Paris şehitleri Dersim, Mersin ve Maraş'ta anıldı

Paris'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şeylemez, defnedildikleri kentlerde anıldı.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013'te Türk devleti tarafından katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez, defnedildikleri kentlerde anıldı.

DERSİM

Sakine Cansız, Dersim’deki mezarı başında anıldı.
Tevgera Jinen Azad (TJA) ve HDP Dersim Kadın Meclisi üyeleri, katledilen Cansız için önce HDP İl Örgütü binasında bir anma programı düzenledi. Anmaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun katıldı.  
Etkinlikte Cansız, Fidan ve Şeylemez’in yanı sıra Şırnak’ın Silopi ilçesinde 4 Ocak 2016'da katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar'ın fotoğrafları da yer aldı.
Kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan anmada ilk olarak HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun konuştu.
Coşkun, Paris’te katledilen kadınlarla birlikte doğrudan kadın mücadelesinin hedef alındığını belirterek, Sakine Cansız’ın kadın özgürlük mücadelesinin öncüsü olduğunu söyledi. Sakine Cansız’ın maruz kaldığı devlet baskısı ve işkenceleri hatırlatan Coşkun, hiçbir zaman bunlara boyun eğmeyen Cansız’ın direnişiyle bir sembol haline geldiğini ifade etti.
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise Sakineler'in katledilmesinin çözüm karşıtlığı olduğunu söyledi.
Aydeniz, “Yürüttükleri bütün katliamlara rağmen bu halk onlara diz çökmedi. Çünkü biz ölümü çokça deneyimledik. Paris ve Silopi’de katledilen kadın yoldaşlarımızın hakikat arayışı ve özgürlük sevdasının sonuna kadar yürütücüsü olacağız” mesajlarını verdi.
Parti binasında gerçekleştirilen etkinlik sonrası milletvekilleri, partililer ve halk, Cansız’ın kabrinin bulunduğu Belediye Asri Mezarlığı’na gitti. Cansız’ın mezarına karanfiller bırakan grup, çerağlar yaktı.
Burada düzenlenen anma sonrası yeniden parti binasına gelen halk, Cansız'ın mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimini izledi.

MARAŞ

Fidan Doğan ise, Maraş'ın Nurhak ilçesi Barış beldesine bağlı Hançıplak Mahallesi'nde bulunan mezarı başında anıldı.
Anmaya HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ile partimin Antep, Urfa, Adıyaman ve Maraş il, ilçe örgütleri yöneticileri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve Barış Anneleri’nin de aralarında çok sayıda kişi katıldı.
Yapılmak istenen anma öncesinde mezarlık çevresi polislerce ablukaya alınıp, zırhlı araçlar konumlandırıldı. Nuri Çul, İbrahim Usta ve Ahmet Taş isimli kişiler, katledilen üç kadın siyasetçinin fotoğraflarının basılı olduğu pankart gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.
Doğan'ın mezarı başında bir araya gelenler adına konuşan HDP'li Başaran, 7 yıldır katliamın aydınlatılması için hiçbir adım atılmadığını ve Ömer Güney'in ölümünden sonra dava dosyasının kapatıldığını ifade etti.
Başaran, "Biz biliyoruz ki bu olay gerçekleşmeden önce MİT ve iktidar bir çok yerde bu olayların yaşanabileceğini söylemişlerdi. Ömer Güney'in MİT çalışanı olduğu ortaya çıkmıştı. Bu katliam iktidarın iradesiyle gerçekleştirilmiştir ve bu nedenle açıklığa kavuşturulmuyor. Bu acı 7 yıldır hep taze duruyor" diye konuştu.
Katliamla Kürt kadın mücadelesinin yok edilmek istendiğini vurgulayan Başaran, "O günden bugüne Kürt kadınları mücadelesini daha da büyüterek faşizme, tekçiliğe, asimilasyona karşı alanlarda olmaya devam etti" dedi.
Anma etkinliği, saygı duruşunda bulunulup Doğan'ın mezarına karanfiller bırakılmasıyla sona erdi.

MERSİN

Leyla Şaylemez ise, Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Güneykent Mezarlığı'nda bulunan mezarı başında HDP Mersin ve Adana Kadın Meclisleri üyeleri tarafından anılmak istendi. Ancak dün Kuzey ve Doğu Suriye’de ölen 4 Türk askerinden 2'sinin aynı mezarlığa defnedilmesi nedeniyle anma yapılamadı.
Olası bir provokasyona mahal vermemek için kadınlar, Şaylemez’i HDP Mersin İl Örgütü binasında düzenledikleri etkinlikle andı. Anmaya, HDP’li  vekiller Tülay Hatimoğulları ve Muazzez Orhan da katıldı. Anmada katledilen Cansız, Fidan ve Şaylemez için köşe oluşturulup, fotoğrafları karanfillerle süslendi.
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, katledilen kadın siyasetçilerinin kadın mücadelesinin öncüleri olduğunu ve Kürt tarihinin asla unutmayacağını söyledi.
Orhan, 2016 yılında Silopi’de katledilen Pakize Nayır, Sêvê Demir, Fatma Uyar'ı da andı.