Rojava raporu: Ambargo kaldırılmalı, yardımlar başlatılmalı

Rojava raporu: Ambargo kaldırılmalı, yardımlar başlatılmalı

Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi tarafından Rojava'ya gönderilen heyetin hazırladığı raporun detaylar ortaya çıktı. Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi'nin tam desteğini alan, Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani ile KCK yönetimine gönderildiği öğrenilen raporda, Rojava halkına yönelik ambargonun kaldırılması ve acilen yardımların başlatılmasının öncelikli talepler olarak sıralandığı öğrenildi. 

Kongre hazırlık toplantılarına devam eden Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi, dünkü oturumdan 19-23 Ağustos tarihleri arasında Rojava'da incelemelerde bulunan heyetin hazırlamış olduğu raporu değerlendirdi.
Toplantı ardından Hazırlık Komitesi üyeleri KCK Yürütme Konsey üyesi Ronahi Serhat, YNK politbüro üyesi Sadi Pira ile DDKD Başkanı İmam Taşçıer Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) yaptıkları açıklamalarda, hem Rojava halkının hem heyetin hem de Hazırlık Komitesi'nin ortak görüşünün Semalka sınır kapısının en kısa zamanda açılması gerektiği yönünde olduğunu söyledi.

‘GÖÇ’ÜN ÖNLENMESİ İÇİN ROJAVA’DA KAMP KURULMALI’

Hazırlık Komitesi olarak Rojava heyetinin hazırlamış olduğu raporu onayladıklarını ve olumlu gördüklerini kaydeden Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi ve KCK Yürütme Konsey üyesi Ronahi Serhat, raporda kamuoyunun çok yabancısı olduğu yeni bir hususun olmadığını söyledi. Raporda Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı'ndan Rojava'ya yönelik olarak ticaret gibi bir takım konularda uygulanan ambargonun kaldırılmasının talep edildiğini belirten Serhat, raporda dile gelen taleplere ilişkin şu hususları dile getirdi: "Aynı zamanda göçün önüne geçilmesi ve bu amaçla içeride (Rojava'da) bir kampın yapılması. Gerçekten de Rojava'nın boşaltılması her dört parçada Kürtler için çok çok kritik bir durumdur. Bu hususta hem halkın isteği, hem de heyetin önerisi vardı. Aynı zamanda yapılacak olan yardımların içeride (Rojava'da) gerekli olan yerlere ulaştırılması önerisi var. Göçün önünün kesilebilmesi için en doğru ve en iyi yöntem de budur. Siyasi açıdan da Destaye Bilind a Kurd gibi ortak bir siyasi irade de oluşturulmuştu. Bunun da mevcut durumun aşılabilmesi için üzerine düşen görevi yerine getirebilmesi için aktif bir rol oynaması isteniyor." 

Raporda çok daha farklı öneri ve taleplerin de olduğuna dikkat çeken Ronahi Serhat, bu konuda şunları dile getirdi: "Rojava halkının şimdiye kadar yaptığı direnişi sahiplenme ve YPG'nin şimdiye kadar yürüttüğü direnişi destekleme gibi hususlar da var. Hazırlık Komitesi olarak bu hususların üzerinde durduk. Raporu olumlu gördük. Bu rapora sahip de çıkıyoruz." 

'HALKI GÖÇERTMEK KÜRTLERİN DÜŞMANLARININ İSTEĞİDİR’

Sınır kapının açılması isteminin Rojava halkının isteği olduğunu ve kapının açılacağını söyleyen Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi ve YNK politbüro üyesi Sadi Pira, konuya ilişkin şunları söyledi: "Sınır kapısı halkın Güney Kürdistan'a gelmeye muhtaç hale gelmemesi, özellikle hastanelere uzman heyetlerin gönderilmesi, Rojava halkının Güney Kürdistan'da akrabalarını görmesine izin verilmesi gibi bir dizi insani konuda kullanılmalıdır. Çünkü halkı göçertmek en başta Kürtlerin düşmanlarının isteğidir. Daha da önemlisi göç eden Kürtlerin yerini doldurmayı bekleyen bir Arap hareketi var. Daha önce Kerkük'te benzer durumu yaşamıştık."

