Nuriye ve Semih için AİHM kararı bekleniyor

132 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın avukatları Selçuk Kozağaçlı, bu hafta AİHM’e yaptıkları başvurunun kararını beklediklerini söyledi.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın avukatları Selçuk Kozağaçlı, sağlık durumlarıyla ilgili riskin gün geçtikçe büyüdüğünü, ancak tüm olumsuzluklara rağmen bilinçlerinin açık olduğunu ve kararlılıklarının değişmediğini ifade etti.

KHK ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça, 56 gündür cezaevinde ve 132 gündür açık grevinde. Avukatlarının birden çok yaptığı tedbiren bırakılmaları talebi ise defalarca reddedildi. Avukatları Selçuk Kozağaçlı, son durumlarını ANF’ye anlattı.

Kozağaçlı, Nuriye ve Semih’in çok uzun zamandır açlık grevinde olduklarını hatırlatarak, bugün geldikleri aşama itibarıyla görülebilecek tüm belirtileri yaşadıklarını ifade etti. Selçuk Kozağaçlı’nın aktardığına göre; hareket etme kabiliyetlerini ciddi anlamda yitiren Özakça ve Gülmen, hapishane içerisinde tekerlekli sandalye kullanıyor. Bazı koşulları geçen hafta sonundan beri düzeltildi. Bir süredir talep ettikleri havalı yatak ve boyun desteği gibi ihtiyaçları yerine getirildi.

RİSK GİDEREK BÜYÜYOR

Fakat sağlık durumlarıyla ilgili risk, gün geçtikçe büyüyor. Ciddi ağrıları ve önemli düzeyde kas kaybı var. Özellikle bu dönemde böbrek ve kas ağrıları öne çıkıyor.

KARARLILIKLARI DEĞİŞMEDİ

Avukat Kozağaçlı, tüm bu olumsuzluklara rağmen bilinçlerinin açık ve gayet iyi olduklarını belirterek, kararlılıklarında bir değişiklik olmadığını vurguladı. Fakat yine de bu süreçte daha az okuyup daha az yazabildiklerini de aktaran Av. Selçuk Kozağaçlı, Özakça ve Gülmen’in avukat ve aile görüşlerinin engellenmediğini de paylaştı.

DAVA ÜÇ BOYUTLU

Dava aşamasının ise üç boyutlu olduğunu dile getiren Av. Kozağaçlı, şöyle izah etti:

* İlk olarak tutukluluk haliyle ilgili davamız var. Avukatları olarak bu duruma defalarca itiraz ederek bırakılmalarını talep ettik. Bunlar reddedildi. İlk yaptığımız itirazdan sonra Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gittik. AYM de tedbir talebimizi reddedince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdık. Şuan AİHM’de haksız tutuklama ve tedbiren tahliye edilmelerine dair bir başvurumuz var. Bu hafta içerisinde AİHM’in bununla ilgili karar vermesini bekliyoruz.

* İkinci yönü ise yargılandıkları dava; 14 Eylül’e alındı. Ne yazık ki daha erkene alma çabalarımız sonuçsuz kaldı. Nuriye ve Semih’in o tarihe kadar sağlıklı ulaşabilmeleri çok zor görünüyor.

* Üçüncü olarak da işe iade talepleri var. OHAL Komisyonu’nun bu hafta çalışmaya başladığı iddia ediliyor. Bunu göreceğiz ve takip edeceğiz.