Stockholm’de Kobanê için enternasyonal gala düzenlendi

İsveç’in başkenti Stockholm’de dün akşam saatlerinde Kobanê ile dayanışmak amacıyla değişik ülkelerden sanatçıların sahne aldıkları enternasyonal bir gala düzenlendi.

Sergel Meydanı’nda bulunan Kültür Binası (Kulturhuset)’de düzenlenen galaya katılan İsveç, Kürdistan, İran, Türkiye, İsrail,  Latin Amerikalı ve Arap sanatçılar şiirlerini ve şarkılarını Kobanê’de yaşamını yitiren ve direnenler için okudular. Rojava’daki demokratik kantonlarla ve Kobanê direnişiyle dayanışma mesajları verdiler.

Galanın sunuculuğunu etkinliğin örgütlenmesine öncülük eden Doğu Kürdistan doğumlu Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh yaptı. Kakabaveh, galayı açış konuşmasında Kobanê’deki  Kürt kadınlarının  Esad döneminde Suriye vatandaşı bile yapılmadıklarını, kimlikleri bile olmadığını, ataerkil, dini ve geleneksel baskılar altında yaşadıklarını ancak Rojava’da kantonların kurulmasından sonra örgütlenmeye ve ellerine silah alarak özgürlükleri için mücadele etmeye başladıklarını söyledi.

KOBANÊ’DE KÜRT KADINLARI EŞİNE RASTLANMAYAN BİR DİRENİŞ SERGİLEDİ

Kobanê’deKürt kadınlarının barbarlığa karşı eşine pek rastlanmayan bir direniş sergilediklerini belirten Kakabaveh, böylesi bir direnişin Rojava Halkının kendine güveni sayesinde gerçekleştiğini ve DAİŞ çetelerine ciddi darbeler vurduğunu söyledi.

“Kobanê’ni çetelerden temizlendi ama insanların özgürce yaşayabileceği bir şehre dönüşebilmesi için geriye yapılması gereken çok şey var. Savaş Kobanê’de olduğu gibi Suriye’nin pek çok yerleşim biriminde büyük yıkım ve trajedilere yol açtı” şeklinde konuşan Kakabaveh, savaşın faturasını en fazla kadın ve çocukların ödediklerine dikkat çekti.

Kobanê’yle dayanışmak amacıyla gala yaptıkları günün, 16 Mart’ın Halepçe katliamının 27. yıldönümü olduğunu hatırlatan Kakabaveh, Kürtlerin tarihlerinin bu tür katliamlarla dolu olduğunu söyledi.

Kulturhuset yöneticilerinden Katta Pålsson da, yaptığı konuşmada insanlık düşmanı çetelere karşı topraklarını kahramanca savunan Kobanê halkı ile dayanışma amacıyla böylesi bir galaya ev sahibi yapmaktan onur duyduklarını ve tüm sanatçıların ücretsiz olarak dayaışma amacıyla galaya katıldıklarını ve elde edilecek gelirin tamamının Kobanê’ye gönderileceğini söyledi.

Kürt Sanatçı Fariborz Fakhari’nin saksofon çalmasının ardından sahneye çıkan Nişti Sterk, küçük bir Kürt çocuğu olarak o dönemde Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da karşılaştıkları sorunları ve anılarını katılımcılarla paylaştı.

 

ARİN MİRKAN  İÇİN BESTELEDİĞİ ŞARKIYI OKUDU

Necmeddin Xulami, DAİŞ çetelerine karşı verilen direnişte Kobanê’de yaşamını yitirenleri andıktan  ve direnişçileri kutladıktan sonra Arin Mirkan için bestelediği şarkıyı ilk kez bu galada okuyacağını söyledi.

İranlı Sanatçı Behrang Miri, DAİŞ çetelerinin Ortadoğu’da Kürt, Asuri, Ezidilere yönelik baskı ve saldırılarını kınadıktan sonra Kobanê direnişini konu alan hip hop şarkıları söyledi.

