'Seyreden değil, eyleyen olmak'
'Seyreden değil, eyleyen olmak'
'Seyreden değil, eyleyen olmak'
Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu sokak ve mahallelerde, grev ve direnişlerde, “Seyreden değil, eyleyen olmak” sloganıyla çıkış noktasını yakalayan ve kendilerini otonom olarak tarif eden bir topluluk.
Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu ağırlıklı olarak İzmir’de faaliyet gösteren bir tiyatro grubu. Topluluk, üç yıldır sokaklarda, 1 Mayıs alanlarında, işyerlerinde ve grevlerde, mahallelerde etkin bir sokak tiyatrosu pratiği yürütüyor. Fakat topluluk üyeleri kuruluş tarihini 1996 yılına kadar götürüyorlar. Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu (DKTT) “Seyreden değil, eyleyen olmak” sloganıyla çıkış noktasını yakalayan ve kendilerini otonom olarak tarif eden bir topluluk. Ege Üniversitesinde okuduğu sıralarda Türkiye'de devam eden kirli savaşı seyirciye aktarmak amacıyla bir grup arkadaşıyla tiyatro yapmaya başladığını anlatan DKTT'nin kurucularından Vedat Kuşku, ilk olarak Alman yazar Wolfgang Borchert'ın "Dışarıda Kapının Önünde" adlı anti militarist oyununu, daha sonraki dönemde de zorunlu askerliğin insanlar üzerindeki psikolojisini anlatan "İnsanlar Öldürdüm" oyununu oynadıklarını, bu oyunun ardından da bütün oyuncuların okuldan uzaklaştırıldığını dile getirdi. Okuldan uzaklaştırmanın kendilerini olumlu etkilediğini belirten Kuşku, "O dönem içerisinde sadece öğrencilere ait oyunlar oynuyorduk ve kitleyi oradan seçiyorduk.1996 yılı itibariyle 'Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu' ismiyle başladık" diyerek tiyatro gruplarının bugüne kadarki hikayesini anlattı.
SOKAK CANDIR, DİNAMİKTİR
Tiyatroya ilk başladıkları zaman İzmir'de bir tiyatro izleyicisinin olduğunu fark ettiklerini belirten Kuşku, "Bunlar kravatlı oyuna gelen, oyunun yarısında uyuyan, sonra oyun bitiminde uyandığı zamanda alkışlayan bir seyirciydi. Biz bu seyirciyi istemedik. Biz yeni baştan seyirciyi nasıl yaratabiliriz üzerinden kafa yorduk ve dinamik hareket edebilecek bir seyirci istiyorduk. Yani seyreden değil eyleyen bir seyirci istiyorduk. Bu yüzden de seyirci seçimini kendimiz yapabilmemiz için sokaklara çıkmaya başladık ve sokak oyunları oynamaya başladık. Şu anda özel tiyatroların kapandığı dönem içerisinde bizim 4-5 bin seyircimizin olması kendi seyircimizi yarattığımızın bir göstergesidir’’ dedi.
Kuşku,’’Kendimizi 'Gerilla tiyatrosu' denilen bir kavram ile adlandırdık. Sokak candır dinamiktir, diyerek hala sokak tiyatrosu yaptıklarını" belirtti.