Toplu Ýlişkiler Yasa Tasarısı, sendika üyeliðinde noter şartını kaldırdı ancak yerine "e-devlet"i getirdi. Ýşkolu barajını devletçi sendikalar için düşürürken, asgari üyelik şartı ile yeni bir baraj daha konuldu.
TBMM gündeminde bulunan Toplu Ýlişkileri Yasa Tasarısı'nın yasalaşması durumunda sendika üyeliðinde noter şartı kaldırılacak, üyelik ve istifa işlemleri e-devlet üzerinden yapılacak. Ancak, e-devlet uygulamasında SGK kayıtları esas alınacak. Noter şartı kaldırılmış olsa da, sendikaya üyelik ve istifada devlet denetimi getirilmiş olacak.
Ýşçiler yalnızca, işverenlerin SGK'ya yaptıkları bildirimlerde yer alan iş kolundaki sendikalara üye olabilecek. Bu durumda işverenler, sendikalaşma süreçlerinde, SGK'ya yaptıkları bildirimlerde iş kolunu farklı göstererek, işçilerin sendikalaşmasını engelleyebilecek.
4 MÝLYON ÝŞÇÝ NE OLACAK?
Türkiye'de özel sektörde kayıt dışı çalıştırılan 3 milyon 739 bin işçi, SGK'ya kayıtlı olmadıkları için sendikalara üye olamayacak.
E-devletin örgütlenme hakkını ortadan kaldıran sonuçlarından biri de taşeron işçilerle ilgili. Muvazaalı biçimde çalıştırılan taşeron işçilerin, asıl işverenin iş kolundaki sendikalara üye olması ve sendikal hak arama mücadelesine girişmesi de yasayla birlikte engellenmiş olacak. Ýstifa işlemleri, internet üzerinden yapılacaðı için işverenlerin işçileri sendikadan istifa ettirmeye zorlaması kolaylaşacak, işverenler işçilerden e-devlet şifrelerini toplayarak işçilerin sendikaya
üye olup olmadıðını denetleyebilecek.
YENÝ BARAJ GETÝRÝLDÝ
Tasarı, iş kolu barajını, Ekonomik ve Sosyal Konsey'e üye konfederasyonlara baðlı olan sendikalar için yüzde 1'e, bu konfederasyonlara baðlı olmayan sendikalar için yüzde 3'e düşürüyor.
Bununla birlikte, bir sendikanın toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olabilmesi için aranan iş kolu barajına, ek olarak "asgari 2 bin üye" şartıyla yeni bir baraj getirildi.
Toplu Ýlişkiler Yasa Tasarısı, mevcut yasadan farklı olarak, yeni bir "çerçeve sözleşme" tanımı yapıyor, "endüstri düzeyi"nde toplu pazarlıðı gündeme getiriyor. Ancak burada da getirilen düzenlemeler ile endüstri düzeyinde toplu pazarlıðın önüne engeller çıkartılıyor. Tasarı, bu pazarlık için sözleşme taraflarının hükümetin desteklediði ESK'ya üye olması zorunluluðunu getiriyor.
GREV YASAKLARI SÜRÜYOR
AKP Hükümeti'nin "özgürlük" olarak sunduðu tasarı, grev yasaklarını da sürdürüyor. Tasarı, toplu iş sözleşmesi sürecinde anlaşma saðlanamadıðı durumlarda
yasal prosedür izlenerek yapılan grevleri "kanuni grev" olarak tanımlarken, diðer her tür grev için "kanun dışı" diyor.
Yasa, ILO standartlarına aykırı olarak, cenaze işleri mezarlıklar, doðalgaz, petrol üretimi, tasfiyesi ve daðıtımı ile nafta veya doðalgazdan başlayan petro-kimya işleri, bankacılık hizmetleri, kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde grev yasaðını devam ettiriyor.