Oluç'tan uyarı: Leyla Güven'in talebi bir an önce kabul edilmeli!

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, Leyla Güven'in durumunun kritik olduğu uyarısında bulunarak, derhal talebinin karşılanması gerektiğini söyledi.

Yerel seçim ve güncel gelişmeleri değerlendirmek üzere toplanan HDP MYK toplantısı devam ediyor. Toplantı devam ederken bir basın toplantısı düzenleyen HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

LEYLA GÜVEN'İN DİRENİŞİ

İmralı tecridine karşı açlık grevinde olan Leyla Güven'in direnişine dikkat çeken Oluç, şunları söyledi:

"Bugün Leyla Güven’in İmralı’daki tecridin kalkması için başlattığı açlık grevinin 63’üncü günü. Kritik bir evreye girildi, Leyla Güven’in sağlık sorunları baş gösterdi. Van Milletvekilimiz Bedia Özgökçe Ertan, bugün Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na bir dilekçe ile başvuruda bulundu. Güven’in 13 kiloluk kaybı söz konusu. Yoğun eklem ve baş ağrıları var. Vücutta uyuşma ve sıvı tüketimini reddetmesi, tansiyon düzensizliği, baş ağrısı ve dönmesi var. Bir dizi sağlık sorunu ile karşı karşıya kalan Leyla Güven’in durumunun yerinde incelenmesi için İHİK’e bir dilekçe ile başvurduk ve bu dilekçenin sonuçlarını bir an önce görmek istiyoruz. 

Bir kez daha vurgulayalım ki, 63 gündür açlık grevi yapan Leyla Güven seçilmiş bir milletvekilidir, Hakkari halkının iradesidir, seçilmiş tüm vekillerle aynı haklara sahiptir, ama rehin tutulmaktadır. Bir yerel mahkemenin rehinesi durumundadır. O yerel mahkeme Meclis’in yasama yetkisi üzerinde ağır bir baskı ve vesayet uygulamaktadır. Bu vesayete karşı Meclis sessizliğini daha fazla sürdürmemelidir. Hukuksuz ve insanlık dışı bir şekilde Nisan 2015’ten beri sürmekte olan tecridin kaldırılması için adımlar atılmalıdır. Adalet Bakanlığı ve Meclis Başkanlığı’na bu konuda bir kez daha çağrı yapıyoruz."

PARİS KATLİAMI

Yıl dönümü vesilesiyle Paris'te katledilen Kürt kadın devrimcileri de anan Oluç, "Paris Katliamı barış sürecine dönük büyük bir provokasyondu" dedi.

SURİYE VE TÜRK İŞGALCİ POLİTİKASI

Türk devletinin işgalci politikalarına değinen Oluç, şöyle dedi:

"Bu iktidarın, AKP-MHP ittifakının Kürt düşmanlığı ve fobisi Türkiye’nin sınırlarını aşan bir boyuttadır ve bu gerçeğin bugün bütün dünya tarafından anlaşıldığı ve görüldüğü bir dönemi yaşıyoruz. 

Bu iktidar ve başı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı sıfatı ile Kürtler ile barışı sağlama şansına ve imkanına sahip değildir. Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklama yaptı, “Kürtler kardeşimizdir,  onları en iyi biz savunuruz, koruruz” dedi. Ama yüz ifadesi ve vücut dili bile yalan söylediğini kanıtlıyordu. 

Bir kez daha iktidara şunu hatırlatıyoruz; Suriye’de uzun süredir yaşanan iç savaşın son dönemidir. Yeniden Suriye’de çatışmalı ortamı açığa çıkaracak, savaşın büyümesine yol açacak her türlü adım zararlıdır ve asla kabul edilemez. Bu yanlış yaklaşımdan Türkiye’deki siyasi iktidarın, AKP-MHP ittifakının bir an önce uzaklaşması ve bu tehditten vazgeçmesi gerekmektedir. 

Kürt halkı açısından baktığımızda, o halk Suriye’nin demokratik bir gücüdür. IŞİD’e karşı mücadele etmiş, kendi topraklarından IŞİD barbarlığını def etmiş önemli bir güçtür. Demokratik ve barışçıl bir Suriye’nin inşasında, Suriye’nin sınırları içinde,  demokrasinin sınırlarının geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacak bir güçtür. Bu göz ardı edilemez."

YEREL SEÇİMLER

Oluç, AKP'nin yerel seçimler için hile planı yaptığını söyleyerek, "Kritik yerlerde seçmen kaydırmaları ve hileleri yaşanıyor" dedi ve YSK'yi uyardı.

Oluç, Kürdistan'daki ittifaka da işaret ederek, "Kürt ittifakı ile önemli ve tarihi bir adım attık. 7 Kürt Partisi HDP çatısı altında seçimlere gireceklerini açıkladılar. İttifak olacak yereller ittifakla birlikte yönetilecektir. Atılacak adımlarla daha demokratik bir yönetim anlayışı, halkın katılımını sağlayan katılımcı bir demokrasi anlayışı geliştirilecektir. Kürt illerinde tarihsel olarak atılmış olan bu adımın sonuçlarını önümüzdeki dönemlerde umutla ve heyecanla izleyeceğiz, sürdüreceğiz" diye konuştu.