Rohani: İsrail ve ABD ile ilişkilerinizi gözden geçirin

İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarına Türkiye’de göstermelik şovlarla ‘cevap verilirken’, İran, tüm Müslüman ülkelerin İsrail ve ABD’yle ilişkilerini ‘gözden geçirme’ çağrısı yaptı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Rohani, ABD’nin büyükelçiliğini İsrail’in başkenti olarak tanıdığı Kudüs’e taşıma kararı sonrasında İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesine katılmıştı.

İsrail ile tüm ekonomik ilişkilerini devam ettiren ve hiçbir yaptırım yapmadan Filistin üzerinden oy devşirmeye çalışan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede hamasi söylemlerde bulundu.

Zirvede konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Rohani ise, Filistin halkıyla dayanışmak isteyen Müslüman ülkelerin daha sert bir tutum almalarını istedi. Rohani, üye ülkelerin İsrail’le tüm ilişkilerini kesmeleri çağrısı yaptı.

Rohani, İİT üyelerinden ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’yle (ABD) ekonomik ve ticari ilişkilerini gözden geçirmeleri gerektiğini de söyledi.

İran’ın aksine diğer ülkelerin İsrail’in Filistin politikasına karşı tavırları genellikle hamasi söylemlerle sınırlı kalıyor. Filistin halkının acılarını dahi oya devşirmekten geri durmayan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün neredeyse hiçbir dünya ülkesinde olmayan bir tarzda Kudüs için düzenlenen mitinge katılmıştı.

Devlet yönetiminin bu tür eyleme katılmasının AKP yandaşları arasında dahi hoş karşılanmadığı Türk medyasına yansıdı. Zira hükümetlerin bu tür konularda icra makamı olarak şikayetten ziyade yaptırım yapmalarının daha doğru olduğu biliniyor.