BDP, Avrupa Sosyalist Yerel ve Bölgesel Temsilcileri Birliði (USKRE) üyeliði için başvurdu. Birliðin Berlin'de gerçekleşen konferansına BDP adına katılan Batman Belediye Başkanvekili Serhat Temel " Dünyanın en zor belediyeciliðini biz yapıyoruz. Şu anda 36 belediye başkanımız cezaevinde. AKP hükümeti projelerimize destek vermiyor, bütün savcı ve müfettişler bizi engellemek için çalışıyor" dedi.
Avrupa Sosyalist Yerel ve Bölgesel Temsilcileri Birliði (USKRE) sosyal demokrat ve sosyalist partilerin elinde bulunan belediyelerin bir araya gelerek kurduðu bir oluşum. Avrupa'daki belediyelerin birlikte çalışmasını öngören USKRE'ye Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üye olmak için başvurdu. Birliðin SPD'nin Berlin'deki merkez binası Willy Brandt Haus'daki konferansına aday statüsünde BDP adına ise Batman Belediye Başkanvekili Serhat Temel ve Diyarbakır Ýl Genel Meclis Üyesi Semra Azizoðlu katıldı.
13 ülkeden belediye başkanlarının katıldıðı konferansta ayrıca Türkiye'den CHP'nin kurduðu Sosyal Demokrat Belediyeler Derneði (SODEM)'nin yer alarak üyelik başvurusunda bulundu. Basına kapılı gerçekleşen konferansın ardından ANF'ye konuşan Serhat Temel, USKRE'ye yaptıkları üyelik başvurusunun önümüzdeki yaza kadar sonuçlanacaðını ve birliðe girmeyi umut ettiklerini belirtti.
BDP, BELEDÝYECELÝK ANLAYIŞINI ANLATTI
Konferansta özellikle ekonomik krizin belediyeler üzerindeki etkisi ve bunun nasıl aşılacaðı konusunda görüş alış-verişinde bulunduklarını belirten Temel "Konferansta BDP'nin belediyecilik anlayışını anlatmaya çalıştık. Ayrıca siyasal gelişmelere de dikkat çekerek açlık grevlerinde ölüm sınırına gelindiðini anlattık" diye konuştu.
BDP'li 36 belediye başkanının şu anda cezaevinde olduðunu söylediðinde konferans katılımcılarının bu bilgiyi hayretle karşıladıðını belirten Temel, belediyecilik alanında Avrupa ile fark ve benzerliklere ilişkin ise şunları söyledi:
"Aslında çok farkımız yok. Hemen hemen herkesin fazla borç yükü ve hizmet alanındaki sıkıntılar benzer. Fakat bizim BDP olarak şu anda yaşadıðımız en büyük sıkıntı; 90'lı yıllardaki göçle birlikte kentlerimizin bir göç kent gerçekliðiyle yüz yüze olmasıdır. Tabi yaşanan toplumsal ve siyasal sorunlar. Ekstradan BDP'ye yönelik baskılar da belediyeciliði oldukça zorlaştırıyor.
99'daki yerel seçimlerle Kürt belediyeciliði dediðimiz dönemi başlattık. Bu üç seçim döneminde bir model oluşturmaya çalıştık. Ama devletin birebir engellemeleri, 90'lı yıllarla birlikte yaşanan göç sorunu, bizim sosyal alanda sorunları çözemediðimiz gerçekliðine tekabül etmekte. Bu yüzden Avrupalı belediyelere göre çok dezavantajlı durumdayız. Ayrıca yetki sıkıntımız var. Avrupa'daki belediyeler çok daha yetkiye sahip; saðlıktan eðitime kadar birçok alana müdahale edebiliyor."
"KÜRDÝSTAN'DA VALÝLÝKLER BÝZE ALTERNATÝF OLMAK ÝSTÝYOR"
Kürdistan'da valiliklerin bir yandan belediye çalışmalarını engellediðini, diðer taraftan da belediye çalışmalarına alternatif faaliyetler yürüttüðüne dikkat çeken Serhat Temel şu örneði verdi: "En son geçen sene Batman'da Orhan Doðan Eðitim Destek Evi'miz vardı. Alternatif bir oluşum olduðu için bizzat valilik tarafından kapatıldı."
Benzer sorunları Diyarbakır'da da yaşadıklarını söyleyen Diyarbakır Ýl Genel Meclis Üyesi Semra Azizoðlu ise "Meclis olarak aldıðımız birçok karar valilikten geri dönüyor. Özellikle 2010-2011 bütçemiz valilik tarafından 13 kez bize iade edildi. Her ne kadar elle tutulur bir gerekçeleri olmamalarına raðmen bunu yaptılar. Amaçları ise BDP'nin halka hizmet götürmesini engellemek. Valilik, her şeyin kendi inisiyatiflerinde olmasını istiyor" diye konuştu.
Ýl Genel Meclisi başkanı dahil 5 meclis üyesinin şu anda cezaevinde olduðuna dikkat çeken Azizoðlu "Tutuklamalarla birçok çalışmamız sekteye uðradı. Çok sıkıntımız var, bizi çalıştırmamak için ellerinden geleni yapıyorlar" dedi. Kürdistan'da belediyeciliðin gelişmesi için acil olarak Ankara'nın yetkilerini yerel yönetimlere devir etmesini talep eden Batman Belediye Başkanvekili Serhat Temel ise bu konuda şu hususlara dikkat çekti:
'BÜTÜN SAVCI VE MÜFETTÝŞLERÝN ÝŞÝ BÝZÝ ENGELLEMEK'
"Ankara'nın en basit bir engelli söz konusu olduðunda, olduðumuz yerde çakılıp kalıyoruz. Örneðin biyolojik arıtma tesisine ilişkin 20 Milyon Euro'luk projemiz iki yıldır Bakanlar Kurulu'nda keyfi bir şekilde bekletiliyor. Personel alımı için bile Ankara'nın onayını bekliyoruz. Ayrıca tutuklama ve soruşturmaların haddi hesabı da yok.
3 yıl önce belediye başkanımız Nejdet Atalay KCK ana davasında tutuklandı. Fakat ondan sonra Batman belediyesine 2 operasyon daha yapıldı. 7 müdürümüz, onlarca teknik personelimiz tutuklandı. Çünkü AKP bizim belediyelerimizi almak için özel bir konsept yürütüyor. Önce tutukluyor, sonra da halka şunu diyecekler; Bakın BDP bu işi yapamıyor. Bakan Fatma Şahin geçenlerde Batman'a geldiðinde 'Siz belediyeyi BDP'den alın, Batman'ı Antep'e çeviririz' demişti."
Ancak engellemelere raðmen halkın BDP belediyelerine desteðini artıðını söyleyen Temel "En son iki hafta önce yapılan bir anket 2009'da belediye seçimlerindeki aldıðımız yüzde 59'luk oy oranını yüzde 64'e çıktıðını gösterdi. Biz merkezi hükümetten yardımı unuttuk, engellemelerle uðraşıyoruz. Şu anda bölgede bütün savcı, müfettiş ve polisler BDP'li belediyelerin çalışmalarını engellemek için çalışıyor" dedi.