Rojava’daki ilk kadın enternasyonal şehîdi olan Sarya Özgür, bölgeye ilk gelişinde şöyle der: “Rojava’ya gelmek ve buradaki direnişe katılmak bu bağ için büyük önem taşıyor. ‘Nerede bir ezilen varsa biz oradayız’ şiarını temel alıyoruz. Tüm ezilen ve sömürülenlerin de öncülüğünü yaparak onlar için mücadele etmenin önemli yeridir, Rojava.”
Dosyamızın ikinci bölümünde Kobanê’de yaşamını yitiren MLKP (Marksist-Leninist Türkiye Komünist Partisi) komutanlarından Sarya Özgür’ün (Sibel Bulut) yaşamı ve Kobanê’ye kadar uzanan mücadele serüvenine değineceğiz.
MÜCADELESİNE GENÇ YAŞLARDA BAŞLADI
1986 yılında Bakûrê Kurdistan’ın Dersim kentinde dünyaya gelir. Genç yaşlarda örgütlü mücadele içerisinde yer almaya başlar. İstanbul ve Van gibi kentlerde mücadele yürütür. Türkiye’de yayınlanan Atılım gazetesinin de bir dönem yazı işleri müdürlüğünü yapar. Yoldaşları tarafından adanmışlık ve amacındaki netlikle bilinen Sarya, sürekli Türk halkının kurtuluşunun Kürt halkının özgürlüğünden geçtiğini belirtir. Bu durumu ‘Kader bağı var’ olarak değerlendiriyordu. Ekim 2013 tarihinde Rojava’ya gelişinde de buna vurgu yaparak şu ifadeler kullanıyor:
“Kader bağımız var. Rojava’ya gelmek ve buradaki direnişe katılmak bu bağ için büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra biz komünistlere de görev düşüyor. ‘Nerede bir ezilen varsa biz oradayız. Dünyanın neresinde ya da hangi ülkesinde olursa olsun’ şiarını kendimize temel alıyoruz. Tüm ezilenlerin ve sömürülenlerin yanında olmak. Onların öncülüğünü yapmak ve onlar için mücadele etmek. Rojava'nın bizim için önemi budur."
‘ÖN SAFLARDA SAVAŞTI, DURMADI, ÖĞRETTİ, ETKİLEDİ’
“Devrime geldim, yeni bir Sarya yaratmaya geldim. Diğer Sarya’yı sınırlarında ötesinde bıraktım” diyerek geldiği Rojava’da ilk başlarda Halk Savunma Birlikleri (YPG) karargahında bir süre bölgeye alışmak için kalır. Hareketli bir taburda Rojava’daki ilk mücadelesine başlayan Sarya Özgür, tüm operasyon ve eylemlerde ön safta yer alır. Mücadelenin gerekleri doğrultusunda iki ay sonra ağır silahlar taburuna gider. Bölgede yaşadığı dil sorununa rağmen insanlarla iletişim kurma ve çevresinde etki yaratma noktasında oldukça büyüleciydi. Kendini ve çevresindeki daha fazla öğrenme ve gelişme azmine itmede inanılmazdı. Bilmediği bir şey varsa biliyormuş gibi yapmaz ama onu öğrenmek için çaba içerisindeydi. Öğretirken öğrenen bir komutandı.
‘İNSANLIK GÖREVİDİR, BU HAKLI KAVGANIN TAM ORTASINDA OLMALIYIM’
“Kobanê’nin yanında olmak her onurlu insanın görevidir. Vicdan sahibi olan herkes bu savaşta, Kobanê halkının yanında olmalıdır. Bir komünist olarak ben bu haklı kavganın tam ortasında olmalıyım” diyerek Kobanê’ye geçme talebinde bulunur ve büyük bir adanmışlık, enternasyonal ruhla 16 Ekim 2014 tarihinde Cizîrê Kantonu’ndan Kobanê’ye geçer.
