'Operasyona Kaymakam katıldı' iddiası

Karayazı’nın Yahya Mahallesi’ne yapılan ve Ahmet Göksu’nun işkence edilerek gözaltına alındığı baskına Karaçoban Kaymakamı’nın da katıldığı iddia edildi.

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) bir heyet, 8 Eylül’de bini aşkın polis ve asker ile onlarca zırhlı araçla baskın yapılan Erzurum’un Karayazı ilçesi Yahya Mahallesi’nde incelemelerde bulundu. HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ve HDP PM Üyesi Semra Demir ile HDP Ağrı ve Erzurum il yöneticilerinin de bulunduğu heyet, gözaltında 4 saat boyunca demir çubuk ve silah dipçiği ile işkenceye maruz kalan ve bugün çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Ahmet Göksu ve serbest bırakılan babası Mehmet Göksu’nun evinde incelemelerde bulundu.

Daha sonra 40 haneli köyün tamamında inceleme yapan heyet, birçok evin kapılarının kırıldığını, evlerin arama esnasında dağıtıldığını, kadın ve çocuklarda dahil olmak yurttaşların kafasına silah dayanarak tehdit edildiğini mahalle sakinlerinden dinledi.

‘BİZE AİT OLMAYAN ÇANTAYI EVİMİZİN İÇİNE ATTILAR’

Heyete görüşen 77 yaşındaki Mehmet Göksu, Karaçoban Kaymakamı Muhsin Duran Kalkan dahil 5 üst düzey bürokratın da operasyona katıldığını iddia etti. Bürokratların sivil araçlarla geldiğini söyleyen Göksu, “Evleri yakmaya ve yıkmaya gelmişlerdi. 4 saat oğluma işkence ettiler. Kaymakam ve bürokratlar evimizin çatısına çıktı. Çatıda bir oynama olmadığı için evi yıkmadılar. Çatıda herhangi bir oynama olsaydı evi yıkarlardı. Evlerden hiçbir şey çıkmadı. Bana dediler ‘Çocuğunun evinde malzeme çıkardık. Çantada bir çift ayakkabı varmış. Normal eşya falan var’ dediler. Bize ait olmayan bir çanta sordular. Ben de dedim ‘siz yalan söylüyorsunuz. O çantayı oğlumun evine siz attınız. Çantada bulunan malzemelerin hiçbiri benim değil’ dedim” diye anlattı.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Heyetten Irgat ise HDP olarak olayın takipçisi olacaklarını belirterek, “Elimizden geleni yapacağız. Burada yapılanlarla Kürt halkına bir mesaj verilmek isteniyor. Ama bütün haksızlıklar ve hukuksuzluklar karşısında duracağız. Sahipsiz bırakmayacağız” dedi.

‘BU BİR SİNDİRME TAKTİĞİ’

HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk de davanın Karaçoban Kaymakamı’nın operasyona katıldığı iddialarına dikkat çekerek, “Ahmet Göksu gördüğü işkenceden dolayı önce Karayazı Devlet Hastanesi’ne kaldırılıyor. Tedavi eden doktor Ahmet Göksu’nun tedavisi için Erzurum Devlet Hastanesi’ne sevk edilmesini istiyor. Doktor ‘Bu insana bu kadar işkence edilmiş bu nedenle iç kanama olabilir’ diyor. Ardından ambulansla Erzurum’a gönderiliyor. Oradaki doktor ‘Hiçbir şeyi yok’ diyor. HDP’ye oy gelen yerlerdir buralar. Buna yönelik halkı sindirme, korkutma, taraf değiştirme amacıyla bu baskılar yapılıyor” ifadesinde bulundu.