Paris Türkiye’nin yargılanacağı ‘Tribunal’e hazırlanıyor

Fransa’nın başkenti Paris’te Türk devletinin işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçların yargılanacağı “Uluslararası Tribunal”e destek artıyor.

Uluslararası Tribunal, 15-16 Mart tarihlerinde Çalışma Borsası (Bourse de Travail) binasında gerçekleşecek. 40 dolayında uluslararası kurum ve 300 dolayında şahsiyetin desteğini alan mahkemeyi tartışmasız bir ahlaki meşruiyete sahip 7 hakim yönetecek.

Türkiye, Kürdistan ve Avrupa’dan onlarca kişinin şahitlik yapacağı mahkeme, özellikle AKP iktidarı döneminde işlenen savaş suçları ile Paris’te 9 Ocak 2013’te üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesinde devletin rolünü yargılayacak.

Mahkeme, Uluslararası Demokrat Yargıçlar Derneği, Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Yargıçlar Derneği, Almanya merkezli hukukçular derneği MAF-DAD ve Brüksel Kürt Enstitüsü inisiyatifinde kuruldu.

Bir vicdan mahkemesi olan Uluslararası Tribunal ya da Kalıcı Halk Mahkemesi, ilk olarak 24 Haziran 1979’da Bologna’da kuruldu. Model olarak Bertrand Russel ve Jean-Paul Sartre’ın Vietnam’daki Amerikan suçlarını yargılamak için kurduğu Russel Mahkemesi’ni esas alıyor. Kalıcı Halk Mahkemesi, meşruiyetini halkların haklarına ilişkin farklı uluslararası kurumların kabul ettiği deklarasyonlara dayandırıyor. Halklara yönelik işlenen suçlar kapsamında hiçbir uluslararası yargı kurumunun yargılamadığı ve yeterli bağımsız-tarafsız güvence sağlamadığı durumlarda, Kalıcı Halk Mahkemesi meşru bir mahkeme olarak ortaya çıkıyor.

Paris’teki mahkemenin temel sanığı Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olacak. Diğer bir çok hükümet yetkilisi ile ordu komutanları ve Türk istihbarat teşkilatı şefi de yargılanacak isimler arasında. Mahkeme kararını iki ay sonra Mayıs ayında açıklayacak. Bu amaçla da Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda bir basın toplantısı yapılacak.

Tribunal iki gün boyunca canlı olarak internetten de izlenebilecek. Yüzlerce kişinin beklendiği mahkemeye şimdiden çok sayıda kişi görüntülü mesajla destek verdi. Tribunal’in kendi internet sitesi (http://tribunal-turquie-kurdes.org) ve YouTube kanalı var. Ayrıca Facebook gibi sosyal ağlarda da aktifleşti.

FRANCESCHI: HALKLAR ULUSLARARASI TOPLUMUN YAPMADIKLARINI YAPIYOR

Yazarlar Patrice Franceschi ve Janet Biehl, Avrupa Parlamentosu’nda birleşik sol grup GUE/NGL’den Gabi Zimmer ile Fransız Ortadoğu uzmanı Gérard Chaliand, mahkemenin YouTube kanalına konuşarak desteklediklerini açıkladı. Franceschi, mahkemenin Türk devleti açısından bir zorunluluğu olmasa da çok önemli olduğunu altını çizerek, en azından Türkiye’nin Kürtlere yaptıklarının bilinmesini sağlayacağını kaydetti. Efrîn’de de etnik temizlik yapıldığını belirten Fransız yazar, “Uluslararası toplumun yapmadıklarını halklar yapabildikleri ölçüde yapıyor” diyerek mahkemenin neden kurulduğuna işaret etti.

BIEHL: BİR DİKTATÖRE MEYDAN OKUMAK FAYDASIZ DEĞİLDİR

Janet Biehl, “Bir diktatöre meydan okumak hiçbir zaman faydasız değildir” dedi. Erdoğan rejimini kast eden Biehl, “Bu çok korkunç bir diktatörlüktür. Kürtleri katlediyor. Ve onların Türkiye’deki topluluklarını yok ediyor. Onları eleştiren insanları başka ülkelerde de katlediyor. Şu anda barışçıl Efrin bölgesini işgal ediyor” dedi. Biehl, Türk Cumhuriyeti’nin bugün geldiği durumu ortaya koyacak bilgileri toplamanın çok yararlı olacağını kaydetti.

ZIMMER: ERDOĞAN HÜKÜMETİ HER GÜN SUÇ İŞLİYOR

Gabi Zimmer, “Türk hükümeti, Erdoğan hükümeti her gün suç işliyor” dedi. Hem içerde hem dışarıda suç işlendiğini belirten Zimmer, “Bu nedenle Türk devletinin bu cezasızlığına son vermek gereklidir” diye ekledi. Birleşik Sol’dan Zimmer, Uluslararası Tribunal’ı da bu nedenle desteklediklerini belirterek, “Sonuç alacaksınız” diye kaydetti.

CHALIAND: VİCDAN MAHKEMESİ ÖNEMLİ

Türkiye ve Kürtler konusunda önemli çalışmaları olan Gérard Chaliand, mahkemeyi tamamen desteklediğini belirterek, Vietnam zamanında da Danimarka’da Russell mahkemesinde tanıklık ettiğine dikkat çekti. Challiand, “Böyle bir vicdan mahkemesinin, devletlerin yapmadığını yaparak insanların tanıklıklarını dinlemesi önemlidir” dedi.