SETA Paris'te MİT için bilgi topluyor

SETA Vakfı araştırma görevlisi Merve Seren, MİT adına Paris'te Kürt kurumlarını dolaşarak bilgi toplamaya çalışıyor. Seren, Altan Tan'ın ismini kullanarak Kürtlerle iletişim kurmaya çalışıyor. 

MİT'in SETA Vakfı üzerinden 'Avrupa'da PKK faaliyetlerini inceleme' adında gönderdiği özel görevlilerle "Kürt esnaflarını fişleme" amacıyla bir çalışma yürüttüğü bilgisi gazetemize yakın bir zamanda ulaşmıştı. Söz konusu bilgi hafta sonu Paris'te yaşananlarla teyit oldu.

SETA Vakfı adına araştırma görevlisi Merve Seren, Paris'te Kürt kurumlarını dolaşarak bilgi toplamaya çalışıyor. Seren, Paris Demokratik Kürt Merkezi, Kürt Enstitüsü gibi kurumları dolaşıp orada gördüğü Kürt kurum temsilcilerinin fotoğraflarını gizli bir biçimde çekerek, çeşitli sorular yöneltiyor. Seren'in Kürt kurum yöneticileri ve esnaflara yönlendirdiği bazı sorular şöyle:

* Apo yeni bir süreç başlatmaya hazırlanıyor. Sizler tekrar buna biat edecek misiniz?

* DTK'lar PKK'nin kurumları mı?

* Esnaf olarak PKK gelip sizden para istiyor mu? Hangi dönem geliyorlar? Ne kadar istiyorlar?

* PKK zorla para alıyor mu? Daha önce PKK'nin şiddetine maruz kaldınız mı?

* PKK esnaf komiteleri var mı? Bu kişiler nasıl çalışıyor?

HALEN PARİS’TE

Görüştüğü kişilere devlet ve HDP Amed Milletvekili Altan Tan tarafından özel olarak görevlendirdiklerini belirten Seren, Tan'ın ismini kullanarak Kürtlerle iletişim kurmaya çalışıyor.

SETA'nın Avrupa için özel bir araştırma kitabı hazırladığını ve Paris'te bir süre dolaşacaklarını ifade eden Seren, halen Paris'te bulunuyor.

Hafta sonu Paris, Villiers Le Bel, Villeneufe bölgelerinde Kürt esnaflarını dolaşarak benzer sorular yönlendiren Seren'in Stratejik İstihbarat ve Ulusal Güvenlik adlı bir kitabı bulunuyor.

PKK KARŞITLIĞI YAPIYOR

Seren'in hizmet ettiği SETA geçtiğimiz yıl Kasım ayında Avrupa ve PKK faaliyetleri adı altında Avrupa'da Kürt kurumlarına yönelik çeşitli çalışmalara başlamıştı. SETA söz konusu çalışmayı şöyle tanımlıyordu: "HDP’li milletvekillerinin terör soruşturması kapsamında tutuklanması sonrasında Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Fransa ve İsveç başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde Türkiye’ye ait diplomatik misyonlara ve Türk kökenli vatandaşların kurmuş oldukları sivil toplum kuruluşlarına PKK militanları tarafından saldırılar düzenlenmeye başladı. PKK’nın Avrupa Birliği (AB) ve birlik üyesi ülkeler tarafından terör örgütü olarak tanınmasına rağmen yeterli önlem alınmamış ve yapılan saldırılarda Türk misyonları ve sivil toplum kuruluşlarına ait birçok binaya ve PKK karşıtı Türk vatandaşlarına zarar verildi."

