SAMER: Kürt seçmen 'Hayır' diyor

SAMER'in anketiyle Kürdistan'da 'Hayır' oylarının ve HDP'ye desteğin arttığı belirlenirken, AKP'nin oylarındaki düşüş dikkati çekti.

Siyasal Ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER), diktatörlüğün oylanacağı, Nisan ayında yapılacağı duyurulan referanduma ilişkin araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Açıklamada, anketin 7-12 Şubat 2017 tarihleri arasında Kürdistan'da, aralarında Kars, Iğdır, Adıyaman, Bingöl, Urfa, Amed, Van’ın da bulunduğu 16 il merkezinde, 1112 kişi ile yüz yüze hanede görüşmeye dayalı, tesadüfi  anket tekniği ile yapıldığı bilgisi verildi.
Kürdistan'da 'Hayır' oranının yüksek olduğu, AKP'nin oy oranında ise düşüşün olduğu vurgulandı. 

YÜZDE 57'LİK 'HAYIR'

SAMER, araştırmasına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Bölge halkının %68,3’ünün OHAL koşullarında yapılacak referandumu doğru bulmadığını tespit eden çalışmaya göre; 'Bu pazar referandum olsa oyunuz ne olur' sorusuna araştırma grubunun %57,4’ü  'Hayır',  %25,1’i 'Evet'  yanıtını vermiştir. Yine araştırma grubunun %7,6’sı kararsız olduğunu, %4,4’ü sandığa gitmeyeceğini ve %5,5’i bu soruya yanıt vermeyeceğini beyan etmiştir. Bu sonuca göre kamuoyunda tartışılanın aksine sandığa gitmeyeceğini beyan eden seçmen sayısı sadece %5,5’tir. Yapılan karşılaştırmada 1 Kasım'da CHP’ye oy verenlerin  %8,6’sı , MHP’ye oy verenlerin %8’i , HDP’ye oy verenlerin %3,5’i sandığa gitmeyeceğini beyan etmiştir."
Yine araştırma grubunun %61,2’sinin anayasa değişikliğinin Türkiye’nin sorunlarını çözmeyeceğini belirttiği de aktarıldı.

HDP AKP'Yİ İKİYE KATLADI

Araştırmaya göre; AKP seçmenlerinin %39,7’si OHAL koşullarında yapılacak referandumu doğru bulmadığını beyan ederken; bu oran CHP seçmenlerinde %81,4, HDP seçmenlerinde %90,4, MHP seçmenlerinde %64 olarak belirlendi.
Yine “Bu pazar Referandum olsa oyunuz ne olur" sorusuna HDP’ye oy vereceğini söyleyenlerin 89,7’si, CHP’ye oy verdiğini söyleyenlerin %75,7’si, MHP oy verdiğini söyleyenlerin %68’i 'Hayır' yanıtını verdi.
SAMER, açıklamasının sonında şunları kaydetti

"Seçmen davranışlarını ve tercihlerini ölçmeye çalışan araştırmamız CHP ve HDP’nin oy oranında kısmi artışlar tespit ederken, AKP’nin oy oranında da kısmi düşüşler tespit etmiştir. Buna göre; araştırma grubunun '1 Kasım 2015 genel seçimlerinde hangi siyasi partiye oy verdikleri' sorusuna %41,1’i HDP, %27,8’i AKP, %6,3’ü CHP, %2,2’si de MHP’ye oy verdiğini beyan etmiştir. Araştırma grubunun %12’si bu soruya yanıt vermekten kaçınırken, %10,3’ü oy kullanmadıklarını belirtmiştir.
'Bu Pazar seçim olsa' %41,7’si HDP’ye,  %24,9’u AKP’ye, %7,9’u CHP’ye, %1,9’u  MHP’ye oy vereceğini belirtmiştir. Ayrıca ilk defa oy kullanacakların da yer aldığı 18-24 yaş grubunun oy vereceği parti sıralamasında ilk sırayı  %41,5 ile HDP’nin yer aldığı görülmüştür."