Uluslararası Sol Forum Başkanı Ann-Margarethe Livh ve Kadın Barış insiyatifi’nden Latife Fegan, Suruç’taki izlenimlerinin katılımcılarla paylaştılar. Türk devletinin uluslararası kurum ve kuruluşlardan ilticacılar için aldığı yardımları Kobanê’den Suraç’a gelen Kürdistanlılara aktarmadığına dikkat çektiler  ve Suruç’ta yaşayan Kürdistanlılarla dayanışmanın önemine vurgu yaptılar.

Sanatçılar Bengt Berg, Jan Hammarlund, Zinah Pirzadeh, Jenny Wrangborg, Dror Feiler, Stina Oscarsson, Bello Ciao, Gissoo Shakeri, Arezo Aref ve dört kızkardeşin oluşurduğu Şahin Kardeşler Grubu şarkı, türkü ve şiirlerini Kobanê için söylediler.

ÖZGÜRLÜK ATEŞİNİ YAKAN KİBRİTLER

Anf’ye açıklama yapan İsrail doğumlu Yahudi Sanatçı Dror Feiler, Kobanê’de direnenler ve yaşamını feda edenler için  “Özgürlük ateşini yakan  mutlu kibrit”  adlı parçayı bestelediğini söyledi.  Kendisinin Kobanê’de direnen ve şehit düşen savaşcıları özgürlük mücadelelerini ateşleyen kibrite benzettiğini belirttikten sonra, “Onların tarihteki yerlerini almaları oldukça önemli. Çok büyük kahramanlıklar gösterdiler. Bu direnişte kadınların çok önemli roller oynadıkları da unutulmamalı. Kadın ve erkeklerin birlikte verdikleri mücadelenin şarkıları da birlikte söylenmeli. Ben bugün bu galaya katılmaktan gurur duyuyorum. Ama aynı zamanda çok üzgünüm. Çünkü bugün Halepçe katliamının yıl dönümü. Bugün geçmişte yaşanan korkunç acıları ve geleceğe olan inancı bir arada yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Bestelediği yeni şarkısı ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Kürt Sanatçı Necmeddin Xulami, özgürlük için savaşanları unutmamak gerektiğini, bunun için sanatçılara olanları gelecek nesillere aktarma görevi düştüğünü ve bu görevi yazarak veya şarkılar besteleyerek yerine getirebileceklerini söyledi.

30 yıldan beri Irak ve İran rejimine karşı direnenler, Kürt Halkının özgürlüğüne kavuşması için savaşanlar için mücadele şarkı ve türküleri bestelediğini ve okuduğunu belirten Xulami, Kobanê’de DAİŞ çetelerine karşı fedai eylemi düzenleyen Arin Mirkan’ın gösterdiği cesaret ve kahramanlığın en geniş yığınlar tarafından bilinmesine katkıda bulunmak amacıyla şarkıyı bestelediğini söyledi.

KOBANÊ’DEKİ KÜRT KADINLARI HER TÜRLÜ DESTEĞİ HAK EDİYOR

Nişti Sterk, Kobanê’deki Kürt kadınlarına ANF aracılığıyla direnmeleri ve yalnız olmadıklarını bilmeleri mesajını ilettikten sonra “Çok karanlık zamanlarda bile her zaman bir ışık vardır. Bu ışık çok yakındır” dedi.

Amineh Kakabaveh ise, “Dayanışmanın sınırı yok. Kobanê’deki Kürt kadınları her türlü desteği hak ediyorlar. Onlar Kobanê’de patlayan bombaydılar ve etkilerini ABD, Avrupa ve dünyanın her tarafında hissettirdiler. Namus cinayetlerine kurban giden Kürt kadınları ataerkil değerlere karşı çıktıkları gibi elde silah dünyanın en vahşi çetelerine karşı direnebildiklerini gösterdiler” şeklinde konuştu.