SAMER: HDP oyunu koruyor, seçmen çatışma istemiyor

SAMER, genel seçimler ve gündeme ilişkin yeni araştırmasını yayımladı. Araştırmaya göre; HDP oy oranını korurken, seçmenlerin çoğu çatışmadan değil, diyalogtan yana

SAMER, genel seçimler ve gündeme ilişkin yeni araştırmasını yayımladı. Araştırmaya göre; HDP oy oranını korurken, seçmenlerin çoğu çatışmadan değil, diyalogtan yana. Seçmenlerin çoğunluğu, çatışmaların başlamasından AKP ve Erdoğan'ı sorumlu tutuyor. Ankete katılanların yüzde 75'i Türkiye'nin gidişatından endişeli olduğunu da belirtti.

Siyasal ve Sosyal Araştırma Merkezi (SAMER), 1 Kasım Genel Seçimleri ve gündeme ilişkin seçmen eğilim ve tutumlarını ölçmek için saha araştırması yaptı.

Ankara Katliamı'ndan hemen önce, 5-9 Ekim günleri arasında, 7 bölgedeki 24 ilde, 4144 hanede yüz yüze görüşme yöntemi ile yapılan araştırma, SAMER'in öz kaynaklarıyla finanse edildi.

HDP OYLARINI KORUYOR

Araştırma grubunun %39,3’ü AKP’ye, %25,5’i CHP’ye, %14,6’sı MHP’ye, %13,2’si HDP’ye ve %2,3’ü Diğer partilere oy vereceğini belirtirken, %5,1 ise karasız olduğunu aktardı. Karasızlar dağıtılınca AKP %41,4, CHP %26,9, MHP %15,4, HDP %13,9 ve diğer partiler %2,4 olarak belirlendi. 

Araştırmada, kendisini Türk olarak tanımlayanların %44,6’sı AKP’ye oy vereceğini söylerken, Kürt olarak tanımlayanların %59’u HDP’ye oy vereceğini beyan etti. Başkanlık sistemine ilişkin soruya ise katılımcıların %56’sı desteklemediği yanıtını verdi. AKP’ye oy vereceklerin %65,6’sı başkanlık sistemine 'evet' diyeceğini, CHP seçmeninin %87,6’sı ve HDP seçmeninin %88,8’i başkanlık sistemine 'hayır' diyeceğini belirtti.

SAMER, seçmenin koalisyona ilişkin öngörüsünü ise şöyle aktardı: "Araştırma grubunun %50,4’ü 1 Kasım seçimlerinden de koalisyon çıkacağını %41,6’sı ise bir partinin tek başına iktidar olacağını düşünmektedir. 1 Kasım seçimlerinde koalisyon olacağını düşünen katılımcıların %26,8’i CHP-HDP, %24,7’si AKP-CHP,  %14,5’i AKP-HDP,  %18,7’si CHP-MHP koalisyonunu olmasını istemektedirler."

SEÇMEN: EN ÖNEMLİ SORUN ÇATIŞMA

Araştırma grubunun %35,7’si Türkiye’nin en önemli sorununu silahlı çatışma/şiddet ortamı olarak değerlendirirken %16,6’sı işsizlik, %14,9’u Kürt sorunu, %8,5’i ekonomideki kötü gidişi ülkenin en önemli sorunu olarak gördüğünü açıkladı. Ayrıca araştırma grubunun %64,2’si açısından ise silahlı çatışmaların tekrar başlaması, son dönemde Türkiye’nin en önemli gündemi oldu.

TOPLUM DİYALOGTAN YANA

Çözüm sürecinin devam etmesini isteyip istemediklerine ilişkin sorulara ise araştırma grubunun %58,7’si 'evet' yanıtını verdi. Seçmen tercihleri ile birlikte değerlendirildiğinde; HDP seçmeninin %88,3’ü, AKP seçmeninin %61,6’sı, CHP seçmeninin %56’sı, MHP seçmeninin %31,4’ü çözüm sürecinin devamından yana görüş sundu.

Araştırma grubuna doğrudan yöneltilen "Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olduğunu düşünüyor musunuz sorusuna" ise %24,5 'evet', %66,6 'hayır' yanıtını verirken, yine %65,5 Cumhurbaşkanı’nın mitingler yapmasını olumsuz olarak değerlendirdi.

ÇOĞUNLUK ÇATIŞMALARDAN AKP VE ERDOĞAN'I SORUMLU TUTUYOR

SAMER, çatışmalar ve HDP'ye dönük saldırılara ilişkin ortaya çıkan sonuçları ise şöyle aktardı:

"Silahlı çatışmaların tekrar başlamasının en önemli nedeni nedir, sorusuna alınan yanıtlarda ise %21,1 ile AKP’nin tek başına iktidar olamaması, %11,5 ile seçim sonucu hükümetin kurulamaması, %11,1 ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkan olmak istemesi,  %9,8 ile PKK ve %7,8 ile HDP cevapları öne çıkmıştır. Bu noktada araştırma grubuna 'Silahlı çatışmaların tekrar başlamasının sorumlusu kim' sorusu yöneltilmiştir. Bu soruda ise %25,5 ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, %16,5 ile HDP, %12,3 ile AKP, %10,4 ile PKK ve %5,1 ile hükümet politikaları yanıtları belirginlik kazanmıştır.
Ayrıca HDP binaları başta olmak üzere, Kürtlere karşı saldırı ve linç girişimlerini araştırma grubunun %83’ü desteklemezken, HDP’ye ve Kürtlere yapılan saldırıyı destekliyorum diyenlerin %51,6’sı AKP, %14,8’i CHP ve %30,5’i MHP seçmeni olduğunu beyan etmiştir."

YÜZDE 75 ENDİŞELİ!

Son olarak, araştırma grubunun %75,3’ü Türkiye’nin gidişatından endişe duyduğunu ifade etti. Endişe duyanların %57,1’si toplumsal çatışma potansiyelinden, %10,8’i ekonomik krizden, %10,6’sı siyasal krizden, %12,3’ü Suriye’deki savaşın Türkiye’ye sıçramasından ve %9,2’si sayılanların hepsinden endişe duyuyor.