Seçimler öncesi demokrasi güçleri birleşmeye çağrıldı

Aralarında HDP’nin de olduğu bir çok parti ve sivil toplum örgütü, Adana’da gözaltına alınan 5 siyasetçinin serbest bırakılmasını isteyerek, demokrasi güçlerini birleşmeye çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İl Yürütmesi, gözaltına alınan siyasetçilerin serbest bırakılmasını talep etti.

Siyasetçiler, DTK Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e destek vermek için yapılan 2 günlük açlık grevine katıldıkları için gözaltına alınmışlardı.

Gözaltına alınan HDK İl Yürütmesi Sözcüsü Olcay Süsgün, DBP İl Başkan Yardımcısı ve Yeni Yaşam Derneği Başkanı Hasan Kocaman, HDP İl Yöneticisi Suphiye Bayav, DBP İl Yöneticisi Güle Bal ile SYKP İl Başkanı Mehmet Ali Gülşen’in İl Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube'de tutulduğu öğrenildi.

Protesto amacıyla İnönü Parkı'nda yapılan açıklamaya, HDP kent milletvekili Tülay Hatimoğulları, İnsan Hakları Derneği (İHD), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Emek Partisi (EMEP) yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı.

“Gözaltılar, tutuklamalar ve baskılar bizi yıldıramaz” pankartını taşıyan kitle sık sık, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganını attı.

HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Mahsun Eriğ, partilerine dönük baskı ve saldırıların artığına dikkat çekerek, bu baskıların esas nedeninin yerel seçimler olduğunu belirtti. ,

Demokrasi güçleriyle bir araya gelip AKP-MHP ittifakını gerileteceklerini vurgulayan Eriğ, “Bir olacağız, bir arada olacağız; itirazlarımızı birleştireceğiz. Dayanışmayı büyüteceğiz. Halklar kazanacak. Emek kazanacak. Bu uygulamalar boşa çıkacaktır. Gözaltındaki arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın” diye konuştu.

Daha sonra söz alan milletvekili Tülay Hatimoğulları, gözaltındaki yöneticilerin derhal serbest bırakılmasını istedi. Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarının halen devam ettiğini kaydeden Hatimoğulları, AKP’nin “faşist diktatörlüğünü” kurumsallaştırmak için muhalif olan tüm kesimleri susturmak adına “faşizan” uygulamalarını artarak devam ettirdiğini vurguladı.

Hatimoğulları, cezaevlerini yapmayla övünen bir iktidarın karşılarında olduğunu belirterek, AKP’nin ülkeyi yarı açık cezaevine çevirdiğinin altını çizdi.

Herkesin yeni yılını kutlayan Hatimoğulları, tüm güçlerini ve muhalif kesime birlik çağrısında bulundu. Hatimoğulları, şöyle devam etti: “Bu son süreçteki operasyonları, seçim kazanma operasyonu olarak değerlendiriyoruz(...) 31 Mart yerel seçimleri öncesinde de Türkiye’nin her yerinde yine muhaliflere, HDP ve bileşenlere aynı şekilde operasyonlar gerçekleştiriliyor. Fakat şunu bilsinler ki; bizler bu iktidarı, faşist rejimini sandığa gömeceğiz. Bugün Türkiye’deki muhalif kesiminin tamamının yüreği bir ve beraber atma durumundadır. Bugün bizler bu faşizan rejimden bu baskı anlayıştan, gözaltılardan, baskılardan ve tutuklamalardan kurtulmamızın tek yöntemi ve yolu mevcut olan iktidarı geriletmektir. Bu nedenle buradan çağrımızı bir kez daha yeniliyoruz. Türkiye’de yüreği adaletten, eşitlikten, barıştan, kardeşlikten yana olan herkesin bir olmaya beraber olmaya dayanışma içinde olmaya devam ediyoruz.”