Savaşa ‘hayır’ diyen HDP’li vekillere polis şiddeti

Amed’de "Savaşa hayır, demokraside buluşalım" sloganı ile düzenlenen eyleme saldıran polis, HDP’li milletvekili Dersim Dağ ve iki danışmanını gözaltına alındı, vekil Saliha Aydeniz ise darp edildi.

Kürt siyasi partilerinin "Savaşa hayır, demokraside buluşalım" sloganıyla düzenlemek istedikleri eyleme polis saldırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kayapınar İlçe Örgütü önünden Roboski Parkı'na doğru yürümek isteyen eylemciler, parti binasının olduğu Dicle Kent Bulvarı’da polis tarafından durduruldu.

8 TOMA, çok sayıda akrep tipi zırhlı araç ve gözaltı aracıyla yolu kapatan polis, HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ'ın ilçe binasına geçişini engellemeye çalıştı.

Bunun üzerine aracıyla yolu kapatan Dağ ve beraberindeki 2 vekil danışmanı gözaltı aracına alındı.

Bu duruma tepki gösteren HDP'li Sahila Aydeniz ise TEM Şube Amiri olduğu belirtilen polis tarafından darp edildi.

Olay üzerine Saliha Aydeniz, Musa Farisoğulları, Semra Güzel ve Remziye Tosun yolda oturma eylemi yaptı.

40 dakika gözaltı aracında bekletilen Dağ ve danışmanları, daha sonra serbest bırakıldı. Bunun üzerine parti binası önüne geçen vekiller burada basın açıklaması yaptı.

HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, yaşanan ablukayı ve yürüyüş yasağını kınadı.

Ceylan, "Demokratik siyaset kazanacak. Barış kazanacak. Kaos ve savaştan faydalananlara karşı direneceğiz. Başur ve Bakur'u bombalayanlara karşı izin vermeyeceğiz. Faşizmin bireysel ailevi çıkarlarına bu ülkeyi kurban etmeyeceğiz" diye konuştu.

HDP Milletvekilli Saliha Aydeniz de kendisine uygulanan polis şiddetine tepki göstererek, demokrasi ve barışın nasıl inşa edilmesi gerektiğini göstermek için yürüyüş düzenlemek istediklerini söyledi.

Aydeniz, "Bir vekil bu kameralar önünde şiddette uğruyorsa bu bir talimatın göstergesidir. Bugün bize saldıranlar bilsin ki sırtını dayadığı kişiler de onlar da hukuk önünde hesap verecek. Halkların geleceği kazanacak. Barış kazanacak" şeklinde konuştu.

Açıklama ardından 15 dakikalık oturma eylemi yapan kitle alkış ve sloganlar eşliğinde dağıldı.