PKK hareketi Sakinelerle özgür kadın geleneğini yarattı

PKK hareketi Sakinelerle özgür kadın geleneğini yarattı

PKK’nin kuruluşunun 36. yıl dönümü vesilesiyle mücadelede ki kadın rolünü ve vardığı noktayı konuştuğumuz yazar Salih Sezgin, bugün kadınlarının dirençli duruşunun arkasında Paris’te hain bir suikast sonucunda hayatını kaybeden Sakine Cansız’ın olduğunu ifade etti. Sakine’nin sadece kadınlar açısından değil erkeklerin de kadına yönelik yaklaşımında belirleyici bir rol oynadığına dikkat çeken Sezgin, kararlı duruşuyla kadın-erkek herkese örnek olan Sakine Cansız’ın, PKK ideolojisi ve mücadelesiyle her yönüyle bütünleştiğini vurguladı.

Salih Sezgin diğer bir adıyla Yılmaz Sezgin, faşizmin en yoğun yaşadığı 1980’lı yıllarında bir direniş kalesi haline gelen Diyarbakır 5 no’lu cezaevinde tutukluydu. Sezgin, uygulanan en insafsız işkence ve zulümlere karşı kahramanca direnen devrimcilerden biriydi. PKK’nin ilan edildiği 27 Kasım 1978 tarihinde henüz 17 yaşında olan Salih Sezgin, o sabahı dün gibi hatırlıyor. 27 Kasım dendiğinde insanın ister istemez 36 yıl öncesine gittiğini ifade eden Sezgin, “O dönem Urfa’nın Birecik ilçesinde oturuyordum. Daha 17 yaşındaydım . Hiç unutmam, Sabah kalktığımızda Birecik de ki her köşe, her duvar Partiya Karkerên Kurdistan (PKK) yazılarıyla donatılmıştı. O zaman uzun soluklu bir mücadeleye başlangıcı olduğunu henüz farkında değildim ancak o sabah bedenimi saran o heyecan ateşlenen büyük bir mücadelenin habercisi gibiydi ” diyor.

PKK SAYESİNDE ÖZGÜRLEŞTİK!

PKK mücadelesinin Kürt halkına kendi kimliğini, öz güvenini kazandırdığını belirten Sezgin, hareket sayesinde devlet eliyle kendi özüne yabancılaşan Kürt halkının biz kimiz, neyiz? sorusuna cevap bulduğunu vurguladı. “O güne kadar kimliğimize, kendimize yabancıydık” diyen Sezgin, “PKK‘nin doğuşu ve mücadelesi sayesinde tekrar kendi benliğimizle buluştuk ve kimliğimizin, kültürümüze yönelik devlet asimilasyonun önüne set çekerek özgürleşmeye başladık” diye konuştu.

KADININ GÜCÜNÜ SAKİNE ARKADAŞIN SAYESİNDE FARK ETTİM

PKK mücadelesinin aynı zamanda bir kadın devrimi olduğunu, bu mücadele kadının belirleyici bir rol oynadığını hatırlatan Sezgin, özgür kadın kimliğini yaratan hareketin, Kürdistan ‘da erkeklerin kafasına devlet erki ve sistemin tarafından yerleştirilen kadına yönelik feodal bakış açısını da yıktığını kaydetti. Kendisinin çocuk ve gençliğine bu yanılgıya düştüğünü, kadınların bu kadar mücadeleci, dayanıklı ve dirençli olduğunu ilk kez PKK kurucularından Sakine Cansız şahsında farkına vardığına dikkat çeken Sezgin, kararlı duruşuyla herkese örnek olan Sakine Cansız’ın PKK ideolojisi ve mücadelesiyle her yönüyle bütünleştiğini vurguladı.

HEP YAZMAMA TEŞVİK ETTİ

Sakine ile ilk kez Diyarbakır zindanında karşılaştığını, 1991 yılında ise sürgün edildiği Amasya cezaevinde tanışma fırsatını bulduğunu aktaran Sezgin, anılarını şöyle anlattı: “Amasya cezaevinde haftada bir kere, diğer koğuşlarla görüşmeler yapma olanağımız vardı. Sakine arkadaşı ile gerçekleşen o görüşler esnasında tanıştım. Disiplinli, direnişçi, paylaşımcı, yardımsever, hem düşman karşısında hem de yoldaşları arasında sözünü esirgemeyen, her lafının kurşun etkisi yaratan, insanın gözünün içine bakarak konuşan ve dik duran duruşu ve kişiliğiyle hemen dikkat çekiyordu. Onun yanında olduğunda mutlaka bir otorite, bir disiplin hissediyordun. Öyle ki kendi duruşunu da hemen otomatik olarak toparlıyordun. Onu bu duruşu senin üzerine büyük etkiler bırakıyor ve o etkiyle de kendine yöneliyordun. Cezaevinde koğuşlar arası birbirimize notlar atıyorduk. Kağıtları top haline getirip bir çatıdan bir diğer çatının havalandırmasına atıyorduk. Bazen bu notlar çatıda da kalsa, çoğu zaman ulaşacağı noktaya ulaşıyordu. Ben Sakine arkadaşa hep not yazardım. Soru sorardım. O dönem yazım çok kötüydü. O nedenle not gönderirken hep utanırdım ve çoğu zaman Muzaffer arkadaşa yazdırdım. Bunu fark eden Sakine arkadaş bana not gönderip, iyi yazdığımı yazmaya devam etmem gerektiğini söyleyerek, beni hep yazmaya teşvik etti. Umutsuzluğa kapıldım her noktada, hep yardımcı oldu. Görüşe gittiğimiz zaman hiçbir ayrım yapmadan tüm arkadaşlarının sorunlarını dinlerdi ve kimin telkine ihtiyacı olduğunu, kimin sorun yaşadığını hemen anlardı”.

SAKİNE’NİN DURUŞU BUGÜN KOBANÊ’DE VUCUT BULUYOR

PKK hareketinde kadına yönelik yaklaşımı ilk Sakine Cansız ‘ın sergilendiği pratikten öğrendiğini ve bugün olduğu kişiye dönüşmesinde, Sakine Cansız ‘a borçlu olduğunu vurgulayan Sezgin, hain bir suikast sonucu hayatını kaybeden Cansız’ın PKK’nin dünden bugüne kadın özgür ve dirençli duruşunda temel taşlardan biri olduğunu vurguladı. Sakine Cansız’ın kararlı duruşunun bugün Rojava, Şengal, Kobanê’de direnen kadınlarla kendini gösterdiğini altını çizen Sezgin, Sakine Cansız ‘in ışığının tüm Kürt kadınla vücut bulduğunu ve hiç sönmeyeceğini ifade etti.