‘RAPORU SAYIN BARZANİ’YE GÖNDERDİK’ 

Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi üyeleri dünkü toplantıda değerlendirilen Rojava heyetinin raporunun sonuçlarına ilişkin önümüzdeki günlerde yazılı bir açıklama yapacaklarını dile getirirken, Hazırlık Komitesi YNK temsilcisi Sadi Pira, konuya ilişkin Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin vereceği cevabın da önemli olduğuna işaret etti. Pira, şunları söyledi: "Raporu Sayın Bölge Başkanı'na gönderdik. Çünkü raporda dile getirilen bazı hususların yerine getirilmesi için üzerine düşenler var." Barzani ve KCK yönetimine gönderilen rapora ilişkin olarak daha her hangi bir cevap almadıklarını belirten Pira, "Kuşkusuz heyetin oluşması çağrısını Sayın Barzani yapmıştı. Hazırlık Komitesi'ne bu amaçla başvurmuştu. Bu raporda hem Rojava halkının hem de heyetin önerilerinde bu taleplerin yerine getirilmesi dile getiriliyor" dedi. 

'BİZ TÜRKİYE’Yİ DAVET ETMEDİK Kİ REDDEDİYOR’

Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Kürt Ulusal Kongresi'ne katılmayacakları yönündeki açıklamasına ilişkin görüşlerini belirten Sadi Pira, "Şimdiye kadar ne kimse davet edilmiş ki, desin gelmiyorum, ne de kimse bize resmi olarak gelmeyeceğini bildirmiş. Bu hikayeler nereden uyduruluyor. Özgür medyaya saygılıyım, ama yanlış haber yaymak ne kongreye hizmet eder ne halkımıza hizmet eder. Böyle bir şeyin yaşanmasına gerek yok. Türkiye Cumhuriyeti resmi bir şekilde ne davet edildi ne de 'davet edildim, ama gelmem' diye bir şey bize iletmiş" diye konuştu.

‘KONGRE ÇÖZÜMÜN BİR ADIMIDIR’

Bülent Arınç'ın tutumunu değerlendiren bir diğer Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi üyesi ve DDKD Başkanı İmam Taşçıer ise şöyle konuştu: "Belki hükümetler katılmayabilir, ama bu süreçte Kürt sorununun çözülmesini eğer onlar da istiyorlarsa bu kongreye yardım ve destek vermeleri gerekir. Çünkü bu kongre hiçbir devlete karşı değil. Kürtler arasında birliği ve diyalogu geliştirmeye ve sorunlarını kendi aralarında, düşmanlıklar oluşmasın diye çözmek içindir. 200 yıldır Kürtler biraraya gelmemişler. İlk defa Kürt örgütler ve şahsiyetler bazında biraraya geliyorlar. Bundan dolayı onların da kendilerine göre politika yaptığını düşüyoruz. Ama hükümet bu kongreye karşı değil. Açıklamalarında da bir karşıtlık yok. Katılmaya bilirler, ama gün gün, saat saat takip ediyorlar. Kürt sorununun çözülmesini istiyorlarsa bu kongre de bu çözümün bir adımıdır. Onların da öyle gördüğünü düşünüyorum." 

Türkiye'den AKP ve CHP gibi partiler düzeyinde bir davetin olup olmayacağı sorusuna yanıt veren Taşçıer, "Bölgenin ve dünyanın tüm güçlerinin gelip Kürtlerin birliğini görmelerini istiyoruz. Bu şekilde onların da Kürt ve Kürdistan sorununu daha iyi anlayacağını tahmin ediyoruz. Bizce gelip görmeleri kendileri için iyi olacaktır" dedi.

KOMİSYONLARIN SUNDUĞU KARAR TASARILARI GÖRÜŞÜLECEK 

29-30-31 Ağustos tarihleri arasında devam edecek olan Kürt Ulusal Kongresi Hazırlık Komitesi toplantılarında, kongreye sunulmak üzere komisyonlar tarafından hazırlanmış karar tasarıları görüşülüp son halleri verilecek. Komitenin üç günlük toplantı gündemine ilişkin Ronahi Serhat şunları dile getirdi: "Komisyonların çoğu raporlarını bitirip Hazırlık Komitesi'ne teslim etti. Bu üç günde Hazırlık Komitesi bu komisyon raporları üzerinde duracak ve raporlara kongreye sunulabilecek şekilde son hallerini verecek. Bunun için de ne kadar zaman gerekiyorsa üzerinde o kadar tartışılacak. Bundan dolayı da Hazırlık Komitesi'nin bundan sonraki temel çalışması budur. Aynı zamanda bazı pratik çalışmalar da var. Bunlar üzerinde de çalışma devam ediyor. Kongrenin sloganlarına ilişkinde belli bir toparlanma oldu. Bu hususlarda Hazırlık Komitesi tarafından değerlendirilecek. Şimdi komitenin esas çalışması projeleri ve komisyonların hazırladığı raporları tamamlamaktır."