Nusaybin'de binler Newroz ateşini yaktı

Nusaybin'de binler coşkulu şekilde Newroz ateşini yaktı ve Efrîn direnişini selamladı.

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı 8 Mart Mahallesi’nde bulunan Cegerxwîn Parkı’nda sabah saatlerinde başlayan Newroz kutlamaları tüm coşkusu ile devam ediyor. Siyasi soykırım ve çatışmalarla geçen iki yılın ardından ilk kez kutlanan Newroz’da, devlet güçlerinin yoğun ablukası dikkat çekti. Alanın etrafı polislerce ablukaya alınırken, üzerinde de sürekli heronlar uçuruldu.

KUT: ENGELE İZİN VERMEDİK

HDP Nusaybin İlçe Eş Başkanı Ferhat Kut, alanı dolduran binlere hitap ederek, şöyle dedi: "Nusaybin’de bu Newroz’un yapılmaması için çok çalıştılar. İki senedir yapılmayan Newroz’un üçüncü yılda da kutlanmasına engel olmak istediler. Ama biz buna izin vermedik, Nusaybin halkı buna izin vermedi. Bütün baskı ve zulümlere rağmen bugün bu alanlarda toplandık. '90’lı yıllardaki direnişimiz sonuna kadar devam edecektir."

HDP Mardin İl Eş Başkanı Ali Sincar'ın da sahnede halkın bayramını kutlamasının ardından kentin rehin tutulan seçilmiş siyasetçilerinin cezaevinden gönderdikleri mesajları okundu.

YILDIRIM'IN VE KAYA'NIN MESAJI

HDP Mardin Milletvekilli Gülser Yıldırım'ın Newroz dolayısıyla mesajı şöyle:

“Direniş ve özgürlük ile anılan kentin Newroz bayramını kutluyorum. Nusaybin tarihi boyunca bir an bile zulme ve baskılara boyun eğmedi. İki yıldır yapılanlara da eğmedi. Kürtleri yok etmek isteyen Kawa’nı sadece bir insan olduğunu zannediyor. Ama Kawa yüreği özgürlük ateşi ile atan herkestir. Nasıl ki Kawa o meşalesi ile özgürlüğü halka sunduysa, bugün de biz onun mirasını asla yerde bırakmayacağız. Onun özgürlük ateşini her zaman büyüterek mücadeleye devam edeceğiz. Nusaybin tarihi, Efrin’deki direnişe ışık tutuyor. Bugün Kürdün toprağına el koymak, yağmalamak isteyenlere karşı direnişimiz bir an olsun dinmeyecektir. Dehaq’lara karşı Kawa’nın direnişi sonuna kadar devam edecektir.”

Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde rehin tutulan ve işgal edilen Nusaybin Belediyesi'nin Eş Başkanı Sara Kaya ise mektubunda, "Gözlerinde güneş ve ışık olan Nusaybin’in gençleri ve çocukları; Sizin direnişiniz ve iradeniz karşısında eğiliyorum. Her ne kadar yanınızda olamasam da alanlarda yine coşkuyla her şeye rağmen direndiğinizi biliyorum" dedi.

UCA: ANNELER ACILARINA RAĞMEN BU ALANDALAR

HDP Amed Milletvekilli Feleknaz Uca’nın da aralarında bulunduğu bir grup, Newroz ateşini yaktı.

Ateşin tutuşturulduğu an zılgıtlar yükselirken, kitle sık sık “Bijî berxwedana Efrinê” ve “Bijî serok Apo” sloganları attı.

Uca, kadınların zılgıtları eşliğinde sahneye çıkarak, "Newroz, Mazlum Doğan’dır, özgürlük günüdür. Newroz, Efrîn'dir ve Kürt halkının günüdür. Özgürlük için evlerini ve toprağını bırakmayan, katliamlara karşı ayakta duran Nisêbîna Rengîn’in direnişini önünde eğiliyoruz. Biz Nusaybin halkına borçluyuz. Yürekleri acı ile dolan ama yine de bu alanda olan anneler iyi ki varsınız” diye konuştu.

Uca, '90’lı yıllarda tüm baskılara rağmen alanlara çıkarak direnen halkı hatırlatarak, “Nusaybin hâlâ direniyor ve ayakta. Baskılara karşı boyun eğmiyor. Bizler size ve direnişinize hayranız” diye ekledi.

ÖCALAN SELAMLANDI

Uca, konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve Efrîn işgaline de dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bu Newroz ateşi, özgürlük ve direniş ateşi oldu. Bu ateş ve direniş, bugün Kürdistan’ın dört parçasında aydınlatıyor. Bize ‘köle olun, kendi dilinizden vazgeçin’ diyorlar. Biz de onlara ‘bu kefeni çoktan yırtık’ diyoruz. Ankara barış isteseydi İmralı’ya giderdi. Çünkü barış sadece Sayın Öcalan’ın elinde. İki üç yıl önce verilen mesajlar yeniden okunsun ve ona göre dersler alınsın. Sayın Öcalan’ın Newrozu’nu kutluyoruz.

ÖSO, Şengal’de ve Kobanê’de yaptığı bugün Efrin’de katliam yapmak istiyor. Kimse Efrîn halkını toprağından çıkaramaz. Bugün Kawa milyonlarca insanla yaşıyor ve Dehak’lara karşı ayakta direniyor."

Binelrce kişi Koma Rosida müzik grubunun sahnede seslendirdiği şarkılar eşliğinde halay çekiyor.