kutlamaların bir diğer adresi de Fransa'nın Reims kenti oldu. Reims garı önünde düzenlenen miting, Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı ve halaylar ile devam etti. Dünya halklarının kurtuluşunun ancak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın paradigması ile mümkün olduğu vurgulandı ve tecridin bir an önce kalkması için AP ve CPT’ye çağrıda bulunuldu.  

Mitingin ardından belediye binası önüne doğru yürüyüşe geçen kitleye Fransız basınının ve yabancıların yoğun ilgisi dikkat çekti. Yürüyüş boyunca "Bijî Berxwedana Karkeran", "Bijî Yek Gulan" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı. 

Eylem, belediye binası önünde halaylarla son buldu. 

MÜNİH

Almanya'nın Münih kentinde işçi sendikaları, siyasi partiler ve derneklerin çağrısıyla Kapuzinerplatz'da bir araya gelen binlerce kişi arasında Münih’te yaşayan Kürtler de kendi renkleriyle yer aldı.

Miting alanında çeşitli kurum ve sendika temsilcileri konuşmalar yaptı. 1 Mayıs'ın tüm işçilerin ve zulme karşı mücadele eden halkların dayanışma içinde birleştiği, ortak özgürlük arzusunu dile getirdiği gün olduğu vurgulandı.

Eylemde “Hoch die interationale Solidarität (Yaşasın Halkların Dayanışması)”, "Bijî Yek Gulan”, “Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı. 1 Mayıs, Marienplatz meydanında yapılan birçok etkinlikle sona erdi.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentindeki kutlamaların adresi Bahnhof oldu. Hauptbahnhof’ta toplanan binlerce kişi kent merkezindeki Domsheide üzerinden Neustadt’a doğru yürüdü.
Yürüyüş kortejinde kapitalizm, faşizm ve savaş karşıtlığı ön plana çıkarken katılımcıların Filistin ve Kurdistan ile dayanışma sloganları atması dikkat çekti.

Bremen 1 Mayıs yürüyüşüne katılanlar, "Viva Palestine (Yaşasın Filistin)", "Viva Kurdistan (Yaşasın Kurdistan)", "Sara Rojbîn Ronahî, Jin Jiyan Azadî", "Anti-kapitalista", "Hoch die internationale Solidaritat" sloganları attı.

STOCKHOLM

İsveç'in başkenti Stockholm'da biraraya gelen Kurdistanlılar, Sol Parti'nin kortejine katılarak 1 Mayıs'ı kutladı. Kortejde PKK bayrakları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü ifade eden posterlerin yanı sıra "İsveç'ten Kurdistan'a Faşizme Karşı Hep Birlikte, Yaşasın 1 Mayıs" pankartı açtı. Kürtlerin attığı "PKK Halktır, Halk Burada" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganlarına İsveçli Kürt dostları da eşlik etti. 
Kitlenin toplandığı Kungstregården meydanında Amara Kadın Meclisi ve NCDK de stant açıp bilgilendirmelerde bulundu.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de 1987 yılından itibaren karşılanan devrimci 1 Mayıs yürüyüşlerinde, bu yıl Ortadoğu’da yaşanan krizler ön plana çıkarıldı.

Bu yıl “Şirketlerin yetkilerini devre dışı bırakın! Savaş çığırtkanlarını silahsızlandırın! Kapitalizmi parçalayın!” şiarıyla karşılanan 1 Mayıs etkinlikleri, 16:30’da konser ile başladı. Sorah, KamiQaz ve Teuterekordz konseriyle başlayan etkinlik, 17:30’da miting ile devam etti. Konuşmaların ardından 18:00’de yürüyüşe geçildi.

Yürüyüşe çok sayıda antifaşist grup, Migrantifa grubu, TekoJIN, TCŞ, YXK, JXK, Enternasyonalist Gençlik Komünü, Young Struggle ve çok sayıda gençlik grubu katıldı.

Kürt gençlik hareketleri “Zenginler Savaş İstiyor” pankartı ile yürüyerek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik mutlak tecrit sistemine dikkat çekti. Yürüyüş güzergahında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın büyük pankartı asıldı.

“Bijî Serok Apo”, “Jin Jiyan Azadî” ve “PKK” sloganları atılan yürüyüş boyunca Alman polisinin yoğun güvenlik önlemleri alması, binaların çatılarında konuşlanması dikkatlerden kaçmadı. Provokasyon girişimleri olsa da yürüyüş başarıyla sonlandı.