RedHack davasında tutuklu üç sanıða tahliye

RedHack davasında tutuklu üç sanıða tahliye

Türk yargısı tarafından RedHack üyesi oldukları iddiasıyla tutuklanan gençler bugün hakim karşısına çıktı. Haklarında 24 yıla kadar hapis cezaları istenen 3’ü tutuklu 10 sanık suçlamaları reddetti, hakim tutuklu sanıkların tahliyesine karar verdi.

Ýlk kez bir hacker grubu “silahlı terör örgütü” olarak bir davaya konu oluyor. Ýnternet üzerindeki paylaşımları ve baðlantıları nedeniyle gözaltına alınıp tutuklanan gençler "terör örgütü üyesi olmamakla beraber, silahlı terör örgütü adına suç işlemek" suçundan yargılanıyor.

Savcı iddianamesinde ayrıca 3’ü tutuklu 10 kişiyi "bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına hukuka aykırı olarak girmek, bilişim sisteminin işleyişini engellemek ve bozmak, kişisel verilerin ele geçirilmesi ve yayımlanması, gizli bilgileri temin etmek" ile de suçluyor.

Ankara 13. Aðır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmayı izleyen Hürriyet gazetesinin aktardıðı bilgilere göre duruşmada lise öðrencisi Uður Cihan Okutulmuş yaptıðı savunmada “Herhangi bir silahlı örgüte üye deðilim, örgüt adına da suç işlemedim. Ankara Emniyeti’nin sitesine, izinsiz girip siteyi çökertmedim. Bilgisayar kullanma becerim de siteyi çökertecek kadar deðildir. Zaten bilgisayarımda da siteyi çökertecek programlar yoktur. Benim bilgisayarımdan Ankara Emniyeti’nin sitesine girdiðime ilişkin delil de yoktur” dedi.

“Ankara Emniyeti’nin sitesine girildiðini ben Facebook’tan öðrendim. Hakkımdaki bilirkişi raporunda da siteye girdiðime ilişkin bir suçlama yoktur” diyen Okutulmuş, şunları söyledi: “Redhack’in bir tüzüðünün olduðunu da savcılıkta öðrendim. Sanıkların hiçbirini tanımıyorum. Lise son sınıf öðrencisiyim. 9 aydır tutukluyum. Yeterince maðdur oldum. Daha fazla maðdur olmamak için tahliyemi istiyorum."

Mersin Üniversitesi’nde iki yıllık Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama Bölümü öðrencisi Duygu Kerimoðlu, “Bana yönelik suçlamalar bazı yazılar, okuduðum bazı haberlerdir. Hakkımdaki suçlamalar asılsızdır. Redhack üyelerini internet ortamında bile tanımıyorum. Ben Ankara Emniyet Müdürlüðünün sitesini hacklemedim” dedi.

Kerimoðlu, Facebook’ta yaptıðı bir yorumunun çarpıtılarak delil haline getirildiðini söylerken, “Yılmaz Güney ve Deniz Gezmiş’in fotoðrafları var sayfamda. Bunların hiçbiri terör örgütü üyesi deðildir” ifadelerini kullandı.

Sanıklardan Alaattin Karagenç de benzer şekilde,"Ankara Emniyet sitesine yasadışı olarak da girmedim. Böyle bir eylemim yok. Ankara emniyet sitesine girdiðime ya da belgeleri çaldıðıma ilişkin herhangi bir delil yoktur” diye savunma yaptı. Karagenç, “Rehdack’i internetten, merakımdan tanıdım. 9 aydır tutukluyum. Maðdurum. Emniyet çaðırsaydı, gider bilgi verirdim. Haksız şekilde tutuklandım. Tahliyemi istiyorum” diye ekledi.

Savunmalar ve savcı mütalaası ardından mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Duygu Kerimoðlu, Alaaddin Karagenç ve Uður Cihan Okutulmuş’un tahliyesine karar verdi.

REDHACK: ADALETSÝZLÝÐE TOKAT GÝBÝ CEVAP

Davada yargılananların kendileriyle hiçbir ilgisi olmadıðını defalarca açıklayan RedHack ise mahkeme kararı ardından Twitter hesabı üzerinden “Bu ZAFER halkın adaletinin bir avuç sömürücünün adaletsizliðine tokat gibi cevabıdır” dedi. RedHack, “Neymiş? Demek ki korkmadan, sinmeden, kaçmadan, biat etmeden, eyvallah çekmeden, el ayak öpmeden de zafer kazanılabiliyormuş” diye ekledi.