Pınar Sakık Tekin: Halk iradesini gösterdi

DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin, halkın büyük bir irade ortaya koyduğuna değinerek, “Newroz alanlarından çıkan sonuç şudur ki, kayyumlar tarihe gömülmüştür” dedi.

NEWROZ DEĞERLENDİRMESİ

DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin, milyonlarca kişinin katıldığı Newroz’da AKP-MHP iktidarının özel savaş politikalarına ve irade gaspına karşı net bir duruş ortaya koyulduğunu söyledi.

Pınar Sakık Tekin, Newroz’un startını verdikleri andan itibaren tüm il, ilçe ve mahallelerde halkın kendi Newroz’unu kutladığını belirtti. Pınar Sakık Tekin, 1990’lar ruhunun sokaklarda canlandığını ifade ederek, “Neredeyse sokağının önünde ateş yakmayan Kürt kalmadı. Bu yıl çok farklı bir ruh ve iradeyle Newroz karşılandı. 57’si merkez olmak üzere onlarca yerde Newroz kutlandı. Türkiye, Kurdistan ve Avrupa kentlerinde milyonlarca Kürt, Newroz ateşini yükseltti. Biz de Amed’de büyük Newroz’un ev sahipliğini yaptık ve sadece Newroz için bin kişi görev aldı. Havanın yağışlı olması ve Ramazan ayı olmasına rağmen Newroz alanında iğne atsan yere değmez bir kitleye ulaşıldı. Bu, Kürt halkının sadece Newroz kutlaması değildi, bu yüz yıllık asimilasyon politikasına, kayyumlara, AKP-MHP iktidarına verilmiş bir cevaptı” dedi.

‘KAYYUMLAR TARİHE GÖMÜLDÜ’

Newroz’da öne çıkan mesajın ise Kürt sorununun çözümü olduğunu belirten Pınar Sakık Tekin, şöyle devam etti: “Sayın Abdullah Öcalan ile görüşmelerin başlaması, çözümün sağlanması halkın en büyük talebiydi. Hem Newroz hem seçim çalışmaları için buluştuğumuz tüm halktan bu talebi dinledik. Tüm Kurdistan’ın, Ortadoğu’nun ve Türkiye halklarının ortak talebi, savaşa karşı barışın sağlanması ve Kürt sorununun çözüme kavuşmasıdır. Sayın Öcalan’a yönelik ağırlaştırılarak sürdürülen tecrit tüm toplumu etkisi altına almış durumda. Halk bunun farkında ve bu bilinçle ‘Önderliğimizin özgürlüğü hepimizin özgürlüğüdür’ diyerek, alanlardan tecridin sonlanması çağrısında bulunuyor. Newroz vesilesiyle bir kez daha anladık ki, tecrit tüm halklar için bir sorundur ve toplumsal barışın sağlanması için tecridin bir an önce son bulması gerekmektedir. Seçim ve Newroz şiarımız olan ‘Rabe’ tüm halkımız nezdinde karşılık buldu. Partimiz ‘rabe’ dedi ve milyonlarca kişi alanlardan buna cevap oldu. Newroz alanlarından çıkan sonuç şudur ki; kayyumlar Kurdistan’da tarihe gömülmüştür ve esamesi okunmayacaktır.”

HİÇBİR SALDIRI GERİ ADIM ATTIRAMADI

Pınar Sakık Tekin, saldırı ve baskıların halka geri adım attıramadığını ifade ederek, şunları söyledi: “Tekçiliği dayatanlara karşı halkımız çoğulculuğu ve birliği savundu. Aslında Newroz alanlarından en öne çıkan mesajlardan biri de birlikti. Halk dört parçada ulusal birlik istiyor. Kürtlerin dört parçada birleşmesini ve sınırların kalkmasını istiyor. Biz yıllardır bunun mücadelesini yürütüyoruz, ancak tabii ki tek taraflı bir uğraş ve mücadele tek başına sonuç getirmiyor. Bu Newroz’da en çok konuşulan şeylerden biri de Leyla Zana oldu. Uzun bir zamandan sonra kopamadığı duygularıyla yeniden gelmesi ve halkının gönlündeki yerini korumasıyla büyük bir etkileşim yarattı. Halkta büyük bir karşılık buldu ve aslında 20 yıl öncenin atmosferini hissettirdi. Bu da önemli bir etki oldu aslında. Güçlü bir moral ve motivasyonu da beraberinde getirdi.

HER OY, KAYYUMLARA TOKAT OLACAK

Bizler de tüm bu açığa çıkan duygular, halkta bırakılan etkiler ve halkın genel olarak yarattığı etki ve kararlılıktan yola çıkarak yerel seçimlere gidiyoruz. Önümüzde 5 gün var ve Kurdistan halkı bir kez daha iradesini gasp eden zihniyete karşı en net cevabı verecek. Sandıklardan çıkan her oy kayyumlara bir tokat olacaktır. Kürt halkının iradesini tehdit, saldırı, baskı, tutuklamalarla gasp edebileceğini sananlar, Kürt halkının dik duruşuyla bir kez daha yüzleşecekler."