Cephede savaşan bir kadın olarak, bir kadın komutan olarak, bir devrimci olarak Şehîd Sarya, devrimin ön saflarında kadın özgürlüğünün olması gerektiğine yürekten inanıyordu. Sarya, o dönem şöyle demişti;
“Rojava Devrimi aynı zamanda bir kadın devrimidir" derdi. "Kadınlar her zaman ikinci cins olarak görülüyor. Ezilirler ve hor görülürler. Bu baskının şiddeti Ortadoğu'da daha fazladır. Rojava Devrimi ile birlikte kadınlar ön plana çıktı. Kadınlar sokaklara döküldü. Ellerine silah aldılar ve savaşmaya başladılar. Cephede savaşıyorlar, şehit düşüyorlar, komutanlık yapıyorlar. Ve gerçekten muazzam bir irade gösteriyorlar. Mücadeleyi kararlılıkla sürdürüyorlar. Cizire bölgesinde de aynı, Kobanê'de de aynı.”
‘SAKİNE CANSIZ'IN YANINA HOŞ GELDİN’ DİYEREK UĞURLANIR
Şehîd Sarya Özgür, 12 Aralık 2014'te DAİŞ çetelerine karşı Kobanê’nin güney cephesindeki direnişte şehit düştü. Rojava'da şehit düşen ilk enternasyonalist kadın oldu. Ölümünde de yaşamdaki hayallerine ve niyetlerine sadık kaldı.
Annesi Zekiye Bulut, Kobanê’de şehit düşen tüm devrimci fedaileri anarken, “Ben onların ayağının tozu, toprağı olurum” der, babası Murat Bulut ise “Kızım ‘Devrimci olan herkes burada olmalı’ sözüyle bir devrimci olarak buraya geldi ve savaştı. Onunla ve tüm şehit yoldaşlarıyla gurur duyuyoruz” mesajında bulunur. Naaşı Dersim’de toprağa verilirken “Sakine Cansızın yanına hoş geldin” diyerek sonsuzluğa uğurlanır.
BİRÇOK YERDE MÜCADELESİYLE VE ADIYLA YAŞIYOR
Şehîd Sarya Özgür’ün direniş ve mücadelelerle dolu adı özgür Kobanê’deki merkezdeki bir caddeye ve MLKP’ye bağlı bir tabura verildi. Halk onun anısıyla Kobanê’deki o caddede sürekli anma etkinlikleri düzenlerken MLKP’li yoldaşları da “Sarya yoldaşın silahı artık yoldaşlarının elindedir ve zafere kadar susmayacaktır” diyerek mücadelesini sürdürür.
Partili yoldaşları, "Kadınlar söz konusu olduğunda daha duyarlıydı, kadınların eğitimine önem verilmesi gerektiğine inanırdı. Kadın yoldaşlığı için özgürlük şart! Rojava Devrimi'nin bir kadın devrimi olduğunu her fırsatta, yaptığı her konuşmada dile getirmesi güçlü inancının bir ifadesiydi. Buna inanıyordu çünkü kadın devriminin gerçek yansımalarını, değişim iradesini kendi pratiğinden görüyordu. Erkek yoldaşlardan gelişen egemen yaklaşımlara tahammül edemiyordu. Bu konuda refleksi sadece kendisi için değil, tüm kadın yoldaşları için eşitti. Ortamdaki bir kadını zayıflatan bir yaklaşımın sadece o kadını değil, tüm kadınları zayıflatacağının bilincindeydi. Kadın yoldaşlarını savunurken, onların sorun karşısındaki pasifliğine karşı da mücadeleciydi. "Kadınlar olarak birbirimizi korumak zorundayız ama her zaman korunacak birileri vardır. Bu nedenle her kadının kendini koruyacak ve savunacak güce ve yeteneğe sahip olması zorunludur" diyordu.
Sarya Özgürler ve nice yoldaşları bugün Kobanê’yi zafer yeri yaptılar. Belki zafer halaylarına katılamadılar ancak Kobanê halkı onları unutmayacak yoldaşları mücadele bayraklarını asla düşürmeyecek. Kobanê halkı adının verildiği Şehîd Sarya Özgür Caddesi’nde her geçtiğinde onu ve bitmek bilmeyen mücadelesini anacaktır…
YARIN: Rojava Devrimi’nin enternasyonal şehitleri – III : Rojvan Kobanê