Paylan: Hem Meclis'te hem de sokakta mücadeleyi büyüteceğiz

HDP Amed Milletvekili Garo Paylan, yeni yasama döneminde partilerinin Meclis'te ne yapacağını ve Meclis'in ne kendileri için ne anlama geldiğini değerlendirdi. Paylan, "Hem Meclis'te hem de sokakta bu mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.

Temmuz ayının ortalarından beri tatilde olan TBMM, 1 Ekim tarihi itibariyle açıldı. Meclis açılır açılmaz savaş politikalarını devam ettirmek için Irak ve Suriye'ye dair savaş tezkeresini uzatmak için oylama yaptı. Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) dışındaki tüm siyasi partiler tezkereye 'Evet' yönünde oy kullandı. Aynı zamanda iç tüzük değişikliği ve yıl bütçe görüşmelerinin yapılacağı Meclis, önümüzdeki günlerde epeyi hareketlenecek gibi görünüyor. Tüm bunların yanı sıra Meclis'in üçüncü partisi olan HDP'nin yeni yasama yılında Meclis'te neler yapacağı merak konusu. HDP Amed Milletvekili Garo Paylan, HDP'nin Meclis'te nasıl bir yol izleyeceğini ANF'ye anlattı.

HDP'nin Türkiye'yi demokratikleştirme iddiasında olan bir parti olduğunu belirten Paylan, AKP'nin tüm devlet aygıtlarını bu partiyi Meclis'in dışına atmak için kullandığını kaydetti.

Eş genel başkanları ve on binlerce partili yoldaşlarının tutuklandığını söyleyen Paylan, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "AKP, cumhurbaşkanı adayımızı içerde rehin tutarak seçim kampanyasını özgürce yürütmesini engelledi. Buna rağmen halkımız iradesini korudu ve HDP'yi güçlü bir şekilde Meclis'e gönderdi. Aslında bu şekilde de AKP'yi Meclis'te azınlığa düşürdük. Her ne kadar MHP ile bir iktidar kurmuş olsalar da, AKP artık tek başına iktidar olamıyor. Bu da sonuçta muktedirin 400 vekil iddiasının önüne geçen HDP'nin iddiası sayesinde oldu."

'AYDINLIĞA ULAŞMAMIZ YAKINDIR'

Tayyip Erdoğan'ın medyayı, parlamentoyu susturmaya çalıştığını ve bunlarla beraberde yargıyı bir sopa olarak kullandığını vurgulayan Paylan şöyle konuştu: "Ama bütün bunlara rağmen HDP Meclis'te ve halk adına muhalefetini yapmaya devam edecektir. Belki halkımız bizi çok fazla göremiyor. Çünkü ana akım medya bizi hiçbir şekilde göstermiyor. Ama biz yetkin bir biçimde Meclis'te muhalefetimizi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Ama muhalefet sadece Meclis'te olmaz. Muhalefet, fabrikada, atölyede, evde, sokakta her yerde olur. Bizde elimizden geldiğince halkımızın yanında ve tüm mücadele alanlarında olmaya çalıyoruz. Bu devran eninde sonunda dönecek. Karalığın belki en derin noktasındayız ama sabahın aydınlığına ulaşmamız yakındır. Hepimizin birlikte mücadelesi ile bunu başaracağız."

'SİZ BENİM NOTERİMSİNİZ' MESAJI

Yeni yasama yılında cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'in açılışında yaptığı konuşmaya da değinen Paylan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Tayyip Erdoğan konuşmasında Meclis'e 'Siz benim noterimsiniz' mesajını verdi. AKP vekillerini bizler ne kadar ikna etsek de sarayın iradesi karşısında oy kullanamıyorlar. Ama buna rağmen biz muhalefetimizi yapıyoruz. Daha dün bir yasa geçerken muhalefetimizle içeriğini halk ve emekçiler adına değiştirebildik. O açıdan faşizmin bu kadar kurumsallaştığı bir yerde Meclis, sendika ve sokak başta olmak üzere her mecra önemlidir. Herkes kendi bulunduğu alandan mücadeleyi büyütmelidir. Biz, hem Meclis'te hem de sokakta bu mücadeleyi büyüteceğiz. Tabii ki Meclis her şey değildir, sadece bir araçtır. Bu aracı da halkımızın bize verdiği yetki çerçevesinde kullanmaya devam edeceğiz."