Savcıdan Barış Akademisyenine tepki çeken sorular

Barış Bildirisi'ne imza attığı için yargılanan Prof. Dr. Melda Tunçay savunma yaptı. Savcının "PKK terör örgütü müdür" sorusu ise tepki çekti.

Marmara Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Melda Tunçay, Barış Bildirisi'ne imza attığu için hakkında "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla yargılandığı davanın duruşmasına katıldı. Çağlayan'da bulunan İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan Prof. Dr. Tunçay'a çok sayıda kişi destek verdi.

TUNÇAY: İNSANCIL DÜŞÜNCEYLE İMZALADIM

Prof. Dr. Tunçay, savunmasında şunları söyledi: "Bu metni Barış İçin Akademisyenler adıyla internette gördüm ve imzaladım. Bu metni imzaladığım süreçte Güneydoğu'da yaşanan gelişmeler vardı. Bölgede yaşananlara dair birçok fotoğraf internette yer alıyordu. Bu bende büyük bir üzüntü oluşturdu. Bu bildiriyi imza atarak devlete çözüm sürecine geri dönmesi çağrısında bulundum. Suç olacağı aklıma gelmedi. Benim muhatabım devlettir. Başka da hiç bir yapıyı muhatap almadım. Bir örgütün propagandasını yapmak asla aklımdan geçmedi. Ben yalnızca imza atan bin 28 kişiden biriyim. Tamamen insancıl bir düşünce ile imzaladım."

Avukat Arın Gül Yeniaras ise "örgüt propagandası" suçlamasına ilişkin, "Bu yakıştırma kindar olabilir ama hukuki olamaz" dedi.

SAVCIDAN TEPKİ ÇEKEN SORULAR

Savcı ise, Tunçay'a "PKK terör örgütü müdür?" diye sordu.

Avukat Yeniaras, bu sorunun hukuki bir soru olmadığını belirterek itiraz etti. Bunun üzerine savcı, Mahkeme Başkanı'na dönerek, "Avukat hanım müdahale etmesin" demesi üzerine Mahkeme Başkanı avukata müdahale etmemesini söyledi. Savcının sorusunu tekrar etmesi üzerine Tunçay, "Siyasal bilimci değilim. Bildiriyi barış çağrısı olarak algıladım. İnsancıl bir duyarlılıkla imzaladım" diye yanıt verdi.

Savcının tekrar aynı soruyu sorması üzerine Avukat Yeniaras, "Biz yasaya uygun davranıyoruz. Keyfiyete göre değil" diyerek bir kez daha soruya karşı çıktı.

Avukat Mehmet Ümit Erdem ise, savcı tarafından yöneltilen bu soruya dair "Anayasa 205/2 maddesi uyarında hiç kimse düşünce ve kanaatini açıklamaya zorlanamaz. İddianamede de herhangi bir örgütten bahsedilmemektir. Tahir Elçi'yi ölüme götüren soru bu sorudur" dedi.

Seyirci sıralarından da itiraz seslerinin yükselmesi üzerine savcı, Mahkeme Başkanı’na dönerek "Seyircilerin davaya müdahale etme durumu var mı?" diye sordu. Başkanın seyircilere müdahale etmesi üzerine savcı, "Seyirci misiniz, avukat mısınız" diyerek tepki göstermeye devam etti.

Bildiride bulunduğu belirtilen "planlı ve kısıtlı kıyım", "bölge halklarına karşı uyguladığı katliam", "sürgün politikaları" ifadelerini hatırlatan savcı, Tunçay'a bu kez "Türkiye Cumhuriyeti Doğu ve Güneydoğu'daki halklarında katliam ve sürgün mü yapıyor?" diye sordu.

Savcının bu sorusuna da avukatlardan tepki geldi.

Duruşma 5 Nisan 2018'e ertelendi.