Rojavalı yetkililerden Avrupa Konseyi’nde panel

Cizire Kantonu Dışişleri Bakanı Abdulkerim Omer’in de aralarında olduğu bir heyet, Rojava ile özerk yönetim çalışmalarının yoğunlaştığı Kuzey Suriye’deki gelişmeler hakkında AK’de bir panel düzenledi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) oturumları vesilesiyle Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan Rojava heyeti, Avrupa Konseyi (AK)’de kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir panel düzenlendi.

Kuzey Suriye’deki gelişmeler hakkında dış kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla düzenlenen panele Kuzey Suriye Federasyonu’na bağlı Cizire Kantonu Dışişleri Bakanı Abdulkerim Omer, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Fransa Temsilcisi Dr. Xalid İsa ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Avrupa Temsilcisi Fayik Yağızay katıldı.

Panele çok sayıda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi, basın mensubu, İtalya’nın Palermo Belediye Başkanı Juan Diego Catalano, Napoli Belediye Encümeni Massimiliano Voza da dinleyici olarak katıldı katıldı.

Suriye konusunun bir bütünlüklü olarak ele alınması gerektiğini belirten Abdulkerim Omer, “Suriye devrimi çok ağır diktatörlük uygulamalarının olduğu bir dönemde gelişti. Biz halklarımızın çıkarlarını gözeterek kendi sistemimizi geliştirdik, yaşamsallaştırdık” dedi.

ÖZERKLİK TEMELİNDEKİ ÖRGÜTLÜLÜK SAYESİNDE SAVUNMA GELİŞTİRİLDİ

Geliştirilen bu sistem temelinde Kuzey Suriye’deki tüm halklar ve inançların ortaklaştığına dikkat çeken Omer, bunun sonucu olarak özerkliğin ortaya çıktığını kaydetti. Omer, halkların birlikte ortak yaşamasını, kadın-erkek eşitliğini, inançların birlikte özgürce yaşanmasını ve ekonomik sorunlara ortak çözümler getirilmesini de içeren demokratik özerkliği ilan ettiklerini söyledi.

Halkların birlikteliğine dayanan bu örgütlülük sayesinde Rojava ve Kuzey Suriye’nin tümünde öz savunmanın geliştirildiğini dile getiren Cizire Kantonu Dışişleri Bakanı Abdulkerim Omer, “Bu örgütlülüğün sayesinde öz savunma güçlerimizi geliştirdik ve DAİŞ saldırısını kırabildik” dedi.

‘DAİŞ ZİHNİYETİNİ BİTİRMEK İÇİN DE DEMOKRATİK ÖZERKLİK ŞART’

DAİŞ çetelerini artık askeri olarak daralttıklarını belirten Omer, çetelerle mücadelenin sadece askeri olmadığına dikkat çekti. Omer, DAİŞ zihniyetiyle mücadelenin önemine değinirken, bu noktada Demokratik özerkliğin rolüne vurgu yaptı.

Omer, şöyle dedi: “DAİŞ‘i bugün askeri olarak daraltıyoruz, bitiriyoruz. DAİŞ aynı zamanda bir zihniyettir ve bu zihniyeti de bitirmemiz gerekecek. Demokratik Özerkliği esas almamızın nedeni de budur.”

DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİ TÜM ORTADOĞU VE İNSANLIK İÇİN GELİŞTİRİYORUZ

Cizire Dışişleri Bakanı, panelde, Rojava’da sonrasında tüm Kuzey Suriye’de geliştirilen demokratik sistemin sadece o bölgenin halkları için bir proje olmadığının da altını çizdi. Abdulkerim Omer, sistemin tüm Ortadoğu halkları ve insanlık için geliştirildiğini ifade etti.

Omer, şöyle devam etti: “Biz kendi demokratik sistemimizi geliştiriyoruz. Ahlaki ve politik toplum bilincini geliştiriyoruz. Bunu ise, bütün Ortadoğu ve insanlık için geliştiriyoruz” diye konuştu.

DR. XALİD İSA: ORTADOĞU’DA SORUN SİSTEMSEL

Panelde söz alan Dr. Xalid İsa ise, Ortadoğu’daki sorunların çözümünde çok dilli, çok dinli ve farklı etnik yapının dikkate alınması gerektiğine işaret etti. Dr. İsa, aynı zamanda sorunların kaynağının sistemsel olduğunu ve buna karşın Kuzey Suriye’de diğer yerlerde yaşanan sorun ve çatışmaların yaşanmamasına dikkat çekti.

Xalîd İsa, şöyle dedi: “Ortadoğu çok dilli, çok dinli ve farklı etnik yapılı bir coğrafyadır. Ortadoğu’da sorunların ana kaynağı sistemseldir. Bunu çok iyi görüyoruz ki Özerkliğin ilan edildiği yerlerde ortak yaşamın inşası ve gelişimi noktasında herhangi bir sorun yaşanmıyor” dedi.

Öte yandan panelin dinleyicilerinden olan Danimarkalı parlamenter Soren Sondergaard, kendilerinin Rojava’da yapılacak seçimlere ilgi gösterdiklerini söyledi. Sondergaard, Rojava’da yapılacak seçimleri izlemek için davet beklediklerini dile getirdi.