Nöbetçi GYY davası yarın: Kızılkaya duruşmaya getirilecek mi?

3 dayanışmacı yayın yönetmeni ile birlikte yargılanan Özgür gündem gazetesinin yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya'nın yarın ki duruşmaya getirilip getirilmeyeceği bilinmiyor.

Nöbetçi yayın yönetmenleri Fincancı, Önderoğlu ve Nesin ile yazı işleri müdürü Kızılkaya’nın ikinci duruşmaları yarın. Daha önceki duruşmalarına "araç ve personel yokluğu" gerekçesiyle getirilmeyen Gündem gazetesinin yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya'nın yarın ki duruşmaya da getirilip getirilmeyeceği bilinmiyor. Avukatı Özkan Kılıç, "Silivri Cezaevi'ndeki tutuklular duruşmalarına getirilirken, müvekkilim İnan Kızılkaya neden getirilmiyor?" diye sordu.

Baskı altındaki Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliği yaptıkları için haklarında dava açılan ve 10 gün cezaevinde tutulan Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin'in yargılanmasına yarın devam edilecek.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8 Kasım'da görülen ilk duruşmada Fincancı ve Önderoğlu savunmasını yapmıştı.

3 dayanışmacı yayın yönetmeni ile birlikte yargılanan Özgür gündem gazetesinin yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya'nın yarın ki duruşmaya getirilip getirilmeyeceği bilinmiyor.

Gazeteci Kızılkaya, geçtiğimiz günlerde görülen bazı duruşmalarına "araç ve personel yokluğu" gerekçesiyle tutuklu bulunduğu Silivri 9 No'lu Cezaevi'nden getirilmemişti.

Avukatı Özcan Kılıç, müvekkilinin duruşmasına getirilmesi için mahkemenin cezaevine yazı yazdığını ancak yarın getirilip getirilmeyeceğinin belli olmadığını söyledi. Kızılkaya'nın duruşmaya getirilmemesi üzerine iki kez suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan avukat Kılıç, "Müvekkilim duruşmaya getirilmediği için özel bir uygulamaya mı maruz kaldığı sorusu herkesin aklına geliyor. Çünkü mahkeme kaleminden öğrendiğimiz kadarıyla, Silivri Cezaevi'nden tutuklular duruşmalarına getiriliyormuş" dedi.

Müvekkilinin kısa bir süre önce tutuklanan gazeteci Ahmet Şık ile aynı hücrede kaldığını hatırlatan Kılıç, gazeteci İnan Kızılkaya'nın tutulma koşullarına ilişkin şunları söyledi: "Müvekkilimin yanında, gazeteci Şık'ın yanı sıra 'Devrimci Karargâh davası'ndan yargılanan bir tutuklu daha var. Kısa bir süre önce televizyon imkânına kavuştular. Gazete sınırlaması hala sürüyor. Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi kendisine verilmiyor."

DURUŞMAYI ÇOK SAYIDA HEYET İZLEYECEK

Duruşmaya; İşkence Mağdurları İçin Uluslararası Rehabilitasyon Konseyi’nden Yönetişim ve Politikalar Direktörü Miriam Reventlow, Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler Örgütü Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Angelika Claussen, İsveç Kızıl Haç Vakfı Başkan Yardımcısı Per Stadig, Berlin Tedavi Merkezi’nden Martin Schoenpflug, İsrail İşkence’ye Karşı Halk Komitesi’nden Bettina Birmanns, Uluslararası Af Örgütü Almanya’dan Ernst Ludwig Iskenius, ve Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler Örgütü Almanya’dan Alper Öktem’in de aralarında bulunduğu uluslararası insan hakları örgütlerinden temsilciler katılacak.

NE OLMUŞTU?

Basın ve ifade özgürlüğünü savundukları, Özgür Gündem Gazetesi ile dayanıştıkları için 20 Haziran 2016 tarihinde tutuklanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Gazeteci-Yazar Ahmet Nesin tutuklanmalarından 10 gün sonra serbest bırakılmışlardı.