Newroz öncesi siyasi soykırım operasyonu: Onlarca gözaltı

AKP-MHP iktidarı Newroz öncesinde siyasi soykırım operasyonlarına hız verdi. Çok sayıda kentte düzenlenen operasyonlarda onlarca kişi gözaltına aldı.

AKP-MHP hükümeti tarafından Antalya, Adana, İstanbul, İzmir, Hatay ve Mardin'de düzenlenen siyasi soykırım operasyonlarında aralarında Newroz Tertip Komitesi Başkanı, gazeteci ve Mardin Süryani Birliği Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş'ında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

MARDİN'DE SÜRYANİ DERNEĞİ BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI 

Mardin'de sabah saatlerinde yapılan ev baskınında Mardin Süryani Birliği Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, gözaltına alındı.

Aktaş’ın, Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi. 

İSTANBUL'DA ÇOK SAYIDA GÖZALTI 

İstanbul'un Esenyurt, Sarıgazi ve Sultangazi ilçelerine Newroz öncesi ev baskınları yapıldı. Aramaların ardından aralarında Gazi Mahallesi'nde serbest gazetecilik yapan Cüneyt Yavuz'un da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. 

ANTALYA'DA EN AZ 10 GÖZALTI 

Antalya’nın Muratpaşa, Kepez ve Alanya ilçelerinde sabah saatlerinde birçok eve operasyon yapıldı. Aramaların ardından aralarında Newroz Tertip Komitesi Başkanı Neriman Bakır, HDP il ve ilçe yöneticilerinin de bulunduğu en az 10 kişi gözaltına alındı. 

Gözaltına alınanlar Antalya Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. 

Gözaltına alınanların isimleri şöyle: Neriman Bakır, HDP Antalya İl Saymanı Mehmet Şah Ertekin, il yöneticisi Adnan Ertuğrul, Birgül Demirel, Ferhat Kaya, Cevdet Tunç, Özgür Kaya, Nihat Çelik, Berat Kıran, Berivan Aydın.

ADANA'DA EŞ ZAMANLI OPERASYON 

Sabah saatlerinde gözaltı operasyonları ile güne başlayan merkezlerden biri de Adana oldu. Seyhan, Yüreğir ve Ceyhan ilçelerinde helikopter destekli yapılan eş zamanlı ev baskınları sırasında mahalleler, zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Baskın sırasında bazı evlerin kapılarının koçbaşı ile kırıldığı ve eşyaların dağıtıldığı öğrenildi. 

Yapılan aramaların ardından haklarında ihbar olduğu gerekçesiyle aralarında KHK ile kapatılan Radyo Dünya Genel Yayın Yönetmeni Medine Gümüş'ünde olduğu 8'i kadın 36 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan çok sayıda kişi, Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Adana Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. 

TUTUKLU GAZETE DAĞITIMCISI İÇİN GÖZALTI KARARI

Ev baskınları sırasında 8 aydır tutuklu bulunan kapatılan Azadiya Welat ve Özgür Gündem Gazetesi dağıtımcısı Hakan Ergün’ün Seyhan ilçesine bağlı Barbaros Mahallesi'ndeki evine baskın yapıldı. Evde arama yapan polislerin tutuklu olarak 8 aydır Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Ergün'ü gözaltına almak için gelmesi dikkat çekti. Ergün Ailesi, oğullarının cezaevinde olduğunu belirtip, baskına tepki gösterdi. 

Polislerin ise evdeki herkesin GBT’sine bakıp, evi dağıttıktan sonra evden ayrıldığı belirtildi.

Öte yandan dün yapılan ev baskınlarında aralarında HDP Seyhan İlçe Eşbaşkanı Suzan Kılıç'ın da bulunduğu 18'i çocuk 38 HDP’linin Adana İl Emniyet Müdürlüğü'nde işlemleri devam ediyor.

İZMİR'DE HDP'LİLERE GÖZALTI 

İzmir merkezde sabah saatlerinde birçok eve eş zamanlı olarak polis baskını yapıldı. Aramaların ardından aralarında HDP İl Eşbaşkanı Gülay Bilici’nin bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilmezken şu ana kadar gözaltına alınanlar şöyle: HDP PM Üyesi Berat Kıran, Nihat Türk, HDP İl Eşbaşkanı Gülay Bilici ile Latife Canan Kaplan ve soyadları öğrenilemeyen Diren ile Yakup adlı yurttaşlar. 

Gözaltına altına alınanlar sağlık kontrollerinin ardından İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, gözaltı sayısının artabileceği belirtildi. 

HATAY'DA EN AZ 10 GÖZALTI

Newroz'un 19 Mart'ta kutlanması planlanan Hatay'ın İskenderun ilçesinde de HDP'lilere dönük ev baskınları gerçekleştirildi. Kentte 10 farklı eve yapıldığı öğrenilen operasyonda en az 10 kişi gözaltına alınırken, gözaltına alınanlar arasında Newroz Tertip Komitesi üyeleri ile HDP üyelerinin olduğu öğrenildi.