KÜRT KURUMLARINI HEDEF GÖSTERİYOR

SETA Avrupa Araştırmaları Masası, 16 Kasım 2016 tarihinde İstanbul’da "Avrupa’da PKK Faaliyetleri" başlıklı bir panel de düzenledi. Panel'de PKK'nin Avrupa ülkelerindeki yapılanması, tarihi, faaliyetleri başlıkları etrafında SETA Araştırmacısı Veysel Kurt, Erdoğan'ın Başdanışmanı Saadet Oruç, SETA Araştırmacısı Dr. Enes Bayraklı ve Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bora Bayraktar konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin ilk konuşmacısı Erdoğan'ın Başdanışmanı Saadet Oruç, 'PKK’nin Avrupa örgütlenmesi' konusunda brifing verirken aynı zamanda şu ibareleri kullanıyordu: "HDP’li milletvekillerinin terör soruşturması kapsamında tutuklanması sonrasında PKK’nın hem Türkiye hem de birçok Avrupa ülkesinde faaliyetleri arttı. Örgüt militanları Avrupa ülkelerinde Türk kökenlilere karşı eylem yaparken zorlanmıyor. Bu saldırılara Avrupa güvenlik birimleri sesiz kalıyor. Avrupa’daki PKK yapılanmaları bulundukları ülkelere karşı hiçbir şekilde radikal eylem veya direniş göstermiyorlar. Bu yüzden oradan baktığınızda bir kanarya sevenler derneği ya da bir sivil toplum kuruluşu gibi bir algıya sahipler. Bu ülkelerin istihbarat servisleri ve PKK arasında gizli anlaşmanın var olduğunu düşünüyorum. Çünkü PKK’nın varlığına göz yummalarının karşılığında emin olmak istedikleri şey kendi ülkelerinde bir şiddet ve terör olayının olmamasıdır."

SETA'nın düzenlediği panelde Kürt kurumlarının tamamı PKK'nin kurumları olarak verilirken, Avrupa'da Kürt esnafları da hedef gösteriliyordu.

SETA VAKFI KİMDİR?

SETA, AKP'nin özellikle dış politikalarını belirleme noktasında etkili olan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı.

SETA'da görevli isimler: Hatem Ete, Taha Özhan ve Ufuk Ulutaş. Söz konusu şahıslar hem devlet televizyonlarında hem de Sabah ve Star gibi AKP medyasında program ve köşe yazarlığı gibi misyonlara sahip.

SETA'nın kurucusu Washington eski koordinatörü Nuh Yılmaz ve söz konusu şahıs. Yılmaz, 2013'ün Ağustos ayında MİT Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. SETA'cı Nuh Yılmaz, şimdi MİT'in medya ağını yönetiyor. Merve Seven ise SETA ile çalışıyor. Daha önce istihbarat üzerine kitapları da yayınlandı.

MİT’İN MEDYA AYAĞI

SETA'ya bağlı bir diğer kurum ise SDE. AKP'nin özellikle iç ve Ortadoğu'ya yönelik politikalarının belirleyicisi Stratejik Düşünce Enstitüsü SDE'nin başkanlığını Prof. Dr. Yasin Aktay yürütüyor. Aktay aynı zamanda AKP'nin Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'nun üyesi.

SDE, siyaset ve medya dünyasından birçok önemli isim ile çalışıyor. SDE'nin Yüksek İstişare Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini Star Gazetesi Medya Grup Başkanı Mustafa Karaalioğlu yapıyor. Diğer bir isim ise Kanal A Genel Müdürü Alper Tan. Bir diğer önemli isim ise Yeminli Mali Müşavir Sinan Tavukçu.

MİT'e yakınlığı ile bilinen Haber 10 adlı internet sitesinde de yazan Sinan Tavukçu'nun, 2012'de MİT Müsteşar Yardımcılığına getirilen eski Brüksel Büyükelçisi ve şimdiki Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa'nın kayın biraderi olduğu belirtiliyor. Tavukçu'nun MİT'in medya ağında yer alan önemli bir isim olduğu iddia ediliyor.

SETA'nın topladığı bilgiler ışığında daha önce ODA TV ve farklı alanda birçok gazeteci "paralel yapıya hizmet ediyor" iddiasıyla yargılanmış ve bir kısmı halen cezaevinde bulunuyor.

Kaynak: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA