Roman kadınlara uygulanan ayrımcılıða karşı önlem

Roman kadınlara uygulanan ayrımcılıða karşı önlem

Ýsveç Hükümeti, diðer kadınlara göre iki kat baskı altında yaşayan ve ayrımcılıða tabi tutulan Roman kadınların karşılaştıkları sorunlara çözüm getirebilmek için bazı önlemleri almayı karşılaştırdı. Ýlk aşamada Folk Saðlıðı Enstitüsü’ne Roman kadınların karşı karşıya kaldıkları saðlık sorunları ve nedenlerini araştırma görevi verdi.

Eşitlik Bakanı Erik Ullenhag Ýsveç’te hiç bir grubun Romanlar kadar ayrımcılıða uðramadıðını, Romanların özellikle iş ve konut piyasasında ayrımcılıða uðradıklarını ve Roman çocuklarından çoðunluðunun ilkokul diplomasını almaya hak kazanamadıklarını söyledi.

1600’lü yıllarda Ýsveç’te Roman erkeklerin idam, kadın ve çocukların da sınır dışı edildiklerini, 1900’lü yıllarda zorla kısırlaştırıldıklarını hatırlatan Eşitlik Bakanı Ullenhag Romanların tarihlerinin Ýsveç’in kara sayfalarından biri olduðunu vurguladı.

Romanlara uygulanan ayrımcılıðın engellenebilmesi için uzun vadeli bir strateji hazırladıklarını, öncelikle Romanlara yapılan tarihsel baskı ve saldırıları yakında basılacak olan bir “Beyaz Kitap”la kamuoyuna duyuracaklarını ve tüm bunlar için 50 milyon kron kaynak ayırdıklarını ifade etti.

Ullenhag Roman kadınlarının etnik kökenleri ve ataerkil baskıdan dolayı çifte ayrımcılıða uðradıklarını, kadınlarından gelen önerileri dikkate alarak bir dizi önlem almayı kararlaştırdıklarını belirtti.

Roman örgütleri ve kadınları Hükümetin kendilerine yapılan haksızlıkları kabul etmelerinden memnun. Kocalarının baskılarına uðrayan Roman kadınlarının başvuracakları ‘Kadın Evi’nin Başkanı Rosita Grönförs bazı Roman kadınlarının hem feodal deðer yargılarına sahip Roman erkeklerin hem de Ýsveç toplumunun baskı ve dışlamalarına dayanamayıp teselliyi alkol ve hap kullanmakta bulduklarını söylüyor.

Soraya Post da 1958 yılında, kendisi 2 yaşındayken annesinin zorla kürtaja zorlandıðını ve kısırlaştırıldıðını, geç de olsa Hükümetin Romanlara yapılan haksızlıkları kabul etmesinin sevindirici olduðunu belirtiyor.

Post ve Grönfors kurumların ve toplumun başta eðitim olmak üzere Roman kadınların topluma entegresi için çaba göstermelerini istiyor.