Serxet’in Kobanê’si Miseynter köyü

Serxet’in Kobanê’si Miseynter köyü

DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı direnişin büyütüldüğü Suruç’un Miseynter Köyü’nde, köylülerin ve direnişçilerin ortak emeği ile Arin Mirxan Müzesi ve Kader Ortakaya Kütüphanesi kuruldu. Seralarla kooperatiflerin oluşturulması,  akademi ile Kürtçe okul açma hazırlıkları yapılan köy, serxetin Kobanê’si olarak adlandırılıyor.

DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye 15 Eylül’de başlattığı saldırılara karşı YPG/YPJ güçlerinin öncülüğündeki tarihi direniş temizlik operasyonları ile devam ederken, başta Kürtler olmak üzere dünyanın birçok yerinden insanların geldiği Suruç’un sınır köylerinde de nöbet eylemi sürüyor. Dayanışma ve örgütlülüğün gün be gün arttığı Miseynter Köyü’nde, Kobanê’de inşa edilen özgür yaşam modelinin temelleri atılmaya başladı. Köylülerin ortak emeği ile açılan Kader Ortakaya Halk Kütüphanesi ile Arin Mirxan Kobanê Şehitler Müzesi’nin gelişimi için çalışmaların devam ettiği Miseynter Köyü’nde, halkın katıldığı karar süreci ile kooperatifleşmeye dönük hazırlıklar da başladı.

KOBANÊ MODELİ MİSEYNTER’DE

Dayanışma ve direnişin her an hissedildiği köyde fidanlar dikilirken, kurulacak akademi ve seralar için de yerler belirlenerek zemin çalışmasına başlandı. Direnişin başladığı günden bu yana köyde nöbette olan ve komün çalışmalarında aktif çalışma yürüten yurttaşlardan Mehmet Emin Akman, Kobanê’deki direnişle birlikte nöbette oldukları köyde de dayanışmanın örüldüğüne dikkat çekti.  Üç ayı aşkındır köyde bulunduğu bilgisini veren Akman, “Köylüler, bizleri ve Kobanê’yi çok güçlü sahiplendi. Köylülerle toplantılar yapıyoruz. Tartışmalar yürütüyoruz. Fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bir taraftan direniş sürüyor, bir taraftan Kobanê’de inşa edilen model yaşam buluyor” diye konuştu.

‘SERALARLA KOOPERATİFLEŞMEYE’

Kobanê’ye yönelik saldırıların asıl amacının inşa edilen modeli yok etmeye dönük olduğuna vurgu yapan Akman, “Bu yaşam hakkına yönelik Kobanê’de gelişen saldırılara karşı güçlü bir savaş verilirken hemen Kobanê’nin karşısında bulunan bu köyde de aynı yaşamı, aynı sistemi kurma, oluşturma amacındayız” dedi. Nöbet eylemleri ve direnişleri sürerken halk ile birlikte toplantılar gerçekleştirdiklerini aktaran Akman şöyle konuştu: “Burada meclisler kurduk. Köydeki çocukların Kürtçe eğitim görebileceği bir okul kurma projemiz var. Yine bir akademi inşa etme hazırlığı içindeyiz. Kuracağımız seralarla her alanda köyde kooperatifleşmeye doğru adım atacağız. Bütün bu süreçlere köydeki tüm halk katılıyoruz. Herkes karar alma süreçlerine katılım sağlıyor ve çalışmalara güçlü katılıyor.”

DESTEK ÇAĞRISI

Direnişe katılan yurttaşlar ve DBP’li belediyeler tarafından kendilerine desteğin sunulduğunu dile getiren Akman, bu desteğin daha da büyütülmesi gerektiğini belirterek, “Hem direnişe, hem de Kobanê’de inşa edilen özgür yaşam modelinin bu köyde de yaşam bulmasına yönelik çabalara destek bekliyoruz” diye belirtti.